Cytuj:
Bo ty jestes niezbyt doswiadczony
Zgadza się, ale akurat ekonomiczna jazda wchodzi w zakres moich zainteresowań w czasie pracy, i staram się doskonalić te umiejętności każdego dnia. Szef jest zadowolony z wyników więc wydaję mi się że akurat nie we mnie jest problem, bo innymi samochodami zawsze byłem do przodu.
Cytuj:
calkiem nie dawno chwaliles sie jaki to wspanialy szofer jestes pomimo mlodego stazu a tu takie cyrki?
Po pierwsze primo, przeglądając wszystkie moje ostatnie posty nie dostrzegłem chwalenia się "jaki to ja nie jestem wspaniały szofer" a po drugie - primo, ultimo ! .... jakie cyrki ? po prostu dostałem samochód który nie do końca może być sprawny technicznie, i dlatego, że mam znikomą wiedzę mechaniczną, staram się dojść co jest przyczyną takiego a nie innego spalania.
Widzę że tutaj już nic napisać nie można bo Panowie z czasów komuny dalej zgrzytają zębami.
Cytuj:
Każde auto spali więcej na kontenerze niż pod chłodnią czy plandeką, chociażby przez żebra kontenera na bokach i dachu, które dość wydatnie zaburzają opływ powietrza. Przy normalnej jeździe nie powinna spalić więcej niż 30-31.
Dzięki za rzeczowy komentarz.
Cytuj:
Cytuj:
Dlaczego takie jest Twoje zdanie skoro nie napisałem jakie jest to spalanie, nie wspominając już o technice jazdy ?
Gdyż poczyniłem założenie, że jeżeli się nie chwalisz, to się go wstydzisz.
Tzn to nie jest jakaś tragedia. Przykładowo średnia, jadąc Sokołów Podlaski-Siedlce-(przez Wyszków)Gdynia-Warszawa, jadąc pełno-pusto wychodzi 32-33 średniego. Pełno, jadąc 85 n 7mce , bawiąc się przez Pułtusk, Ciechanów i Mławę, przy 20 tonach w Gdyni komputer pokazuje 34-36 w zależności od warunków pogodowych. Wydaje mi się to trochę przy dużo. Ta średnia 32-33 była by ok, jeśli wracałbym z jakimś ładunkiem, a nie pustakiem. W przyszłym tyg do wymiany idą filtry, także zobaczę czy będzie poprawa. Dodam że jak kilka razy pojechałem tą samą trasę Magnumem 460dxi automatem '10 rok, to zmieściłem się w spalaniu 32l/20 ton i 26l/pusto.
Cytuj:
Jelcz z Holandii i jego PACCAR też tak ma i nic mu się nie dzieje, ma tak od nowości i tyle. Nie przejmuj się.
Jestem spokojniejszy