dzisiaj moi kursanci mieli egzamin na podesty ruchome samojezdne (podnośniki koszowe) i żurawie przenośnie (HDS).
jeden z egzaminowanych (HDS) zrobił coś czego nigdy bym się nie spodziewał.
podczas egzaminu gdy manewrował ładunkiem podniesionym na żurawiu zadzwonił jego telefon komórkowy, którego nie wyłączył.
i proszę sobie wyobrazić, że podczas egzaminu gość manewrował podniesionym ładunkiem rozmawiając przez telefon.
niestety ja nie mogę rekwirować telefonów przed egzaminem.
każdy z kandydatów do tej pory - ten też, miał wystarczającą wiedzę i umiejętności aby zdać egzamin. ale co kto z tym zrobi to już jego wybór.
czasem, bardzo rzadko, ale zdarza się, że egzaminowany podczas zdawania robi wszystko odwrotnie jak go uczono.
jeżeli podczas egzaminu gość stanąłby na głowie i w ten sposób chciałby obsługiwać żuraw, ja na to nie mam najmniejszego wpływu.
mogę powiedzieć tylko jak to jest we Wrocławiu:
żurawie przenośne IIŻ - HDS uzyskuje się bez ograniczenia udźwigu.
jedynie ograniczenie udźwigu stosowane jest przy żurawiach samojezdnych.
ponieważ bywają takie o udźwigu ponad 1000ton. więc robi się tak: jeżeli gość zdaje na żurawiu o udźwigu powiedzmy do 30ton, to takie dostaje ograniczenie. jeżeli o udźwigu 50ton, to będzie miał takie ograniczenie. w większości uprawnienia takie robi się na zlecenie pracodawcy, który udostępnia żuraw, na jakim będzie pracował kandydat. po chyba 2 lub 3 latach praktyki, jeżeli operator będzie się ubiegał dostaje rozszerzenie bez ograniczeń, pod warunkiem, że nie miał jakiś wpadek, które zostały odnotowane w UDT.
Pytam z czystej ciekawości, bo wiem że zdarza się ograniczenie tonażowe, ja zdawałem pod UDT Tarnów na żurawiu co nie miał nawet 4 t udźwigu a mam wbite bez ograniczeń.
_________________ Wysłano z budki telefonicznej...
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 5 gości