Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 gru 2013, 16:50

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Peugeot 307SW

Witam.

Drodzy Państwo mam pewien problem z zakupem auto-lawety DCM 3,5 t. Chcę na to wydać do 12 tyś zł. Znalazłem Fiata Ducato przeróbkę z blaszaka. Obecny właściciel zrobił to sam. Jednak mam pewne wątpliwości co do rejestracji tego auta. Twierdzi, że przeróbka była zrobiona przed rejestracją i bez problemu przeszła przegląd. W dowodzie ma przeznaczenie ciężarowy do przewozu towarów do 3,5 tony. I pojawiają się pewne pytania:

1. Czy taka ingerencja w konstrukcję nie wymaga konkretnych dokumentów z opisem zmian?

2. Czy na pewno bez zastrzeżeń przejdzie przegląd na stacji diagnostycznej?

3. Czy nie powinien mieć przeznaczenia - przewóz pojazdów?

4. Czy samochodem uniwersalnym do przewozu towarów można transportować pojazdy, co w przypadku kontroli Policji lub ITD?

Właściciel twierdzi, że nie ma żadnego problemu, nikt nie pyta o fakturę i dokumenty od firmy która robi zmiany w pojeździe. Rejestracja przeszła bez uzupełnienia, a policja też nic nie wymaga jeżeli auto jest sprawne. Podobno takie dokumenty byłyby wymagane jeżeli była by to przeróbka na auto specjalne - pomoc drogowa.

Post Wysłano: 09 gru 2013, 20:23

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: mercedes 124 200D

A co chcesz wozić autolawetą 3.5t DMC na pojedyńczym kole z tyłu? Motocykle? Gokarty? Melexy? Pierwszy lepszy listonosz Cię zgarnie na sam Twój widok :lol:

Post Wysłano: 09 gru 2013, 21:38

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Peugeot 307SW

Bardziej ważny jest dla mnie konkret czy to jest w ogóle możliwe takie przerabiane bez homologacji. Gość twierdzi, że kupił, przerobił, zrobił przegląd, zarejestrował i nikt o nic nie pyta, łącznie z kontrolami policji. Dla mnie to bardzo wątpliwe.

Przepisy jak to w naszym kraju nie są jednoznaczne. Trochę poczytałem i po coś są te klasyfikacje przeznaczenia. Najlepsze jest to, że dzwoniłem na okręgowe stacje i w prost nie odpowiedzieli.

A co do tej osi, to już inna sprawa jaką to ma ładowność, uciąg i jak się będzie prowadziło.

Ale na mój nos to kumaty pan policjant może się zorientować, że to samoróbka i wtedy zacznie się szukanie.

Post Wysłano: 10 gru 2013, 18:32

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Opel Astra

po przerobieniu z blaszaka potrzebny jest opis rzeczoznawcy, bo zmienił się rodzaj nadwozia, jeśli by była to przeróbka z "paki" to raczej nikt by się nie czepiał. a przegląd to wiesz, laweciarz "umie"sobie załatwić.
Cytuj:
A co chcesz wozić autolawetą 3.5t DMC na pojedyńczym kole z tyłu? Motocykle? Gokarty? Melexy? Pierwszy lepszy listonosz Cię zgarnie na sam Twój widok :lol:
Nieprawda ducato ma przód napęd i jak najazdy są lekkie(aluminium) to może mieć nawet z 1400 ładowności realnej. a samochód typu golf waży np,1200-1300 kg, duży pasat B5 1400 więc raczej nie koniecznie musisz przeładowywać. Ale przed kupnem najlepiej zważyć samochód np. w skupie złomu, składzie węgla itp.

Post Wysłano: 13 gru 2013, 18:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5022844
Samochód: VW Polo, DAF 95sc

Kolega miał przeróbke mercedesa tzw. "Kaczki" z blaszaka na lawete i to nie raz się taką lawetą woziło różne fanty, od mebli po budy osobówek do złomowania :) Jakoś nie trafiło się na panów w kapeluszach, ale kto wie może jak by zobaczyli to i by sie przyczepili...

Post Wysłano: 13 gru 2013, 21:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 636485
Samochód: FH12

Ja mialem daily przerobione z blaszaka do 3,5t i nigdy zadnych problemow nikt nie robl. Ale ja bym cietego nie kupywal z blaszaka to nie to samo, a i ciezej sprzedac

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]