Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Witam, potrzebuję porady jak poprawnie wypełnić list przewozowy. Jeżdżę prywatnie dla kolegi (chińczyka) po towar m.in. Słowacja, Węgry. Ostatnio podczas kontroli służba celna zażądała ode mnie listu przewozowego (nie miałem takowego, tylko same faktury zakupu) i zostałem ukarany mandatem.

Wpiszę kilka pozycji których do których mam wątpliwości:

1. nadawca czyli mój kolega ?
2. j.w ?
5. czyli faktury zakupu ?
6. konieczne ?
9. konieczne ?
10. ?
11. tutaj też mam wielki problem, ponieważ jest to sprinter 519 kontener (zarejestrowany do 3500kg :oops: a wiadomo, że wchodzi więcej) jaką maksymalną wagę można wpisać żeby nie strzelić babola
12. konieczne ?
15. ?
16. moje dane jako osoby prywatnej ?
20. konieczne ?

To mniej więcej tyle.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

1. kto wydaje/sprzedaje/ ładuje towar? np firma xyz, więc wpisujesz tą firmę
2. odbiorca, czyli chińczyk, nazwa jego sklepu czy jego im i nazwisko
5. może być
6,7,8,9. można wpisac np 5palet, lub 100 kartonów
11. no musisz wpisać aby nie było więcej jak dop ładowność w dowodzie, jak wpadniesz to płacisz min 100E
12. nie
15.nie
16. nr rej wystarczy
20, lepiej aby było

Użytkownik

Użytkownik

A czy nadawca może być jednocześnie odbiorcą ?

Czyli chińczyk mi nadaje towar w powiedzmy Słowacji, a odbiera w Polsce. Chodzi o to że towar nie pochodzi z jednego sklepu tylko z 20 w takim przypadku każdy musiałby się wpisać jako nadawca ?

20. w przypadku gdy nadawca będzie równocześnie odbiorcą, to towar jest już opłacony, ja tylko dowożę na wyznaczone miejsce ? co w takim przypadku wpisać ?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

tak nadawca może być odbiorcą, skoro ładujesz na Slowacji w miescie x to w poyzcji 4 wpisujesz Slowacja i miasto x, w poz 1 wpisujesy imie i nazwisko tego chinola, albo nazwe jego sklepu, i dodatkowo Słowacja, a w poz. 2 wpisujesz to samo, jak sklep, lub jego imię o nazwisko, tylko zamiast Słowacja, wpisz Polska, 20 to pozycja gdzie wystawiono dokument, więc wpisujesz miasto x i datę.

Jeśli zbierasz towar z 20 sklepów, to prawidłowo powinno sie pisac z kazdego osobny dokument, ale jeśli chińczykowi to nie jest potrzebne, to zostaje jedynie kwestia Twojego ryzyka w razie kontroli

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]