Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 kwie 2014, 18:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9025597
Samochód: Iveco Stralis

Witam, jutro zakaz a tato nie zdąży uciec z Niemca. Moje pytanie jest takie czy wioząc cebule pod plandeką jest zwolniony z zakazu czy musi odstać swoje?
Pytam bo nigdzie nie mogę zaczerpnąć rzetelnej informacji a może ktoś z was miał z tym styczność i wie coś nie coś. Zastanawiałem się czy może nie zadzwonić na jakąś infolinie do naszej Inspekcji ale co kraj to inne zasady więc nie wiem czy by mi coś powiedzieli w tym kierunku.
Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam :)

Post Wysłano: 17 kwie 2014, 19:10

Użytkownik

Użytkownik

ze spożywką czy towarami szybko psującymi sie można jechać. czy cebula jest do nich jest zaliczana nie jestem pewien ale zboże i mąka są do nich zaliczana także też powinno to być w spisie. przynajmniej tak mnie uczyli ale każdy kraj może mieć swoje odrębne regulacje

Post Wysłano: 17 kwie 2014, 20:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
ze spożywką czy towarami szybko psującymi sie można jechać. czy cebula jest do nich jest zaliczana nie jestem pewien ale zboże i mąka są do nich zaliczana także też powinno to być w spisie. przynajmniej tak mnie uczyli ale każdy kraj może mieć swoje odrębne regulacje
Tak jak piszesz każdy kraj może mieć swoje regulacje, tylko gdzie się można dowiedzieć coś takiego...

Post Wysłano: 18 kwie 2014, 21:44

Użytkownik

Użytkownik

Stałem na parkingu na 40 km A-2 i słyszałem jak kierowcy rozmawiali pomiędzy sobą.Jeden mówił,że na powrocie ma cebulę i nie wie,czy bedzie mógł jechać.Ten drugi polecił mu dzwonić do dyspozytorki.A to ze strony ambasady Niemiec.
Zakaz jazdy w niedziele i święta.d) łatwo psujących się owoców i warzyw

Post Wysłano: 18 kwie 2014, 22:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Zakaz jazdy w niedziele i święta.d) łatwo psujących się owoców i warzyw
Z tym, że trzeba mieć odpowiednią adnotację wpisaną w CMR.

Post Wysłano: 19 kwie 2014, 12:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No Cebula raczej się szybko nie psuje jeżeli jest transportowana pod plandeką, aczkolwiek jakbym przyszła odpowiednia temperatura to nie wierze żeby się to parzyć nie zaczęło. Ale tak jak mówisz kolego Pazdz że trzeba mieć odpowiednią adnotacje w CMR bo mundurowi się będą czepiać ;)

Post Wysłano: 19 kwie 2014, 13:01

Użytkownik

Użytkownik

http://www.duesseldorf.ihk.de/linkableb ... t-data.pdf
Strona 10,dotyczy wszystkich owoców i warzyw.Najciekawszy jest przepis dotyczący ziemniaków,bezpośrednio po zbiorach od 1-go stycznia,do 10 sierpnia.Słyszałem że w Rosji ziemniaki rosną najszybciej w kołchozach,w dzień sadzą a w nocy już zbierają.Kto zbiera ziemniaki z pola 1-go stycznia ?

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]