Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 gru 2012, 19:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: VOLVO/AUDI

Witam. Mam pytanie odnośnie "szkolenia okresowego", lekarza i psychotestów. Zanim jednak zadam pytanie, przedstawię swoją sytuacje żeby naświetlić dobrze o co mi chodzi.
Prawo jazdy:
- B od 08.1999
- C od 04.2007
- E od 07.2008
- dawny "kurs na przewóz rzeczy" od 06.2007
- świeże "orzeczenie lekarskie" od 06.2012
- świeże "orzeczenie psychologiczne" od 06.2012
- ważność prawa jazdy (rubryka 11 na odwrocie 03.2013) gdyż w momencie składania papierów na kurs na prawo jazdy kat "E" do "C", lekarz wystawił mi zaświadczenie na 5 lat (gdyż jak tłumaczył już wtedy zmieniły się przepisy dla kierowców zawodowych. Z Kat. B i C. miałem bezterminowe.), więc prawko mam ważne na ten właśnie okres. Mało tego wbita ważność obejmuje wszystkie kategorie łącznie z "B".
Według nowych przepisów do 10.09.2014 muszę zrobić nowe "szkolenie okresowe". Nie ma to sensu bo do 03.2013 mam ważne prawko z powodu jak pisałem wyżej. Stwierdziłem, że zrobię wcześniej "szkolenie okresowe", do tego 03.2013 aby za jednym zamachem wymienić prawko. Czy teraz muszę ponownie robić "orzeczenie lekarskie" i "orzeczenie psychologiczne", które robiłem niedawno? I czy muszę robić dodatkowe badania lekarskie do prowadzenia pojazdów skoro mam prawko terminowe? Czy może wystarczy mi to "orzeczenie lekarskie" które posiadam z 06.2012 ? Czy nowe które wyrobie? Bo już sam się zakręciłem, a i dookoła słyszę różne opinie.

Dzięki za poradę i odpowiedź

AUDI 80 B3 1.8S + LPG 89r. - (LALKA)

Post Wysłano: 23 gru 2012, 20:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie musisz robić nowych badań psychotechnicznych, ani nie musisz mieć nowego orzeczenia lekarskiego jeśli te są jeszcze ważne.
Na nowym prawku będziesz miał wpisane ważności uprawnień zgodne z tymi datami z jakimi dostarczysz badania psychotechniczne ,orzeczenie lekarskie oraz kw lub szkolenie okresowe

Raportuj posty jeśli łamia regulamin

Ostatnio zmieniony 23 gru 2012, 22:59 przez visitors, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 23 gru 2012, 22:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

OK. A skoro mam aktualnie ważne prawko do 03.2013 z powodu jak opisywałem to muszę robić dodatkowe jakieś badania lekarskie?

Post Wysłano: 23 gru 2012, 22:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie bardzo rozumiem.
Skoro masz ważne uprawnienia, to co Ty chcesz jeszcze robić?
Do wykonywania zawodu potrzeba:
PJ z napisana datą zakończenia orzeczenia lekarskiego ( lub psychotechnicznego ) - przyjmuję się datę wcześniejszą , oraz z datą do kiedy należy wykonać szkolenie okresowe.

Źródło
Cytuj:
Kierowcy wykonujący przewóz drogowy osób lub rzeczy są zobowiązani odbyć pierwsze szkolenie okresowe i uzyskać wymagany wpis do prawa jazdy w terminie do dnia:

6) 10 września 2014 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 10 września 2009 r.
Wynika z tego,że w Twoim przypadku możesz jeździć do 10.09.14 z PJ "amatorskim".Czyli PJ + zaświadczenie od pracodawcy o przebytych kursach i badaniach.

Ostatnio zmieniony 23 gru 2012, 23:05 przez visitors, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 23 gru 2012, 22:52

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Badania, czyli psychotesty + lekarz robisz PO odbytym kursie doszkalającym (rząd stwierdził, że pomimo iż wydał Ci papiry, to i tak za mało kasy od Ciebie wydoił i musi Cię doszkalić za kasę).
Mało sympatyczna pani w Wydziale komunikacji ma prawo nie przyjąc dokumentów na nowe PJ, jeśli badania + psychotesty są wydane przed terminem odbycia kursu doszkalającego.
Oczywiście jeśli ma dobry humor "połknie" papiery nawet jeśli badania + psycho msz wsytawione miesiąc przed ukończeniem kursu że niby doszkalającego.

Jak by nie patrzył, jesteś prawie klocka lżejszy. Chyba że stary ma sumienie i odda za lekaża, ale każdy szef to świnia w złodziej, jak powszechnie wiadomo, więc bym się nie sugierował :).

