Jako że należy pomagać w potrzebie to postaram Ci się kilka elementów naświetlić. Po pierwsze transport to temat rzeka, aby zacząć tą pracę musisz podzielić grupę pojazdów na wykorzystywane w transporcie lokalnym, krajowym i międzynarodowym następnie pojazdy do 3,5 t i powyżej. Jakoś nie dziwi mnie fakt tego że żadna firma nie chciała się z Tobą podzielić tymi informacjami (bo te dane dają możliwość obniżania kosztów jednostkowych działania firmy). Co bym doradzał pochodź po małych firmach i państwowych (o ile takie jeszcze istnieją) tam ktoś powinien Ci pomóc. Czas użytkowania dla każdego rodzaju transportu jest inny powiedzmy dla 1.lokalnego pow 3,5 t to nawet i 20 lat, 2.krajowego to około 15 lat (ze względu na opłaty drogowe) i 3. międzynarodowy to do 10 lat i do 3,5 t około 5-do 15 lat ilość kilometrów zrobionych dla poszczególnych pojazdów na miesiąc jest trudna do oszacowania bo to reguluje rynek (poczytaj na forum są duże rozbieżności). Czas obsługi to O.C obsługa codzienna to około 30 minut (mało kto teraz to robi) spoczywa na kierowcy, obsługa w miesiącu to około 1-2 dni roboczych (często sobota) w to wchodzą naprawy bieżące (wymiana elementów eksploatacyjnych olejów itp.) do tego dochodzi około 1-2 dni na trzy miesiące czynnik bezpieczeństwa transportu (dość często pomijany przez przewoźników) o co dokładnie chodzi o sytuacje losowe (stłuczki, awarie na drodze, uszkodzenia świadome pracownika, kradzieże, długi czas oczekiwania na za i rozładunki, choroby pracownika itp.) Wiele firm dawniej na takie sytuacje miało tak zwane pojazdy wycofane z bieżącej eksploatacji, które w sytuacjach kryzysowych były wykorzystywane teraz w dobie możliwości wypożyczania pojazdów mało stosowane. Czas jazdy to Kolega wcześniej napisał z wyłączeniem pojazdów do 3,5 t. które to po przez brak przepisów jednostajnych nie podaje się max ilości godzin za kierownicą, ale nie powinno przekraczać 12 godzin pracy (poczytaj dokładnie kodeks pracy). Co do ilości kilometrów poczytaj ten temat
viewtopic.php?f=16&t=37516 dla każdego transportu jest inna. A tego ile jeździ się załadowany z towarem to niestety Ci nie podam poszukaj sobie badań nad wykorzystaniem przestrzeni ładunkowej i pustych kilometrów. Myślę że trochę Ci naświetliłem temat. Pozdrawiam Wilk 09
.