Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Witam wszystkich, jestem pierwszy raz na forum, więc może taki temat już był...

Chodzi o to, czy muszę oddać 66 h (21+45) celem rekompensaty za pierwszy skrócony odp. tyg. sprzed 3 tygodni, jeśli do końca tury już tylko ost. odp. tygodniowy skrócę tak jak pierwszy do 24 h ? Czyli każdy nast. odp tyg. będę robił jako regularny 45 h. Nadmienię, że ten pierwszy skrócony odp. 24 h robiłem 3 dni po urlopie.
Pytam, ponieważ ktoś z kolegów twierdzi, że BAG w Niemczech rzekomo dopuszcza takie rozwiązanie mówiąc, ze byłem dostatecznie wypoczęty po urlopie....

Schemat wyglądałby tak:
-urlop
-3 dni pracy
- 24 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h czy 66 h jako rekompensata 21 + 45 odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 24 h odp. tygodniowy
- 5 dób pracy
- do domu
- urlop

Wydaje mi się, że przepis jasno mówi o obowiązku oddania skróconego 24 h odp. tygodn. najpóżniej z końcem 3 tyg. ale kto wie może rzeczywiście jest to dopuszczalne.... Ja w tym fachu jestem dopiero półtora roku więc nadal się uczę...

Proszę o sprawdzone odpowiedzi...

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Spokojnie na forum jest gość który robi 2x 24h pod rząd w środku tygodnia więc wszystko wyjaśni.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Schemat wyglądałby tak:
-urlop
-3 dni pracy
- 24 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy <!!!!!!!!
- 6 dób pracy
- 45 h czy 66 h jako rekompensata 21 + 45 odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 24 h odp. tygodniowy
- 5 dób pracy
- do domu
- urlop

Wydaje mi się, że przepis jasno mówi o obowiązku oddania skróconego 24 h odp. tygodn. najpóżniej z końcem 3 tyg. ale kto wie może rzeczywiście jest to dopuszczalne.... Ja w tym fachu jestem dopiero półtora roku więc nadal się uczę...

Proszę o sprawdzone odpowiedzi...

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich
trzeci tydzień pracy to ty zakończyłeś już tydzień temu wg tego schematu (zaznaczyłem gdzie powinieneś oddać godziny wykrzyknikami )

P.S. oczywiście że mogą przymknąć oko ale patrząc na ich ostatnie polowania na kasę (też mają problem z budżetem) nie liczyłbym na to a bynajmniej nie masz podstaw do odwołania się

Użytkownik

Użytkownik

Kolego krzysiekjx1....

Prosiłem o sprawdzone odpowiedzi, a nie interpretacje....

Więc...
Primo:

Skrócony 24h odp. tygodniowy należy zrekompensować z końcem 3 a nie 2 tyg. po w/w odp. (jak nakrzyczałeś !!!!!!)

Sekundo:

Twoja podpowiedź jest nie na temat, tak jak pierwszego mądrali...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 105

Cytuj:
Spokojnie na forum jest gość który robi 2x 24h pod rząd w środku tygodnia więc wszystko wyjaśni.
Miło mi...
Cytuj:
Pytam, ponieważ ktoś z kolegów twierdzi, że BAG w Niemczech rzekomo dopuszcza takie rozwiązanie mówiąc, ze byłem dostatecznie wypoczęty po urlopie....
Nikogo nie obchodzi czy Ty jesteś wypoczęty po roku nic nie robienia, czy nawet jak nie spałeś kilka dni. Ważne że ma się zgadzać z przepisem i tyle.
Cytuj:
Schemat wyglądałby tak:
-urlop
-3 dni pracy
- 24 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h czy 66 h jako rekompensata 21 + 45 odp. tygodniowy Tu jeśli nie oddałeś gdzieś wcześniej 21h(brakujących) do pauzy min. 9h to musisz mieć 66h
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 24 h odp. tygodniowy
- 5 dób pracy
- do domu
- urlop
Pamiętaj że zawsze godziny trzeba oddać, innej siły nie ma.
Choć nie do końca bo i można by spróbować inaczej...
Pewnie nie zrozumiesz ale może... sam tylko tak pomyślałem teraz.

