Cytuj:
Witam. Czy moge robić za każdym razem skrócone pauzy weekendowe, jeśli w ciągu tygodnia jestem w stanie oddać wszystkie godziny? Wiem, że na pewno raz w dwutygodniowym okresie mogę skróconą weekendówkę zrobić. Jak to się ma do dwóch?
Możesz mieć więcej takich odpoczynków tygodniowych skróconych. Nawet kilka.
Cytuj:
Co to znaczy, ze w ciągu tygodnia jesteś w stanie oddać wszystkie godziny ?
Jeśli w środku tygodnia robisz pauzę 45h, to taka przerwa "resetuje" Ci wszystko i znowu mozesz rozpocząć nowy cykl.
Pauzy tzw. weekendowe (pełne 45h czy skrócone 24h ) nie muszą być odbywane w sobotę i w niedzielę. Mozesz mieć przerwę (tzw. weekendową ) w środku tygodnia np w środę i czwartek.
Dla kierowców w praktyce nie istnieje tydzień jako okres od poniedziałku godz. 00 do niedzieli godz. 24. Tydzień dla kierowców ma charakter "ruchomy" dlatego (dla lepszego zrozumienia) łatwiej operować terminem 7 dniowy cykl jazdy / pracy.
Mylisz się, tydzień ma znaczenie i to bardzo duże dla kierowcy.
No dokładnie odpoczynki tygodniowe (a nie pauzy weekendowe jak to mówicie) można odbierać w każdy dzień tyg. a nie tylko w sobotę czy niedzielę.
Pauza 45h nie resetuje Ci wszystkiego... np. na czas jazdy w dwóch tyg. nie ma wcale wpływu i nie tylko. Ona daje Ci to że do następnego odpoczynku tygodniowego masz max 144h czyli 6x24, 6 dób nie dziennych okresów prowadzenia(cykli).
Cytuj:
Aby nie zakładać nowego tematu zadam pytanie tutaj, ot taki przykład z zycia:
Zaczynam z czystym kontem w Środę 16 stycznia i jadę przez 4 dni.
Jazde kończę w Sobotę 19 stycznia wieczorem i do Poniedziałku 21 stycznia wychodzi mi 28h pauzy czyli skrócony odpoczynek.Po tym skróconym w Poniedziałek ruszam i jadę do Środy 23 stycznia.Od tej Środy do Piatku 25 stycznia wychodzi mi 45h pauzy, po której znów ruszam i teraz pytanie czy w ten weekend jeśli stanę w sobotę 26 stycznia dajmy na to wieczorem i do Poniedziałku 28 stycznia wyjdzie mi ok 30h (znów skrócony) to będzie poprawnie? Jak to traktować? Dzięki za pomoc
Będzie poprawnie.
O ile te Twoje pierwsze zdanie" zaczynam z czystym kontem" mam rozumieć że nie masz jakiś zaległych godzin do oddania więcej. Nie raz trzeba dalej wstecz sięgnąć żeby to wszystko rozplanować.
Cytuj:
Poprawnie, 45 zeruje ci cykl i zaczynasz od nowa.
Że co zeruje...?