Cytuj:
cała idea Axora to zaoferowanie pojazdu mogącego spełniać rolę Actrosa, ale lżejszego i tańszego. a więc uboższego.
węższa kabina, tylny most z blachy spawanej, inne tyle zawieszenie (lżejsze), mniejsze, lżejsze silniki z autobusów.
pojazd ma zastosowanie tam, gdzie potrzebna jest niska masa, albo do dystrybucji, mniejsza kabina.
na Targach w ofertach zawsze prezentowana jest najbogatsza wersja do złudzenia przypominająca wyższy model, a do sprzedaży zazwyczaj idą golasy.
wypełnia od przestrzeń między Atego i Actrosem. niewiele zostaje tu miejsca, więc nowy model, powinien zastąpić Axora.
Axor miał złą opinię. montowany w Turcji zachowywał jakość naszego Jelcza.
gdy chyba w 2006 roku dostałem nowy ciągnik siodłowy Axor na tydzień do testowania, pisałem wtedy dla Smochodów Specjalnych, jeździłem nim tydzień.
pamiętam tylko, że przez noc przy temperaturze około +10st z niego schodziło powietrze do zera, bez podpiętej naczepy.
nie wiem gdzie będa produkować Antusa, ale miejmy nadzieję, że albo nauczyli Turków dobrze montować, albo przerzucą produkcję tam gdzie to auto będzie miało szanse spełniać jakieś wymagania jakości.
Prawie dobrze Cyrylu z malym "Ale":
Axor owszem jest montowany w Turcji w Aksari jako ciągnik siodłowe 4x2 na zawieszeniu pneumatycznym, podwozia pod wywrotki i betonomieszardki 6x4 i 8x4 na resorach, podwozia 3 osiowe z zawieszeniem pneumatycznym, oraz ciągniki 3 osiowe 6x2/2 z silnikami 360 do 430KM. Pozostałe wersje Axora, oraz ciągniki siodłowe 4x2, podwozia 6x4 budowlane, podwozia 3 osiowe 6x2/2, z silnikami 240 - 330KM, produkowane są w Niemczech w Worth.
Co do uciekającego powietrza "wyjątek nie oznacza reguły".
Antos nie jest absolutnie następcą Axora, bo występuje w 3 kabinach z niskim dachem, a kabina sypialna ma leżankę rozkładaną z za tylnych siedzeń i jest przeznaczony do ciężkiej dystrybucji lokalnej, oraz jako ciągnik siodłowe do ruchu lokalnego.
Nowy Actros, Antos, Arocs oraz Nowe Atego będą montowane w Worth, a do Aksarai zostanie przeniesiona produkcji dotychczas dostępnej gamy ciężarówek MB.
Do poczty pewnie trafi brat bliźniak bez półki pod agregat jak ten ->
http://www.plandex.pl/images/stories/b204_11.jpg