Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 mar 2014, 22:22

Użytkownik

Użytkownik

w Hiszpanii miałem kontrole podczas przewodu ADR-ów i dostałem mandat za brak instrukcji pisemnej za co dostałem 560euro mandatu. Szef obciążył mnie tym mandatem chociaż doczytałem że to przewoźnik odpowiada za wyposażenie auta w instrukcje. Gdzie mam się zgłosić jeśli szef nie chce pokryć tego mandatu i czy jestem na wygranej pozycji jeśli miałoby dojść do sądzenia się? Bardzo proszę o pomoc

Post Wysłano: 31 mar 2014, 6:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

podczas przewozu ADR kierowca ma otrzymać instrukcje w języku nadawcy, odbiorcy i krajów tranzytowych. bez takich instrukcji nie ma prawa podjąć transportu.
taki jest stan prawny.

jeżeli nie otrzymałeś instrukcji, po załadunku (przed ruszeniem) zgłosiłeś to szefowi i on Ci wydał polecenie służbowe jako przełożony podjęcia tego transportu, możesz walczyć o kasę, jeżeli nie - według mnie nie masz szans.

Post Wysłano: 31 mar 2014, 18:55

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
podczas przewozu ADR kierowca ma otrzymać instrukcje w języku nadawcy, odbiorcy i krajów tranzytowych. bez takich instrukcji nie ma prawa podjąć transportu.
taki jest stan prawny.

jeżeli nie otrzymałeś instrukcji, po załadunku (przed ruszeniem) zgłosiłeś to szefowi i on Ci wydał polecenie służbowe jako przełożony podjęcia tego transportu, możesz walczyć o kasę, jeżeli nie - według mnie nie masz szans.
jesteś w błędzie co do instrukcji.
przepisy się zmieniły chyba ze 3 lata wstecz (nie pamiętam) i instrukcje zapewnia przewoźnik w języku zrozumiałym dla kierowcy i generalnie jest jedna instrukcja do "prawie" wszystkich ADR-ów.

Post Wysłano: 31 mar 2014, 21:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Potwierdzam wypowiedź kolegi zzx.

Post Wysłano: 01 kwie 2014, 17:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

zgadza się, sprawdziłem.

w myśl obecnych przepisów jest jedna instrukcja ADR, w którą kierowcę ma obowiązek zaopatrzyć przewoźnik.
natomiast nadawca przekazuje kierowcy tylko dokumenty przewozowe.

Post Wysłano: 01 kwie 2014, 18:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2982986
Samochód: Veicolo Italiano

Z tego co mi wiadomo to był/jest taki przepis, który mówi o tym, że kierowca podczas transportu materiałów zakwalifikowanych do ADR musi mieć instrukcje na widoku, blisko przy sobie bowiem podczas kontroli gdy funkcjonariusz zorientuje się, że kierowca szuka gdzieś instrukcji w schowkach i szpera pod siedzeniem itp. wypisuje od razu mandat. Dobrze mówie ??

Szeroko pojęty TRANSPORT - to część mojego życia

Post Wysłano: 01 kwie 2014, 21:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Coś czarujesz.

Wysłane z mojego GT-I9300

Post Wysłano: 02 kwie 2014, 7:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Z tego co mi wiadomo to był/jest taki przepis, który mówi o tym, że kierowca podczas transportu materiałów zakwalifikowanych do ADR musi mieć instrukcje na widoku...
...Dobrze mówie ??
bardzo dobrze mówisz, najlepiej jak kierowca tą instrukcję naklei na przednią szybę, aby mieć cały czas na widoku.

Post Wysłano: 03 kwie 2014, 20:53

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Z tego co mi wiadomo to był/jest taki przepis, który mówi o tym, że kierowca podczas transportu materiałów zakwalifikowanych do ADR musi mieć instrukcje na widoku...
...Dobrze mówie ??
bardzo dobrze mówisz, najlepiej jak kierowca tą instrukcję naklei na przednią szybę, aby mieć cały czas na widoku.
zastanawia mnie twoja indolencja w tym temacie - słabszy dzień?

instrukcja ma być w miejscu "dostępnym" obojętnie co to znaczy.
zawsze wioząc ADRy miałem instrukcję na podszybiu tak by była widoczna dla osób z zewnątrz (czytaj kontrolerów, osób przystępujących do akcji ratowniczej itp.).

Post Wysłano: 03 kwie 2014, 22:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

a ja miałem kierowcę, który miał taki bajzel w kabinie, że podczas kontroli nie mógł znaleźć licencji. został wykonany przez ITD protokół kontroli, a ten go podpisał zamiast szukać do skutku.
gdy odjechał na 5 km przypomniał sobie gdzie ma tą licencję i wrócił, ale protokół został podpisany i firma miała 4 sprawy sądowe w innymi mieście, aby to wyjaśnić.

więc jeżeli podsumować koszt prawnika, wyjazdów do tego miasta, to pewnie straty firmy poszły w dziesiątki tysięcy zł.

wystarczy więc, aby kierowca wiedział co ma w kabinie i gdzie.
skarpetki tu, dokumenty tu, żarcie tu.
wystarczy aby podczas kontroli okazał się tymi dokumentami, a nie buszował po kabinie jak menel po śmietniku.