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 23 gru 2012, 23:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wiesz kolego "orzeczenie psychologiczne" + "orzeczenie lekarskie" to przeżyje bo to razem jakieś 150zł, przynajmniej tak ostatnio kosztowało. Mnie interesuje czy nie będę musiał robić jakiś dodatkowych badań lekarskich skoro aktualne prawko mam terminowe z powodu jak pisalem na początku.

Post Wysłano: 23 gru 2012, 23:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Albo ja ślepy jestem, albo co..
Z jakiego powodu masz prawko terminowe?

Post Wysłano: 23 gru 2012, 23:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Piszę jeszcze raz. Mając Kat. B miałem beztermin.
Kat. C miałem beztermin. Podchodząc do kursy/egzaminu na kat E musiałem mieć zaświadczenie od lekarza ze jestem zdolny do jazdy (co innego niż orzeczenie lekarskie wydawane z psychotestami). Potrzebne to przy każdym kursie na dana Kat prawka, wymagają tego autoszkoły. I ja ten świstek dostałem z terminem 5 lat. I teraz mam w prawku wbite wszystkie Kat z ważnością do 03.2013. I teraz w teorii mógłbym śmigać do tego 10.09.2014 na starych zasadach bo stary kurs na przewóz rzeczy który robiłem 06.2007 nie ma okresu przydatności do spożycia a odświeżyłem psychotesty i orzeczenie lekarskie wiec luzik. Tylko mam ważne prawko do 03.2013 z powodu iż właśnie lekarz do kursu na kat E wystawił mi na okres 5 lat i w wydziale komunikacji wbili na ten okres. Wiec teraz co? Robić jakieś badania i wymieniać prawko a potem w terminie do 10.09.2014 robić szkolenie okresowe i znowu wymieniać prawko a i pewnie wtedy od nowa orzeczenie psychologiczne i orzeczenie lekarskie. Bez sensu. Co roku koszta. Wiec chciałem to zrobić wszystko w terminie do 03.2013 tylko nie wiem czy wystarczy mi samo szkolenie okresowe + ewentualne ponowne orzeczenie lekarskie i psychologiczne czy muszę robić jakieś dodatkowe badania z tytułu iż ważność prawka jest z powodu jak opisałem. Czy nie ma to nic do rzeczy?

Post Wysłano: 23 gru 2012, 23:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Z tego co napisałeś masz wystawione pj na nowych zasadach , które jeszcze nie weszły w życie..
Jeśli masz pj ważne do 3.13 to do tej daty robisz lekarza medycyny pracy ( orzeczenie ).
Możesz ale nie musisz:
psychotesty
szkolenie okresowe
wymiana pj ( obowiązkowo do 10.09.14 wymiana ).
Sugerowałbym zrobić wszystko na raz i mieć spokój na kilka lat

Post Wysłano: 23 gru 2012, 23:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

O to mi visitors właśnie chodzi. Bo widzisz lekarz wystawiając mi wtedy zaświadczenie do kursu na Kat E podparł się tym iż niby wtedy zmieniły się jakieś przepisy i On mi nie może wystawić takiego zaświadczenia bezterminowo tylko na okres 5lat, ale myślę teraz ze zrobił mnie w ch...! A zaznaczę że zanim robiłem kurs na E czyli w 2008r. wcześniej jeździłem zawodowo solówką i miałem prawko bezterminowo. Miałem psychotesty i orzeczenie lekarskie. Potem zrobiłem właśnie kurs na E i egzamin. No z nieszczęsnym zaświadczeniem na E z okresem na 5 lat. Tyle że wydział komunikacji po egzaminie na E wydając mi prawko wklepał mi ten okres 5 lat na wszystkie kat nawet B. Ale psychotestów i kursy na przewóz rzeczy i orzeczenia lekarskiego nie musiałem ponawiać po egzaminie na E bo to już miałem przy Kat C, Stąd u mnie takie zakręcenie z tymi datami. Tylko tak jak napisałeś że robić to właśnie za jednym zamachem żeby raz ponieść koszta i mieć spokój na te 5 lat kolejnych. Tylko nie wiedziałem właśnie czy wystarczy że zrobię to: "szkolenie okresowe" + ewentualnie jeszcze raz psychotesty i orzeczenie lekarskie i to wystarczy czy muszę jeszcze robić tak jak napisałeś orzeczenie lekarza medycyny pracy? Zaznaczając w przypadku to terminu 03.2013

Post Wysłano: 23 gru 2012, 23:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Orzeczenie lekarskie wystawia lekarz medycyny pracy.
Cytuj:
Tylko nie wiedziałem właśnie czy wystarczy że zrobię to: "szkolenie okresowe" + ewentualnie jeszcze raz psychotesty i orzeczenie lekarskie i to wystarczy
Plus wymiana PJ na zawodowe.Szkolenie okresowe ma swoją ważność i w tym czasie musisz wymienić pj, albo znów trzeba robić szkolenie
Czyli właśnie tyle wystarczy.

ps.Mam pytanie.Czy w tej rubryce na samym dole pod kategoriami ( taka długa na całe pj ) masz jakąś cyfrę wpisaną ?

