Witam. Jestem w trakcie odnawiania prawo jazdy na kategorię C. Miałem jakiś czas temu ale zostało mi zatrzymane. Mam małe pytanie. Robię samo C, i czy mogę za jego pomocą przewozić np kamień starem 200 albo np szambo/śmieci? Czy muszę mieć na to jakieś specjalne uprawnienia? Pozdrawiam
Będąc zatrudnionym jako kierowca zawsze potrzebujesz dodatkowych kwalifikacji.
W zależności kiedy zdałeś na C, chociaż w sytuacji, gdzie miałeś zabrane nie wiem jak to wygląda.
Faktem jest, że mając samo C to możesz wozić swoje ziemniaki na rynek swoim pojazdem.
W zależności od miasta są różne ceny, zakładając że masz ukończone 21 lat możesz zrobić przyspieszoną, kosztuje od 2500 zł do nawet 4 w niektórych miejscach w PL.
Poczekaj na wpis kogoś obeznanego w temacie odnośnie tego zabranego prawka, bo z mojego punktu widzenia ważny będzie egzamin, który teraz będziesz miał, a nie ten sprzed 20 lat.
Jednak to tylko moje domysły, niech wypowie się ktoś mądrzejszy.
Ukończone mam 45lat, więc od 21 troszkę minęło. Parę lat pojeździłem, byłem zawodowym kierowcą. Nie wytrzeźwiało się, wsiadło do malucha- zabrali wszystko. Odzyskałem B rok temu, teraz chcę odzyskać C, proszę o odpowiedź kogoś obeznanego, czy muszę wykonywać te kwalifikacje, skoro prawo jazdy miałem?
Ważna jest data uzyskania uprawnień. Jeśli miałeś zabrane prawo jazdy, a teraz zdajesz je od nowa, to data uzyskania uprawnień to będzie rok 2012. Tak więc obowiązuje Cię kwalifikacja wstępna przyspieszona.
Kolego z tego co ja słyszałem to kwalifikacje zawodową uzyskuje się tylko raz w życiu. I nawet jeśli straciłeś prawo jazdy, to Twoja kwalifikacja jest ważna
dla mnie to trochę zamotane i nie bardzo rozumiem, ale spróbuję uporządkować:
1. Artko334 miał prawo jazdy kat. B i C i to od dawna.
2. zostało mu zabrane za %.
3. rok temu odzyskał kat. B.
4. wcześniej pracował jako zawodowy kierowca.
raesumując: kolega zdobył prawo jazdy dawno, a jako że pracował w zawodzie kierowcy do 2009-2010 roku (rok od odzyskania i rok standardowego zatrzymania) musiał mieć przynajmniej kurs na przewóz rzeczy. ja przynajmniej nie wyobrażam sobie sytuacji, aby pracować jako kierowca do 2009 roku bez kursu na przewóz rzeczy.
więc w takiej sytuacji, gdy posiada on wspomniany kurs wymagane jest tylko szkolenie okresowe w zależności kiedy była zdobyta kat. C.
ale jeżeli kolega nie miał nawet kursu na przewóz rzeczy, to tutaj jest problem, bo na kwalifikację wstępną można zdawać posiadając kat. C, a na nowym prawo jeździe przy kat. C będzie data nowego wydania.
aby wyjaśnić to, trzeba wiedzieć, czy kolega posiadał kurs na przewóz rzeczy. jednak w takim wypadku najlepiej zasięgnąć informacji w wydziale komunikacji, bo nigdy nie wiadomo jak będą to interpretować urządnicy.
to tutaj jest problem, bo na kwalifikację wstępną można zdawać posiadając kat. C
Z tego co wiem, można uzyskać KW nawet nie posiadając prawa jazdy.
Wtedy problem jedynie z wpisem.
Z tego co rozumiem Artko nie zdał ponownie na C i tu rodzi się moje pytanie.
Jeśli nie miał nigdy dawnego przewozu rzeczy, teraz zda na C, to liczy się termin z 2012 roku, nie ten sprzed X lat?
Użytkownicy przeglądający to forum: Cyryl i 13 gości