Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 lip 2013, 16:49

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Chciał bym się dowiedziec jak wygląda sprawa zakupu samochodu ciężarowego powyżej 3,5t na osobe prywatną. Szukałem w Internecie ale nie znalazłem.

Pewnie normalnie nie ma problemu, ale w moim przypadku na pewno jest i nie wiem jak to ugryśc i czy się w ogóle uda

Mianowicie chce kupic samochód powyżej 3,5t

Posiadam prawo jazdy kat C, ale nie posiadam kwalifikacji
Wiem że w samochodzie musi być zlegalizowane tacho.
Samochód wykorzystywany do celów prywatny musi być potwierdzony papierem/orzeczeniem

Jednak problem jest spory. Sam pracuje w pewnym zakładzie jako kierowca. W naszym zakładzie samochody są wykorzystywane do celów dla potrzeb zakładu, są to pługopiaskarki, oraz inne samochody specjalne z pomarańczowymi kogutami na dachu (samochody wykonujące prace w służbie drogowej) . Nie używamy tacha i nie potrzebujemy kwalifikacji, ale posiadam psychotechniczne badania.
Dodatkowo ja sam prowadzę działalność gospodarczą polegającą na miedzy innymi, wykonywaniu usług transportowych pojazdem do 3,5t, przeprowadzki, czyszczenie tapicerki meblowej oraz komis meblowy.

Pojazd chce kupic na siebie, nie wciągać je pod działalnośc gospodarczą.
Samochodem nie chce wykonywac żadnych kursów zarobkowych, tylko i wyłącznie na potrzeby własne ew. na potrzeby komisu meblowego np. z własnym towarem jechac na giełdę meblową czy np. z własnego pola dużej działki przewiśc siano do stodoły.

Ja to wyglada, czy da rade coś takiego zrobic?
Czy przy zakupie pojazdu płacąc podatek drogowy od pojazdu powyżej 3,5t tez będę musiał mieć zabezpieczenie finansowe pod samochód.
Czy samochodem cięzarowym powyżej 3,5t zarejestrowanym na mnie, na osobę prywatna, będę musiał się rozliczac z czasu jazdy/pracy za pomoca tacha?
Czy będę musiał się zgłoście do sił zbrojnych o poinformowanie ich ze posiadam taki pojazd, podobno jest to obowiązkowe. ??

dzięki za pomoc i pozdro

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 636485
Samochód: FH12

ja mialem lawety na dmc 4.6T prywatnie z oplat tylko ViaToll i wiadomo prawko na C.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
ja mialem lawety na dmc 4.6T prywatnie z oplat tylko ViaToll i wiadomo prawko na C.
a przepraszam że tak zapytam takie małe OT bo Twój login jakiś mi znajomy, czy miałeś kiedyś peugeota 405 w sedanie??

a lawety rejestrowane jako specjalne pojazdy "auto pomoc"?? czy normalnie

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 636485
Samochód: FH12

Cytuj:
Cytuj:
a przepraszam że tak zapytam takie małe OT bo Twój login jakiś mi znajomy, czy miałeś kiedyś peugeota 405 w sedanie??

a lawety rejestrowane jako specjalne pojazdy "auto pomoc"?? czy normalnie
Nie nie mialem peugota :D

Mialem jako pomoc drogowa i jako cieżarowe

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]