Cytuj:
-urlop
-3 dni pracy
- 24 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy ten odpoczynek nie traktujesz jak 45h tylko 24h ale oddajesz do niego 21h czyli 24+21=45(bo tak można) i masz oddane, tylko znowu masz skrócony odpoczynek tyg. teraz.
- 6 dób pracy
- 45 h czy
-6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowyWięc i ten możesz np. uznać jako skrócony a nie 45h czyli 24+21(zaległe) z tego co masz 2 odpoczynki wcześniej.
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy Tu gdzieś nie musisz oddawać bo i tak będziesz miał urlop więc oddasz na nim ten ostatni bo jeszcze będzie czas
- 24 h odp. tygodniowy
- 5 dób pracy
- do domu
- urlop
Na upartego można by oddać co drugi odpoczynek uznając 45h i 45h jako 2x24h i oddając godziny... BO MOŻNA MIEĆ 2 RAZY Z RZĘDU SKRÓCONY ODPOCZYNEK TYG. I Ty byś musiał dwa razy z 45h zrobić 24h + zaległe z rzędu.

Czyli wychodzi na to że miedzy urlopami nie musisz mieć pauzy 66h przez te kilka tygodni. Oczywiście te odpoczynki tygodniowe wypadają na weekend czyli każdy przypada na dwa tyg? czyli np. od soboty 12:00 do poniedziałku 09:00?

A i pamiętaj że dziś niedziela więc z myśleniem różnie :mrgreen:

Użytkownik

Użytkownik

Kolego "bułkowski410"...

Dzięki za podpowiedź, ale tą podmianę 45 na 24 właśnie też ktoś, kto dość orientuje się w przepisach, kwestionował...
Bo tak oczywiście byłoby idealnie, chyba że to taki kamuflaż - jeśli wiesz o co mi chodzi, to może BAG ma słuszność tak to interpretując - że niby 45h jedna za drugą jest ok....
Natomiast trochę zgłupiałem czytając, że można robić 24h jedną po drugiej :/ chyba że tylko w takim przypadku...

A propos niedzieli, to właśnie dopijam ost. (ale pierwsze piwo dzisiaj) i idę na spacer, kości rozruszać.
No a TED to jeden z lepszych filmów jakie w życiu widziałem !!!!!
Pozdrawiam,
później zajrzę znów, może coś więcej skumam...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Kolego krzysiekjx1....

Prosiłem o sprawdzone odpowiedzi, a nie interpretacje....

Więc...
Primo:

Skrócony 24h odp. tygodniowy należy zrekompensować z końcem 3 a nie 2 tyg. po w/w odp. (jak nakrzyczałeś !!!!!!)

Sekundo:

Twoja podpowiedź jest nie na temat, tak jak pierwszego mądrali...
na wstępie to dziękuje w imieniu własnym i kolegi co nas do jednego wora wrzuciłeś .... :D
w kwestii drugiej faktycznie się zapędziłem (jest niedziela :lol: ) i tydzień później mija ostateczny termin na oddanie godzin za skrócony wcześniej odpoczynek :D

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Kolego "bułkowski410"...

Dzięki za podpowiedź, ale tą podmianę 45 na 24 właśnie też ktoś, kto dość orientuje się w przepisach, kwestionował...
Bo tak oczywiście byłoby idealnie, chyba że to taki kamuflaż - jeśli wiesz o co mi chodzi, to może BAG ma słuszność tak to interpretując - że niby 45h jedna za drugą jest ok....
To nie BAG może interpretować bo to nie ich przepis i nie mogą na własne sposoby sobie robić...Oni mają się trzymać unijnego rozporządzenia 561 jak inne kraje.

Cytuj:
Kolego "bułkowski410"...

