Witam. ostatnio miałem okazję pojechac w trasę na południe Niemiec
Postanowiłem , że trochę bardziej opiszę i dodam fotki
DLA ZACIEKAWIONYCH : podrzucam link do krótkiej zapowiedzi trasy
http://www.youtube.com/watch?v=oC7IVLXYVI0
Jako że zbliża się koniec roku , klasy jeżdżą na wycieczki co wiąże się z brakiem nauczycieli , co się dobrze złożyło , mieliśmy dwa dni wolnego czwartek i piątek . We wtorek popołudniu przyjechał do domu tato i powiedział , że załadował w Strzegomiu kostkę granitową i jedzie z nią do Goppingen w Baden-Wurttenbergi .Nie czekając dłużej spakowałem się , trochę posiedzieliśmy i o 11 wieczorem wyjechaliśmy na bazę zatankować się i prosto na granice w Zgorzelcu gdzie robiliśmy pauzę do 2 w nocy. Plan był żeby wykręcić pauzę na Porcie 2000 ale był na maxa zawalony więc pojechaliśmy trochę dalej .O 2:07 wyjechaliśmy , przekroczyliśmy granice i A4 dojechaliśmy do Dresden , które miało problem z poziomem rzeki co było dobrze widać ... przy zjeździe na A72 towarzyszył nam wschód słońca i dotarliśmy do A9 ,którą to powędrowaliśmy na Południe do Nurnbergi i odbiliśmy na A6 , gdzie spotkałem Nowe VOLVO z Pawtransu , tylko mi mignęło przez dłuższą chwilę , ale aparatu wyciągnąć nie zdążyłem ... A piękne było
Z A7 na A6 i zjazd na Aalen na B29 zna której to Polakowi z Daf'a na skrzyżowaniu w mieście Schwäbisch Gmünd Rozsypały się tarcze hamulcowe , osobówka przed nami ledwo ominęła tarczę i prawie wjechała pod Volvo FH na przeciwnym pasie , Ojciec na CB zawołał Polaka i powiedział o co chodzi , jechali we dwóch więc stanęli na najbliższym parkingu . My w Lorch odbiliśmy na Goppingen do którego było już tylko może 30 km . Serpentynami trochę zwalniał pod górki , ale jak 24 tony na pace ... .W końcu po przejechaniu centrum dojechaliśmy na Zakład gdzie rozładowali nas i ok godz 16 w południe spedytorka przysłała nam SMS że załadunek mamy jutro w Bretten . Za bardzo na s to nie ucieszyło , bo w Bretten tam gdzie " nasza " firma się ładuje, ładują dopiero w godz popołudniowych , ale nic... udaliśmy się A8 obok Stuttgartu , były godziny szcytu więc bez korków się nie obyło ... na pompie i wykonaliśmy 21 godz pauzy
, Na parkingu spotkałem nowego MANA , którego udało mi się uchwycić , w międzyczasie posprzątaliśmy pakę w naczepie bo takie ładunki jak kostka brudzą podłogę ,pozwijaliśmy pasy i mieliśmy czas wolny , jakoś pod wieczór poszliśmy do pobliskiej wioski na zakupy bo zaczęło brakować nam napojów
. W czwartek o godz 1 popołudniu ruszyliśmy do Bretten . Po załadunku ruszyliśmy w drogę powrotną . W radiu usłyszeliśmy że na A6 jest 12km "stau" więc postanowiliśmy zmienić trasę i odbiliśmy na A81 do Wurzburgu i jedną z nowszych Niemieckich "autobanów" A71 , gdzie znajduje się najdłuższy tunel w Niemczech . Pauza 45 min i mały grilek na patelni
, po obfitej kolacji dalej w drogę , bo zostało jeszcze 4,5h jazdy . Wjeżdżając na A4 przy Erfurcie , można zobaczyć , że autostrada zmienia sie z każdym kolejnym kilometrem . Z dwóch zaczynają robić trzy pasy .Przed Dresden na CB można było usłyszeć różne teorie , że most nad rzeką zamknięty , że Miasto zalane i autostradę zamykają ... itp., ale nic nie było po za wysokim poziomem wody w korycie rzeki . Jako że tunel na powrocie przed granicą jest zamknięty , doszło nam 10 km objazdu i tak "wylądowaliśmy na granicy w Zgorzelcu/Jędrzychowicach i pauza do rana . Rano około godz 10 wyjechaliśmy i dotarliśmy do DK94 , którą to już powędrowaliśmy do domu .
Zdjęcia :
Wyjazd o zachodzie słońca / Już na A4 w Niemczech /Mgła na A 72
Takie "ło" / Mostek nad autostradą / Na A9
Magnuma w Lusterku /Ciekaw logo / Rozjazd A9 i A3
Rozładunek kostki / Lotnisko Stuttgart / Takie tam
Pauza / Przestawiliśmy się w inne miejsce na tym samym parkingu /Nowy MAN /Klasyk Volvo z pomocy drogowej
BMW / hiszpańska firma , za kierownicą Polak / DAFik
Porsche / Śniadanie / trochę artystycznie
Zakupy / nasz ładunek / Żeby nie było , że nic nie robię
Takie se na pace /Most na A70 / W tunelu
Tunel z zakazem dla ADR 3klasy / Na ławeczce
Artystycznie / Zachód słońca / Pauza na Granicy
http://www.youtube.com/watch?v=oC7IVLXYVI0
I w sumie to By Było na Tyle Pozdrawiam i zapraszam do komentowania.