Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 cze 2013, 22:23

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam wszystkich mam pytanie do kierowcow kat. C+E czy przy zatrudnianiu pracodawca wysyla na badania do medycyny pracy ?
Pytam poniewaz ostatnio rozmawialem ze znajomym kierowca tira i mowil ze nigdy zaden pracodawca go nie wysylal wystarczlo ze ma w prawo jazdu aktualne KW i badania( te ktore wykonuje sie co 5 lat). Stad moje pytanie jak to wyglada w innych firmach?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Przecież te badania co 5 lat to wlaśnie "medycyna pracy" plus psychotesty.
Tak jak mówi kolega, raczej nie spodziewaj się, że Ci pracodawca sfinansuje, a już na pewno nie przy zatrudnianiu.
Jak nie masz badań to najczęściej oznacza, że nie masz doświadczenia. Zaś nie mając doświadczenia im mniej rzeczy masz, tym gorsza pozycja startowa.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

w normalnych firmach, gdzie respektuje się przepisy, co innego badania dopuszczające do zawodu, a co innego badania wstępne.
nawet jak wczoraj robiłeś badania psychotechniczne i uprawniony lekarz wydał Ci dopuszczenie do zawodu, to zatrudniając się musisz zrobić badania wstępne.
normalnie działające firmy mają podpisane umowy z jakimś lekarzem i on wykonuje bezgotówkowo takie badania.

natomiast co do badań:
ostatnio skończyły mi się i musiałem odnowić, ponieważ potrzebowałem do zawodu instruktora nauki jazdy i instruktora doskonalenia jazdy, to według przepisów powinienem zrobić dwa psychotesty i dwa badania dopuszczające do zawodu. te psychotesty i badania są identyczne, ale różnią się tym, że na jednym jest:
"na podstawie art. 82 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami (Dz. U. Nr 30, poz 151 z późn. zm)",
na drugim:
"na podstawie art. 117 ust. 2 pkt 4 oraz ust. 4 w związku z ust. 34 ustawy o kierujących z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami (Dz. U. Nr 30, poz 151 z późn. zm)".

także cel i wynik badań nie ma znaczenia ważne są paragrafy i artykuły. gdy przedstawiałem te badania nikt nie zwrócił uwagi na wynik, ale na wspomniane zapisy. musiałem wrócić do ośrodka medycyny pracy, który mi to wystawiał i poprawiać te zapisy.

Ostatnio zmieniony 26 cze 2013, 5:16 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Tak jak mówi kolega, raczej nie spodziewaj się, że Ci pracodawca sfinansuje, a już na pewno nie przy zatrudnianiu.
Mi w każdej pracy finansowali. To obowiązek pracodawcy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: osobówka

Tak jak pisał CYRYL idziesz do pracy musisz robić badanie. Pracodawca ma obowiązek przyjmując cię do pracy na normalną umowę wysłania cię na badanie ze skierowaniem. Idziesz do medycyny pracy i tam cię badają i pracodawca dostaje za to prawdopodobnie rachunek. Sam nie dawno przyjąłem sie do pracy na kierowce kat C i mimo ze miałem badania które robiłem prywatnie są jeszcze aktualne przez 2 lata to te podstawowe musiałem zrobić, przepisali mi automatycznie tylko psychotesty ale ogólnozdrowotne mi robiono.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 527470
Samochód: Opel corsa B

Jak te badania wyglądają i co badają ?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

No dobrze, ale autor tematu pyta raczej o psychotesty i badania lekarskie dla kierowców.

Faktycznie byłem kiedyś na takich "badaniach" do umowy o pracę i przebiegało to mniej więcej tak: dzień dobry, do widzenia

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jak się zatrudniasz jako:
-kierowca pojazdów pow. 3,5 t to badania są takie same jak badania gdy chcesz uzyskać wpis do prawa jazdy,
-a jak np. kierowca-operator to dochodzą do tego badania związane z tym jakim sprzętem masz operować(np. badania wysokościowe, itp).