Natomiast trochę zgłupiałem czytając, że można robić 24h jedną po drugiej :/ chyba że tylko w takim przypadku...
Nie Ty pierwszy... ale możesz być jednym z pierwszych który to załapie, jak chcesz cofnij się kilka stron wstecz w tym temacie, tłukłem jak kotleta o tym długo :D

Cytuj:
No a TED to jeden z lepszych filmów jakie w życiu widziałem !!!!!
No to właśnie TED to ja :mrgreen: Taki mały "oftopik" co by się nie czepiali za bardzo :D

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: mercedes 124 200D

Patrzę na ten schemat to po 6 dniach pracy nie mozna zrobić 45h bo sie w tygodniu nie zmiescisz. Wychodzi 24h+21.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Patrzę na ten schemat to po 6 dniach pracy nie mozna zrobić 45h bo sie w tygodniu nie zmiescisz. Wychodzi 24h+21.
Patrzę na Twój wpis i.... :>

Czym dla Ciebie jest 6 dni pracy...? Nie wiem.
Co znaczy że się w tygodniu nie zmieści?? jak się nie zmieści?a choć by nawet to po co ma się cała pauza 45h zmieścić w tygodniu? No w wyjątkowych sytuacjach np. gdzie chcemy mieć 2 razy z rzędu pauze 24h (odpoczynek tygodniowy skrócony) i czasem może tak wyjść że trzeba naprawdę już robić 45h ale to byle zacząć ją przed godziną 00:00 (czyli przed następnym tyg.), bo wystarczy zacząć pauze tyg. ale ona nie musi się cała zmieścić bo:
Art.6 punkt 9.
Tygodniowy okres odpoczynku który PRZYPADA NA DWA TYGODNIE możemy zaliczyć do jednego z nich ale nie do obu (jakoś tak). Czyli wystarczy że pauza np.24h czy tam 45h przypadnie jedną minutę przed północą (czyli na poprzedni tydzień) i jest ok. A nie musi cała tam być.
Pauze tygodniową np. 45h możemy zrobić najpóźniej po 6 okresach 24 godzinnych czyli to jest 6 dób czyli 144h 6x24=144, a nie jak Ty mówisz jakieś 6 dni pracy. Więc jeśli zacząłem pracę w poniedziałek o 15:00 to najpóźniej odpoczynek tyg. muszę zacząć o 14:59 w niedzielę. No i tu się całą pauza nie zmieści w tyg. bo nie musi.
No chyba że jakoś wyjątkowo by wyszło że zacząłeś pracę np. w środę i już musowo musisz kręcić np. 45h więc przed północą z nd. na pon. musisz zacząć odpoczynek tygodniowy, no to w tedy nie będzie 6 dób czyli 144h tylko mniej.
Ale na bank nie to miałeś na myśli.
Cytuj:
wychodzi 24h+21.
Przeczytaj parę razy co napisałem i popatrz po co ja mu te pauzy tak podzieliłem... nie wiem co Tobie z tego 24+21 wyszło.
Ja tylko tak spróbowałem to rozpisać aby autor wiedział czy da się te kilka tyg. nie robić pauzy 66h oddając godziny, i wychodzi że nie trzeba, wystarczą same 45 bez oddania na 66 z 24h pierwszego tyg.

Użytkownik

Użytkownik

Skoro tak to ok, nie upieram się. Po prostu tak na logikę 6 dni jazdy i prawie 2 doby odpoczynku sie w 7 dniach nie miesci ;)

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Skoro tak to ok, nie upieram się. Po prostu tak na logikę 6 dni jazdy i prawie 2 doby odpoczynku sie w 7 dniach nie miesci ;)
bo w przepisach nie jest zapisane "że ma się zmieścić" więc nie musi.
polecam lekturę rozp.561/06 to nie boli.

Użytkownik

Użytkownik

Niepotrzebnie się spinacie. Czytałem i to nie raz, po prostu moja aktualna praca nie wymaga aż takiego zagłębiania się w szczegóły odpoczynków i pewne rzeczy wychodzą z głowy :roll:

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]