Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 mar 2014, 22:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam!

Słuchajcie pomóżcie mi trochę bo się gubię.

Jeżdżę autem które ma wbite:
Rodzaj pojazdu - Specjalny
Przeznaczenie - Zimowego utrzymania dróg.

I teraz nie wiem jak to jest z tym tachografem, bo już sam zgłupiałem. :? Czy to prawda, że jeżdżąc autem z takimi wpisami nie obowiązuje mnie czas pracy? Ale jednocześnie muszę tacho legalizować i wkładać co dzień nowe tarczki?

Pomóżcie z góry dzięki :)

Post Wysłano: 25 mar 2014, 16:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak, nie obowiazuje Cie - przy odsniezaniu ... A ,ze autem tylko i wyłacznie jezdzisz przy zimowym utrzymaniu drog to wychodzi samo przez sie :)

Post Wysłano: 25 mar 2014, 16:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A jeżeli mam wbite w dowód do zimowego utrzymania, a jeżdżę w lato nie odśnieżając?

Post Wysłano: 25 mar 2014, 22:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

pewnie dlatego w lecie nie ma śniegu, bo dobrze odśnieżasz, ale na poważnie:

rozp. 561/2006:
"Artykuł 2
1. Niniejsze rozporządzenie ma zastosowanie do przewozu drogowego:
a) rzeczy, gdy dopuszczalna masa całkowita pojazdów łącznie z przyczepą lub naczepą przekracza 3,5 tony; lub
b) osób, pojazdami skonstruowanymi lub trwale przystosowanymi i przeznaczonymi do przewozu więcej niż dziewięciu osób łącznie z kierowcą."

i

"Artykuł 4
Dla celów niniejszego rozporządzenia zastosowanie mają następujące definicje:
a) "przewóz drogowy" oznacza każdą podróż odbywaną w całości lub części po drogach publicznych przez pojazd, z ładunkiem lub bez, używanym do przewozu osób lub rzeczy;"

w czasie zimy sprawa jest prosta - odśnieżanie jest przewozem drogowym, dodatkowo możesz mieć przy sobie zlecenie utrzymania drogi, ale w lecie jest sprawa bardziej skomplikowana: jeżeli Twoje auto nie jest przeznaczone do przewozu, czyli np. skrzynia ładunkowa służy tylko jako zasobnik do materiału do posypywania drogi, to możesz takim autem jeździć cały rok, ale jeżeli ma zwykłą skrzynię ładunkową i jeszcze chcesz w lecie coś nim przewieźć, to musisz rejestrować czas pracy.

Post Wysłano: 25 mar 2014, 22:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dziękuję za wyjaśnienie, ale jeśli na lato mam założoną beczkę asenizacyjną to co? Już śpieszę z wyjaśnieniem o co dokładnie mi chodzi:
Cytuj:
Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 3821/85 urządzenie rejestrujące jest instalowane i użytkowane w tych pojazdach zarejestrowanym w Państwie Członkowskim, które są wykorzystywane do przewozu drogowego osób lub rzeczy, z wyłączeniem pojazdów, o których mowa w art.3 rozporządzeniu (WE) nr 561/2006. Zgodnie z ust. 2, Państwa Członkowskie mogą wyłączyć pojazdy wymienione w art. 13 ust. 1 i 3 rozporządzenia (WE) nr 561/2006 z zakresu stosowania niniejszego rozporządzenia. Zgodnie z art. 29 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o czasie pracy kierowców (Dz. U. nr 92, poz. 879 ze zm.):

Art. 29. 1. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej kategorie pojazdów, o których mowa w art. 13 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 561/2006, wyłącza się ze stosowania art. 5-9 tego rozporządzenia.

2. Kategorie pojazdów, o których mowa w ust. 1, wyłączone są z zakresu stosowania rozporządzenia (EWG) nr 3821/85.

Zatem zwolnione z obowiązku używania tachografu są przewozy wykonywane:

pojazdami używanymi w związku z odprowadzaniem ścieków, ochroną przeciwpowodziową, konserwacją urządzeń zaopatrujących w wodę, gaz i elektryczność, utrzymaniem i kontrolą dróg, zbieraniem odpadów z gospodarstw domowych i ich wywozem, usługami telegraficznymi i telefonicznymi, nadawaniem programów radiowych i telewizyjnych oraz wykrywaniem nadajników lub odbiorników radiowych lub telewizyjnych;
Coś takiego wygrzebałem w necie.

Post Wysłano: 25 mar 2014, 22:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...ale jeśli na lato mam założoną beczkę asenizacyjną to co?...
jedno jest pewne: nie uda Ci się niepostrzeżenie jej opróżnić podczas kontroli.

Post Wysłano: 25 mar 2014, 22:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Spróbować zawsze warto :mrgreen:

A tak na poważnie :wink: Skoro w czasie zimy nie obowiązuje mnie czas jazdy (bo zimowe utrzymanie dróg) to chyba i w lecie nie obowiązuje mnie ten sam przepis bo "pojazd używany do odprowadzania ścieków". Dobrze myślę? Czy coś źle rozumuję?

Post Wysłano: 27 mar 2014, 22:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Spróbować zawsze warto :mrgreen:

A tak na poważnie :wink: Skoro w czasie zimy nie obowiązuje mnie czas jazdy (bo zimowe utrzymanie dróg) to chyba i w lecie nie obowiązuje mnie ten sam przepis bo "pojazd używany do odprowadzania ścieków". Dobrze myślę? Czy coś źle rozumuję?
Dobrze, ale jak juz uszczypliwie w pierwszej swojej wypowiedzi napisalem tak i teraz napisze - nie mozesz uzywac go jako asenizacyjnego, bo to pojazd do utrzymania zimowego ... :) Jak trafisz na inspektora kumatego to mozesz miec problem.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]