Pomogę Ci, bo sam sobie tam kombinowałem KW. Otóż po pierwsze:
Co do finansowania PJ i KW, znalazłem taki fajny cytat:
Cytuj:
Starosta (UP) może skierować bezrobotnego na jedne wskazane przez niego szkolenie, jeżeli uzasadni on celowość tego szkolenia, a jego koszt w części finansowanej z Funduszu Pracy nie przekroczy 300% przeciętnego wynagrodzenia; skierowanie takie przysługuje nie częściej niż raz w ciągu roku kalendarzowego.
Zgodnie ze stanowiskiem MPiPS w tym zakresie - szkolenie zapewniające uzyskanie zatrudnienia może mieć charakter kilkustopniowy tj. składać się z szeregu cząstkowych szkoleń. Nie ma podstaw by każde z tych szkoleń traktować jako osobną inicjatywę aktywizacyjną ponieważ żadne z osobno traktowanych szkoleń nie prowadzi do efektu zatrudnieniowego. Tak więc kwotę 300% przeciętnego wynagrodzenia, jako limit finansowania kosztów szkolenia ze środków Funduszu Pracy, należy odnosić do łącznego kosztu poszczególnych (cząstkowych) szkoleń, a nie do kosztu każdego szkolenia z osobna. Tak samo należy podchodzić do kwestii możliwości kierowania nie częściej niż raz w ciągu roku kalendarzowego.
Za tym idzie - we wniosku możesz wpisać
równocześnie PJ i KW - tyle tylko, że wiadomo.. urzędasy różnie interpretują przepisy i mogą się rzucać.
U mnie to wyglądało tak:
Musisz być
zarejestrowany jako osoba bezrobotna oraz znaleźć pracodawcę, który byłby gotów podjąć tzw. "
deklarację pracodawcy" o zatrudnieniu, po ukończeniu
szkolenia indywidualnego.
Jest to jedynie pismo uprawdopodobnienia, które nie narzuca na obowiązku zatrudnienia po ww. szkoleniu - jednak daje szansę na sfinansowanie tego szkolenia przez Urząd Pracy. Oczywiście, po szkoleniu
musisz znaleźć pracę, inaczej będziesz musiał zwrócić koszty poniesione przez UP.
W UP musi być otwarta rekrutacja na
szkolenie indywidualne, tylko wtedy przyjmują wnioski (u mnie to jeden miesiąc w roku - żarty jakieś). Składasz pismo (musisz pobrać wzór ze strony swojego urzędu, w różnych miastach są inne).
Czekasz 30 dni na odmowę
Ja dostałem pozytywną odpowiedź
01.02.13. Do dzisiaj czekam na skierowanie do Ośrodka Szkoleniowego. Cóż, pracować mi się opłaca w tym momencie jedynie na czarno, bo nie przeżyjesz jako bezrobotny tyle czasu czekając aż łaskawa Pani Bożenka skończy ploty, zje ciasteczka i może ogłosi jakiś przetarg dla firm szkoleniowych.
Jeśli w tym czasie się zatrudnisz, stracisz finansowanie z UP.
Dodatkowo urząd pracy powinien na swojej stronie internetowej udostępnić na początku roku
plan szkoleń grupowych na rok 2013 - często są tam szkolenia KW i PJ.