Cytuj:
Radhezz - widzę że internet to globalna wioska
Witam strażaka z forum strażak.pl
Również witam kolegę
Łatwiej się rozpoznać jak wszędzie się ma ten sam nick
Cytuj:
Słowa mojego instruktora:
"Ruszaj z dwójki, jeżeli egzaminator zwróci uwagę że jest błąd wtedy z jedynki."
Ani jednej uwagi nie usłyszałem że jest błędnie
Ja na kursie chyba ani razu nie ruszyłem z biegu niższego niż 3, ale z uwagi na to że różne historie od znajomych dochodziły, zrobiłem to, co każdy rozsądny człowiek zrobić w niepewnej sytuacji zrobić powinien: zapytałem egzaminatora i powiedział że z 1. Żeby było śmieszniej to w Opolu są naklejki w środku auta z najczęściej zadawanymi pytaniami: długość, wysokość, masa rzeczywista, DMC, itd. Wśród tych naklejek, tylko zdaje się w innym miejscu nieco znajdowała się też taka informująca o tym że rusza się z pierwszego biegu. Tak więc przypuszczam, że oficjalne stanowisko WORD jest takie, a Tobie i kolegom trafili się egzaminatorzy bardziej wyrozumiali
Cytuj:
Ok
postaram się w między czasie dorwać w bezpiecznym miejscu do MANa TGL i Stara L70
MAN TGL jest w Opolu w dwóch szkołach jazdy (D-H ma 12.240 z 2008 i NOT 12.250 z 2011) na pewno, w jednej chyba, jeden jest też w szkole pod Opolem, tam gdzie robią kursy na KW. Poza tym wiem o MAN-ie w PKS bodajże w Kluczborku. Ze Starem L70 za to jest większy problem, ciężko nawet utrafić "bliźniaka", czyli MAN-a serii L2000 - chyba PKS Opole ma takiego, ale nie wiem z jaką skrzynią. W "Strażaku" jest Steyr ze skrzynią 6-cio biegową, to też konstrukcja zbliżona do MAN-a.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje