Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 paź 2013, 17:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jeżeli ktoś robi lub chce robić prawo jazdy kategorii D we Wrocławiu lub w innych miastach nakręciłem razem z kolegą trochę filmików o praktycznej nauce jazdy na tą kategorię: http://www.youtube.com/user/SzkolaTrans ... ture=watch

Post Wysłano: 20 paź 2013, 18:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania 144l 460/ Galaxy 2.8

Bardzo ciekawe filmiki i dużo nowych przydatnych rzeczy się dowiedziałem. Szkoda ze moi instruktorzy na kat c i c+e nie przekazali mi takiej praktycznej wiedzy jak ty przekazujesz. Z niecierpliwieniem czekam na kolejne filmik z chęcią bym zobaczył jak tłumaczysz na inne kategorie myślę ze dużo ciekawych rzeczy bym się dowiedział.

KW 13.12.2013

Post Wysłano: 20 paź 2013, 20:17

Co prawda codziennie zarabiam w ten sposób na chleb, ale fajnie obejrzeć te filmiki, zwłaszcza że spora część nakręcona jest na drogach, po których codziennie jeżdżę.

Na przejeździe kolejowym w Św. Katarzynie postępuję dokładnie tak samo jak na jednym z filmików i zawsze obserwuję kierowców jadących z przeciwnej strony. Ich miny są niekiedy przeróżne, ponieważ dziwią się, że w ogóle tam zwalniam i się rozglądam chociaż szlabany są otwarte więc oni jadą na pewniaka.

Post Wysłano: 25 paź 2013, 22:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Fajne filmiki, bardzo pouczające, podziwiam kursanta - ja bym nie wytrzymał stałego instruktażu w stylu " kręcimy, kręcimy, ..." ;-)

Post Wysłano: 26 paź 2013, 14:07

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Mercedes Sprinter 519

Bardzo fajny film. Polecam wszystkim.

Post Wysłano: 27 paź 2013, 21:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

dodałem filmy o hamowaniu.

w mojej ocenie na wyższe kategorie prawa jazdy podczas nauki jazdy powinno poświęcać co najmniej godzinę lub dwie na naukę poprawnego hamowania czy autobusem, czy ciężarówką.

dla wszystkich uczących się wielkim zaskoczeniem jest, to że można autobusem zahamować do zera z 50km/h na odcinku 20-25m bez paniki, bez kładzenia pasażerów, posiadając jeszcze rezerwę.
Cytuj:
Fajne filmiki, bardzo pouczające, podziwiam kursanta - ja bym nie wytrzymał stałego instruktażu w stylu " kręcimy, kręcimy, ..." ;-)
nie przesadzaj, przed gościem jest 60h nauki, a kręcenia było tylko przez 2h.

Post Wysłano: 04 lis 2013, 1:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

To i tak bardzo dobrze sobie radził jak na pierwsze godziny jazdy. Jednak mam na myśli tylko fakt mówienia oczywistej rzeczy w celu wskazania czyjegoś błędu. np.:
"Jedziemy swoim pasem ruchu gdyż do tego obliguje nas prawo o ruchu drogowym"
Kursant doskonale wiem, że nie może przejeżdżać za linię, a robi to tylko dlatego gdyż jego umiejętności są mierne i moim zdaniem zdanie wystarczy mu powiedzieć, "uważaj na linię".
Tak jak rzucając piłką do kosza instruował bym Cię: "Bardziej w lewo bo inaczej nie zdobędziesz punktów".

W/w piszę jako subiektywne odczucie, niepoparte żadnym doświadczeniem instruktorskim.

Ponadto filmiki o hamowaniu świetne!

Post Wysłano: 04 lis 2013, 6:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

masz rację, ale na podczas egzaminu komendy będą wydawane tylko w taki sposób, więc jak jeszcze dojdzie do tego stres, egzaminowany może nie rozumieć co się do niego mówi i co się od niego oczekuje.

dlatego ja od samego początku wydaję polecenia językiem "egzaminatorów", aby później nie było z tym problemów.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]