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Mazda 626

Cytuj:
w normalnych firmach, gdzie respektuje się przepisy, co innego badania dopuszczające do zawodu, a co innego badania wstępne.
nawet jak wczoraj robiłeś badania psychotechniczne i uprawniony lekarz wydał Ci dopuszczenie do zawodu, to zatrudniając się musisz zrobić badania wstępne.
normalnie działające firmy mają podpisane umowy z jakimś lekarzem i on wykonuje bezgotówkowo takie badania.
Dostałem propozycję na kierowcę, to szef mnie nie wysłał na wstępne badania, dla mnie to jest dziwne. Gdzie się idzie do pracy np. do biura, to cię wysyłają do medycyny pracy, a tutaj nie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Cytuj:
Dostałem propozycję na kierowcę, to szef mnie nie wysłał na wstępne badania, dla mnie to jest dziwne. Gdzie się idzie do pracy np. do biura, to cię wysyłają do medycyny pracy, a tutaj nie.
a do czego ci to potrzebne ??? to problem szefa a nie twój :D

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Jak się zatrudniasz jako:
-kierowca pojazdów pow. 3,5 t to badania są takie same jak badania gdy chcesz uzyskać wpis do prawa jazdy,
-a jak np. kierowca-operator to dochodzą do tego badania związane z tym jakim sprzętem masz operować(np. badania wysokościowe, itp).
Ja robiłem na koparkoładowarkę uprawnienia, z urzędu pracy mnie wysłali i musiałem też robić poraz enty te badania lekarskie i niczym się to nie różniło od badań na kierowce które robiłem prywatnie i od badań na które zostałem skierowany przez pracodawce jak się przyjmowałem jako kierowca. Co ciekawe jak się zatrudniałem do swojej pierwszej pracy na kierowce do 3.5t odwiedziłem w medycynie pracy 7 lekarzy a teraz jak się zatrudniłem na kier. pow. 3.5 tony to tylko 5 :) nie wiem dlaczego tak było.
A lekarze to : pobieranie krwi, okulista, laryngolog, neurolog, pielęgniarka i ogólny na koniec.
Generalnie to też jest taki trochę pic na wodę te badania bo co można zbadać przebywając 5 min w gabinecie ????
więcej się wyczekasz w kolejce do tych lekarzy niż ci faktycznie zajmie czas badania

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
A lekarze to : pobieranie krwi, okulista, laryngolog, neurolog, pielęgniarka i ogólny na koniec.
Generalnie to też jest taki trochę pic na wodę te badania bo co można zbadać przebywając 5 min w gabinecie ????
więcej się wyczekasz w kolejce do tych lekarzy niż ci faktycznie zajmie czas badania
widocznie jesteś okazem zdrowia i trwają one 5min :lol:
a wiadomo o co chodzi - jak i cała reszta procedur pseudo unijnych ma na celu przenieść pewną kwotę twoich pieniążków do systemu administracji :lol:

Użytkownik

Użytkownik

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Nie chodzi ze ma mi pracodawca cokolwiek finansowac. Mam zrobione KW i badania na 5 lat i mam to wszystko wpisane w prawo jazdy.
Problem w tym ze zalatwiajac badania na zrobienie prawka C,C+E lekarz powiedzial ze minimalnie za slabo widze na jedno oko ,ale mimo to wystawil mi pozytywnie. Mam kat.c i chce isc na C+E.

Ale teraz mam pytanie czy przy zatrudnianiu jak pracodawca wysle mnie do jakiegos lekarza medycyny pracy to nie bedzie robil mi problemow?
Dlatego sie pytam czy wysyla bo slyszalem od znajomego ze nie, ale widze ze roznie z tym bywa.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kodeks pracy, Art 229:
§ 1. Wstępnym badaniom lekarskim podlegają:
1) osoby przyjmowane do pracy(...)
§ 6. Badania, o których mowa w § 1(...) są przeprowadzane na koszt pracodawcy.(...)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
widocznie jesteś okazem zdrowia i trwają one 5min :lol:
a wiadomo o co chodzi - jak i cała reszta procedur pseudo unijnych ma na celu przenieść pewną kwotę twoich pieniążków do systemu administracji :lol:
No oczywiście cały zdrowy oprócz głowy <rotfl> :D:D:D
Dokładnie tak jak napisałeś, cała administracja musi się czymś żywić i tak im się to kręci

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]