No siem Panowie! Pytanko mam, myślę że to dobre miejsce.
Dostałem ofertę pracy, będę często mykał ciężarówką, jednak zatrudniony będę jako budowlaniec. Więc KW mi potrzebna nie jest:
Cytuj:
Obowiązek ukończenia któregokolwiek rodzaju kwalifikacji wstępnej lub szkolenia okresowego nie dotyczy także kierowców pojazdu:
[...]
10.wykorzystywanego do przewozu materiałów lub urządzeń niezbędnych kierowcy do jego pracy, pod warunkiem że prowadzenie pojazdu nie jest jego podstawowym zajęciem.
Jednak co w takiej sytuacji z tachografem? Wyczytałem na stronie GITD, że:
Cytuj:
Art. 29. 1. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej kategorie pojazdów, o których mowa w art. 13 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 561/2006, wyłącza się ze stosowania art. 5-9 tego rozporządzenia.
[...]
- do przewozu materiałów, sprzętu lub urządzeń do użytku kierowcy w trakcie pracy.
- Pojazdy takie są używane wyłącznie w promieniu 50 km od bazy przedsiębiorstwa oraz pod warunkiem że prowadzenie takich pojazdów nie stanowi głównego zajęcia kierowcy
Jednak w rozporządzeniu (WE) nr 561/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 15 marca 2006 r. nie znalazłem tych punktów w art. 13. Więc jak w końcu jest?
Pytam bo naryłem się tego, że sam w końcu nie wiem, a wiedzę wolę opierać na prawie, a nie na artykułach z onetu.
Chyba lepiej jeździć z tacho..