Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 27 mar 2013, 18:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 527470
Samochód: Opel corsa B

U nas w starostwie WK.
Pani wszystko kseruje( Zaśw, Psycho. i KW) oryginały oddaje z powrotem :)
Za nic nie trzeba płacić.
Wszystko mam z powrotem. Pani mówiła ze potem z ITD dzwonią podczas kontroli w firmach i każdy kierowca musi iść prosić ją o ksero.
Jak by ITD samo nie mogło telefonicznie się zapytać.

Post Wysłano: 27 mar 2013, 19:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
U nas w starostwie WK.
Pani wszystko kseruje( Zaśw, Psycho. i KW) oryginały oddaje z powrotem :)
Za nic nie trzeba płacić.
Wszystko mam z powrotem. Pani mówiła ze potem z ITD dzwonią podczas kontroli w firmach i każdy kierowca musi iść prosić ją o ksero.
Jak by ITD samo nie mogło telefonicznie się zapytać.
Ale bajzel.

Tak jak pisałem w którymś tam temacie - co 5 lat trzeba dostarczyć 2 lub 3 (albo i więcej) zaświadczenia, z identycznych badań - a przy tym zapłacić kilka razy.

Tyle tylko, że odbieranie psychotestów ma sens wyłącznie w przypadku gdy mówimy o psychotestach do KW jeśli pracodawca sobie takowych życzy. Tak całkiem na marginesie - jeśli on dał skierowanie, to ma prawo do oryginału, w innym przypadku tylko kopia - ja bym mu nic innego nie dał.

A inne psychotesty, np. do prawka jako takiego? Ja dzisiaj byłem na psychotestach i dostałem zaświadczenie wydane na podstawie art. 82 ust. 1 lit. a ustawy o kierujących pojazdami (czyli wyklucza to wykorzystanie go do KW), z wpisem o braku przeciwwskazań na C+E (co z kolei wyklucza użycie ich np. dla kategorii D, chociaż nie jest to jednoznaczne ze względu na zapisy ustawowe). Ja tam nie mówię - kryzys mamy i każdy "orze jak może", ale takie zaświadczenie jest "jednorazowe" nawet gdyby w WK mi go nie zabrali. Czyli jednak wizja wydania kilkuset złotych co 5 lat jest jak najbardziej realna...

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że żeby oszczędzić, trzeba znać się na przepisach... Czemu? Ponieważ o ile dobrze zrozumiałem zapisy ustawy psychotesty są ważne do kategorii PJ gdy są wydane na podstawie art. 34 ust. 4 lub art. 60 lub na podstawie art. 39k ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym.

Czyli by wyglądało że nie warto w pracowni psychologicznej mówić, że poszerzasz uprawnienia...

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 27 mar 2013, 20:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5839699
Samochód: od wroga

Czytałem ustawę i nie znalazłem nic na temat tego,że WK ma mieć orginaly. Radhezz a czym się różnią psycho do Kw i do C czy tam CE ? Ja miałem jeden wzór 39k i 39m z dnia 6 września 2001. Jutro idę po orginaly niech baba oddaje.

Post Wysłano: 27 mar 2013, 21:22

Użytkownik

Użytkownik

GG: 527470
Samochód: Opel corsa B

Mnie na psychotestach Pani pytała:
Czy na KW to 120 zł jak bym chciał na prawo jazdy dodatkową karteczkę to dopłata 50 zł.
Ja akurat tylko KW brałem kolega który miał kat C na starych zasadach to brał i Psycho na PJ.
Pokazywał mi tą kartkę to Pani od psycho wypisała mu wszystkie kategorie PJ
http://motormania.com.pl/wp-content/upl ... -2013.jpeg
Ponieważ np. jak wpiszę kat C+E to na kat.D już nie można iść na egzamin.
Paranoja jakaś w tym kraju z KW, lekarzami i WK.
U nas biorą od lekarzy zaświadczenia i orzeczenia.
Ja mam zaświadczenie 150 zł w 5 minut lekarz zarobił.
150 złx 30 osób tyle nas było to zarobił 4500 zł :twisted:

Ja zanim zacząłem PJ na B już ten dział studiowałem dzięki temu zaoszczędziłem 2x na wymianie PJ.
Mieli dać VAT na egzaminy PJ i na dokument to gnoje ceny ponieśli z 85 zł na 100,50 zł za prawko o egzaminach juz nie wspominając :(

Kolega kłaliti:
Ja też blisko mam do DK12 okolice Leszno -a

Post Wysłano: 02 kwie 2013, 19:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Koledzy,nadal walcze z WK o odzyskanie moich orginalnych badań lekarskich i psycho.Przestudiowałem ustawę dotycząca wydawania praw jazdy i niema mowy o tym ,że WK musi mieć orginaly (a mi są potrzebne) baba nie potrafiła mi pokazać podstawy prawnej dlaczego nie może mi oddać badań. Jej tłumaczenie to "no ja nie mogę " i teraz mam pytanie co więcej mogę zrobić jakich argumentów użyć. Jutro mam spotkanie z kimś wyżej bo nie popuszcze tego :) chodzi mi jedynie o to aby odzyskać orginaly a niech sobie kopie zostawią.

Post Wysłano: 02 kwie 2013, 20:28

Użytkownik

Użytkownik

Pamiętajcie aby do Wydziału Komunikacji oddawać tylko i wyłącznie kopie. Czy to lekarskie czy psychologiczne to zawsze dawać kopię. Chociaż w moim WK biorą tylko lekarskie a psycho sobie spisują i mi oddają.

Post Wysłano: 02 kwie 2013, 20:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Koledzy,nadal walcze z WK o odzyskanie moich orginalnych badań lekarskich i psycho.Przestudiowałem ustawę dotycząca wydawania praw jazdy i niema mowy o tym ,że WK musi mieć orginaly (a mi są potrzebne) baba nie potrafiła mi pokazać podstawy prawnej dlaczego nie może mi oddać badań. Jej tłumaczenie to "no ja nie mogę " i teraz mam pytanie co więcej mogę zrobić jakich argumentów użyć. Jutro mam spotkanie z kimś wyżej bo nie popuszcze tego :) chodzi mi jedynie o to aby odzyskać orginaly a niech sobie kopie zostawią.
nie wiem po co ci one ale jak już chcesz je mieć to nie wdawaj się w dyskusje tylko pismo do Starosty i niech wydadzą decyzje z uzasadnieniem

Post Wysłano: 02 kwie 2013, 20:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

krzysiek,pismo składałem przed świętami i dostałem odpowiedź w stylu " nie bo nie" . W piśmie napisałem,że chce jedynie odzyskać orginaly a kopie zostawić to odpowiedzieli,że im nie wolno wydawać orginalow ponieważ przy kontroli będą mieć problemy. To jest ich uzasadnienie. Żadnej podstawy prawnej. Wiec jutro jestem umówiony z kimś kto to nadzoruje i będę próbował odzyskać orginaly.
wkurza mnie to,ze chłopaki piszą składają kopie i nie mają problemu a w Polkowicach takie cyrki.
Od. Wiem,źle zrobiłem dając orginaly :/