Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 13 lis 2012, 1:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Nigdy tam nie byłem a będę się musiał wybrać.. Jak tam jest? Z opłatami za drogi, z jakością dróg, w jakim języku oprócz fińskiego tam gadać i na co uważać. Byłem kilka razy w Szwecji ale nie wiem czy tam jest podobnie z mentalnością ludzi i w końcu z przepisami. Proszę o pomoc.

Post Wysłano: 13 lis 2012, 22:44

Kolego jeżeli jedziesz dużym to drogi są bezpłatne,Drogi według mnie ok nie wiem jak dalej z drogami ja miałem okazję jechać dużym z PL na Helsinki a potem do Turku pod załadunek i na prom,Spokojnie porozumiesz się po Angielsku ludzie życzliwi jak tak odczułem

Post Wysłano: 13 lis 2012, 23:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Dziękuję kolego za informacje :D Uspokoiłeś mnie jeżeli chodzi o język. Da się radę, tak się nastawiam :wink:

Post Wysłano: 14 lis 2012, 23:30

Spokojnie poradzisz sobie,Na powrocie miałem 24Tony oleju i na progach zwalniających,hamowałem praktycznie do zera 60palet to fiński kierowca i pokazywał mi ręką chyba jak dojechać do promu bo wolno jechałem ale spokojnie dałem radę pozdrawiam
PS.czym lecisz jaka furą

Post Wysłano: 16 lis 2012, 15:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: służbowy

stanowczo przestrzegać ograniczeń prędkości, policja z radarami potrafi ustawić się na najmniejszych zadupiach gdzie jest znak ograniczenie prędkości, mandaty procentowo od zarobków, obcokrajowcy w/g średniego dochodu fina, więc kosmos cenowy dla nas.
język urzędowy Fiński, szwedzki, angielski - bardzo popularny, ale bardzo często też rosyjski.
Dostarczając towar do małych, bardzo małych firm które nie leżą przy głównych drogach -należy wcześniej umówić się na rozładunek. Bardzo często też zdarzało mi się rozładowywać na stacji paliwowej w pobliżu miejsca docelowego. Zdarzało się też, że czekałem na tzw przewodnika - który prowadził mnie przez lasy do miejsca rozładunku lub załadunku przez tereny w których nawet nawigacja nie dawała sobie rady:)
Finowie bardzo dbają o porządek - przypadkowi ludzie potrafią zatrzymać auto na autostradzie zablokować drogę po to tylko aby się spytać dlaczego wyrzuciłeś niedopałek przez okno;

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Post Wysłano: 17 lis 2012, 2:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Finowie bardzo dbają o porządek - przypadkowi ludzie potrafią zatrzymać auto na autostradzie zablokować drogę po to tylko aby się spytać dlaczego wyrzuciłeś niedopałek przez okno;
Czyżbyś sprawdził to na własnej skórze? :mrgreen: :lol:

Post Wysłano: 17 lis 2012, 2:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: służbowy

Niestety tak . Wstyd się przyznać tym bardziej, że naprawdę był to przypadek ( zreszta miałeś okazję obserwować popiołkę pełna w czasie śmigania na podwójnej)

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Post Wysłano: 02 gru 2012, 19:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Generalnie to spokojny i bardzo poukładany naród. Jak pisali koledzy powyżej: zwracaj uwagę na prędkość i kulturę jazdy. U nas mocno kuleje ten element,natomiast tam jest respektowany.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]