Post Wysłano: 24 gru 2012, 0:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie nie mam żadnej cyfry. No wiem "szkolenie okresowe", "orzeczenie lekarskie", "orzeczenie psychologiczne" + zdjęcia + wymiana prawka. Wszystko do 03.2013 tak najlepiej by było. To orzeczenie lekarza medycyny pracy dodatkowo też czy nie? Bo zgłupiałem.

Post Wysłano: 24 gru 2012, 0:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zaraz mnie opierd modek za nabijanie postów, ale niech ma na zdrowie.

Orzeczenie lekarskie to jest to samo co orzeczenie lekarza medycyny pracy.
Albo inaczej
Orzeczenie lekarskie, czyli orzeczenie lekarza medycyny pracy.
Albo tak
Orzeczenie lekarskie wystawia lekarz medycyny pracy

Post Wysłano: 24 gru 2012, 0:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To opieprzy nas obydwóch. Czyli visitors podsumowując:
Teoretycznie jeśli chcę to wszystko zrobić do tego 03.2013 aby raz ponieść koszty, muszę po prostu:
- zrobić szkolenie okresowe (które i tak bym musiał zrobić do 10.09.2014)
- zrobić orzeczenie psychologiczne (jeszcze raz)
- zrobić orzeczenie lekarskie (jeszcze raz)
piszę jeszcze raz gdyż te są z z 06.2012 ale pewnie musi być ta sama data co szkolenia okresowego. (tak słyszałem od znajomego który robił niedawno)

I z tymi kwitami lecieć do wydziału komunikacji, wnieść opłatę, zdjęcia i czekać na nowe prawko. I tak co 5 lat.

Post Wysłano: 24 gru 2012, 0:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
To opieprzy nas obydwóch. Czyli visitors podsumowując:
Teoretycznie jeśli chcę to wszystko zrobić do tego 03.2013 aby raz ponieść koszty, muszę po prostu:
- zrobić szkolenie okresowe (które i tak bym musiał zrobić do 10.09.2014)
TAK
Cytuj:
- zrobić orzeczenie psychologiczne (jeszcze raz)
TAK. ( dla ścisłości - badanie psychotechniczne )
Cytuj:
- zrobić orzeczenie lekarskie (jeszcze raz)
TAK. ( dla ścisłości - orzeczenie lekarza medycyny pracy )
Cytuj:
piszę jeszcze raz gdyż te są z z 06.2012 ale pewnie musi być ta sama data co szkolenia okresowego. (tak słyszałem od znajomego który robił niedawno)
NIE, nie muszą być. Tylko po co wymieniać prawko co chwilę ?
Cytuj:
I z tymi kwitami lecieć do wydziału komunikacji, wnieść opłatę, zdjęcia i czekać na nowe prawko. I tak co 5 lat.
TAK

Post Wysłano: 24 gru 2012, 0:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

I o to mnie chodziło. Ten kraj jest dziwny bez kitu.

Post Wysłano: 24 gru 2012, 0:57

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Bmw 320

nie trzeba zadnych badań

Post Wysłano: 24 gru 2012, 1:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Mi też dali orzeczenie na nowych zasadach. Terminowe prawko. Będę musiał robić 3 badania co 5 lat:
orzeczenie do prawka
psychotesty
no i badania do szkolenia okresowego.

Post Wysłano: 10 sty 2013, 22:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No i jestem po kursie (szkoleniu okresowym) psychotestach i lekarzu. I chyba nie do konca jestem zadowolony z lekarza gdyż:
- szkolenie okresowe skończyłem wczoraj 09.01.2013
- psychotesty wczoraj 09.01.2013
- lekarz dzisiaj 10.01.2013

Mam nadzieję, że nie ma pływu na wymianę data od lekarza. Podobno ważne by nie lekarz i psychotesty nie były z datą wcześniejszą niż szkolenie.
Martwi mnie jednak orzeczenie lekarskie bo Pan doktor wpisał mi w orzeczeniu tylko i wyłącznie KAT C, C+E. Nie wspomniał nic o Kat B, B+E. Zastanawiam się jak podejdzie do tego Wydział Komunikacji? Czy w nowym prawku wpiszą mi Kat. C, CE zawodowo czyli z terminem do 09.01.2018 a Kat. B i BE bezterminowo, czy może Kat B i BE z datą do 09.03.2013 tak jak mam aktualnie.

Post Wysłano: 11 sty 2013, 15:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Już wszystko wiem! Muszę poprostu zrobić dodatkowe badania na Kat. B, B+E i najlepiej żeby były bezterminowo.