Post Wysłano: 03 kwie 2014, 22:17

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
a ja miałem kierowcę, który miał taki bajzel w kabinie, że podczas kontroli nie mógł znaleźć licencji. został wykonany przez ITD protokół kontroli, a ten go podpisał zamiast szukać do skutku.
gdy odjechał na 5 km przypomniał sobie gdzie ma tą licencję i wrócił, ale protokół został podpisany i firma miała 4 sprawy sądowe w innymi mieście, aby to wyjaśnić.

więc jeżeli podsumować koszt prawnika, wyjazdów do tego miasta, to pewnie straty firmy poszły w dziesiątki tysięcy zł.

wystarczy więc, aby kierowca wiedział co ma w kabinie i gdzie.
skarpetki tu, dokumenty tu, żarcie tu.
wystarczy aby podczas kontroli okazał się tymi dokumentami, a nie buszował po kabinie jak menel po śmietniku.
jednak między licencją, a instrukcją ADR jest drobna różnica -brak licencji powoduje wyłącznie straty finansowe, a w przypadku braku instrukcji można stracić życie lub zdrowie indywidualnie lub w większej grupie (gapiów).
wybór należy do zainteresowanego.

jak będziesz na pompie i będzie cysterna zapytaj kierowcy gdzie wozi instrukcję - pokaże ci podszybie.

Post Wysłano: 03 kwie 2014, 23:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
jednak między licencją, a instrukcją ADR jest drobna różnica -brak licencji powoduje wyłącznie straty finansowe, a w przypadku braku instrukcji można stracić życie lub zdrowie indywidualnie lub w większej grupie (gapiów).
wybór należy do zainteresowanego.

jak będziesz na pompie i będzie cysterna zapytaj kierowcy gdzie wozi instrukcję - pokaże ci podszybie.
Tutaj to Cię chyba fantazja poniosła.
Ci od cystern to pewnie wożą na szybie, bo w niskich kabinach schowków nie ma za wiele. To samo z kaskami, obuwiem roboczym itp.

Post Wysłano: 04 kwie 2014, 18:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8990977

Cytuj:
Z tego co mi wiadomo to był/jest taki przepis, że kierowca musi mieć instrukcje na widoku
teraz wystarczy że taką instrukcję masz. Format a-4 i koniecznie kolorowa. Jeździ sobie w teczce z dokumentami pojazdu.

Post Wysłano: 04 kwie 2014, 19:12

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Z tego co mi wiadomo to był/jest taki przepis, że kierowca musi mieć instrukcje na widoku
teraz wystarczy że taką instrukcję masz. Format a-4 i koniecznie kolorowa. Jeździ sobie w teczce z dokumentami pojazdu.

wyjątek z umowy ADR:

5.4.3 Instrukcje pisemne
5.4.3.1 W kabinie kierowcy, w miejscu łatwo dostępnym, powinny być przewożone instrukcje
pisemne w formie określonej pod 5.4.3.4, stanowiące pomoc w razie zaistnienia wypadku
podczas przewozu.

5.4.3.2 Przed rozpoczęciem przewozu, przewoźnik powinien dostarczyć załodze pojazdu instrukcje
sporządzone w języku zrozumiałym w mowie i piśmie dla każdego członka załogi pojazdu.
Przewoźnik powinien zapewnić, aby każdy członek załogi pojazdu rozumiał instrukcje i
potrafił je prawidłowo wykonywać.
5.4.3.3 Przed rozpoczęciem przewozu, członkowie załogi pojazdu powinni dowiedzieć się jakie
towary niebezpieczne są załadowane oraz sprawdzić w instrukcjach pisemnych, jakie
czynności powinny być podjęte w razie zaistnienia wypadku lub zagrożenia.
5.4.3.4 Forma i zawartość instrukcji pisemnych powinny odpowiadać czterostronicowemu wzorowi
podanemu poniżej.

i kolejne z załącznika B

8.1.2.3 Instrukcje pisemne określone pod 5.4.3 powinny być przechowywane w taki sposób, aby
były łatwo dostępne.

Post Wysłano: 13 maja 2014, 10:03

Użytkownik

Użytkownik

widze ze nie za duzo sie dowiedzialem o tym kto ma racje itp. dobrze ze istnieje tez strona etransport bo tam juz komkretniejsze odpowiedzi dostawalem. "dzieki" za pomoc

Post Wysłano: 13 maja 2014, 11:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
widze ze nie za duzo sie dowiedzialem o tym kto ma racje itp. dobrze ze istnieje tez strona etransport bo tam juz komkretniejsze odpowiedzi dostawalem. "dzieki" za pomoc
Nie ma za co, idź na etransport "konkretniejszy" :D

Post Wysłano: 13 maja 2014, 13:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: F90 19.362

Podzielisz sie z nami tymi cennymi info z Etransportu? bo chyba pominalem twoj wątek albo zajety bylem pisaniem opinii anonimowo o mojej firmie :lol:

ps. jakim cudem ty zrobiles uprawnienia ADR?? przeciez tam calośc opiera sie na pisemnej instrukcji która jest podstawą przy przewozie i srednio co 5te pytanie na egzaminie dotycz jej.

Post Wysłano: 13 maja 2014, 13:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8990977

Uniwersytet Parkingowy orzekł, że szef to złodziej, kłamca i biedak. Należy z tym iść natychmiast do sądu [tutaj wstawiamy linki do adwokatów], Trybunału Sprawiedliwości [link]i do najbliższej parafii [numer konta]. Ponadto zabraną kasę wraz z odsetkami należy natychmiast odzyskać [ polecam wątki na e-....] :|

Nie okazałeś do kontroli instrukcji - zapłaciłeś. Inspektora by to specjalnie nie interesowało czy wiozłeś ją z półki czy z lodówki. :>

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]