Cytuj:
Spokojnie na forum jest gość który robi 2x 24h pod rząd w środku tygodnia więc wszystko wyjaśni.
Miło mi...
Cytuj:
Pytam, ponieważ ktoś z kolegów twierdzi, że BAG w Niemczech rzekomo dopuszcza takie rozwiązanie mówiąc, ze byłem dostatecznie wypoczęty po urlopie....
Nikogo nie obchodzi czy Ty jesteś wypoczęty po roku nic nie robienia, czy nawet jak nie spałeś kilka dni. Ważne że ma się zgadzać z przepisem i tyle.
Cytuj:
Schemat wyglądałby tak:
-urlop
-3 dni pracy
- 24 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h czy 66 h jako rekompensata 21 + 45 odp. tygodniowy Tu jeśli nie oddałeś gdzieś wcześniej 21h(brakujących) do pauzy min. 9h to musisz mieć 66h
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 24 h odp. tygodniowy
- 5 dób pracy
- do domu
- urlop
Pamiętaj że zawsze godziny trzeba oddać, innej siły nie ma.
Choć nie do końca bo i można by spróbować inaczej...
Pewnie nie zrozumiesz ale może... sam tylko tak pomyślałem teraz.
Cytuj:
-urlop
-3 dni pracy
- 24 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy ten odpoczynek nie traktujesz jak 45h tylko 24h ale oddajesz do niego 21h czyli 24+21=45(bo tak można) i masz oddane, tylko znowu masz skrócony odpoczynek tyg. teraz.
- 6 dób pracy
- 45 h czy
-6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowyWięc i ten możesz np. uznać jako skrócony a nie 45h czyli 24+21(zaległe) z tego co masz 2 odpoczynki wcześniej.
- 6 dób pracy
- 45 h odp. tygodniowy
- 6 dób pracy Tu gdzieś nie musisz oddawać bo i tak będziesz miał urlop więc oddasz na nim ten ostatni bo jeszcze będzie czas
- 24 h odp. tygodniowy
- 5 dób pracy
- do domu
- urlop
Na upartego można by oddać co drugi odpoczynek uznając 45h i 45h jako 2x24h i oddając godziny... BO MOŻNA MIEĆ 2 RAZY Z RZĘDU SKRÓCONY ODPOCZYNEK TYG. I Ty byś musiał dwa razy z 45h zrobić 24h + zaległe z rzędu.
Czyli wychodzi na to że miedzy urlopami nie musisz mieć pauzy 66h przez te kilka tygodni. Oczywiście te odpoczynki tygodniowe wypadają na weekend czyli każdy przypada na dwa tyg? czyli np. od soboty 12:00 do poniedziałku 09:00?
A i pamiętaj że dziś niedziela więc z myśleniem różnie