Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 maja 2014, 14:40

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam mam 1 problem. Byłem w podwójnej obsadzie i zaczeliśmy pauze i mój zmiennik chciał przestawić auto do 30 sekund jazdy żeby tacho nie rejestrowało pracy. Oczywiście mu się udało i po pauzie 9h ruszyliśmy, ale wydruk zrobiłem. Okazało się że na mojej karcie jednak została zarejestrowana 1 minuta dyspozycji i po ruszeniu okazało się, że mój zmiennik ma zaliczoną 9h pauzy a ja 8.40. Teraz mam pytanie czy mogę jakoś to opisać na wydruku jakimś artykułem by w razie "W" ominąć mandat za taką akcje. Oczywiście zrobiłem wydruk mojego zmiennika i mój. Proszę o jakaś pomoc

Post Wysłano: 25 maja 2014, 19:24

Pomijając fakt zmiennika-idioty (po co on przestawiał to auto?) to opisać możesz. Ale co opiszesz? Po co Ci wydruk zmiennika?
Owszem, gdybyś przestawiał auto na polecenie służb (policja, inspekcja) to robisz wydruk, przystawia Ci pieczątkę i po sprawie. A tak to nie bardzo widzę zasadność przestawienia auta i podstawę do tego, by kontrolujący uznał opisany wydruk.
Artykuł - masz artykuł nr 12, ale to na przekroczenie czasu jazdy z powodów, które nie są do przewidzenia (zator na drodze, brak bezpiecznego parkingu, itp.).
Reasumując - jeździsz i martwisz się o brak kontroli w czasie 28 dni. Później martwi się przedsiębiorca.

Post Wysłano: 25 maja 2014, 20:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Ja miałem taką sytuację w UK. Tam gdzie stałem wiało tak silnie, że w obawie o to aby nie przewrócił się ciągnik z naczepą przestawiłem auto w inne miejsce między budynki. To było na przemysłówce. Opisałem wydruk, że w obawie o powierzone mi mienie jak i własne życie przestawiłem auto w inne miejsce. Kontroli nie miałem ale w UK by przeszło bo tu są normalni ludzie.

Post Wysłano: 26 maja 2014, 17:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 105

Cytuj:
Witam mam 1 problem. Byłem w podwójnej obsadzie i zaczeliśmy pauze i mój zmiennik chciał przestawić auto do 30 sekund jazdy żeby tacho nie rejestrowało pracy. Oczywiście mu się udało i po pauzie 9h ruszyliśmy, ale wydruk zrobiłem. Okazało się że na mojej karcie jednak została zarejestrowana 1 minuta dyspozycji i po ruszeniu okazało się, że mój zmiennik ma zaliczoną 9h pauzy a ja 8.40. Teraz mam pytanie czy mogę jakoś to opisać na wydruku jakimś artykułem by w razie "W" ominąć mandat za taką akcje. Oczywiście zrobiłem wydruk mojego zmiennika i mój. Proszę o jakaś pomoc

Po to macie tą możliwość żeby z niej korzystać, i to jest normalne. Wasz problem polegał pewnie na tym że przestawiliście samochód i kierowca wcisnął "łóżko" tylko "jedynką", czyli pierwszego kierowcy. Jakbyście zrobili to samo z kartą 2 albo wyłączyli zapłon byłoby ok. No chyba że nie zdążył w 29 sek. na drugiej karcie :D Normalne jest to i może być tysiąc sytuacji aby przestawić samochód, choćby nawet stajecie na parkingu i po kilku godzinach tak wali słońcem że w kabinie 50 stopni. "Idioci" podjeżdżają sobie pod drzewko albo nawracają zestaw, nie idioci gotują jaja. To już jak kto woli.
Teraz pytanie jeździsz tylko po PL czy na zabranice też? bo to ważne. W PL to pikuś, bo broń się tym że jest taki przepis aby pauza była zaliczona wystarczy 7h pauzy i nie połączy Ci to np. jazdy z dwóch dni gdzie może być że masz 20h jazdy bez odpoczynku, a to drogie jest. "U nas" jak już Ci nie uzna opisu to jedynie co może Ci zrobić to dowalić za skrócenie odpoczynku o 20 min=chyba 100zł. Na zabranicy jak nie uzna opisu może połączyć dni i oprócz tego żę bulisz za 20 min pauzy, to jeszcze możesz dostać za dwa dni bez odpoczynku, dlatego opisz wydruk.
Jak? Jest art.12/561/2006/WE. I on też jest do takich przypadków, tylko trzeba znać jego treść. Tyczy się on czasu jazdy ale tak samo jak i odpoczynków ( ten art. "nie działa" w przypadku przekroczenia czasu pracy, tylko nie mówię tu o przekroczeniu 15h aktywności). Tylko jest tam taki zapis "o ile nie zagraża to bezpieczeństwu bla bla bla itd" Więc jak masz ten artykuł to kontrolujący albo uzna że tak było albo i nie, ale jak nie masz tego art. to nie będzie miał pytań a Ty będziesz w tył. Możesz napisać że gabaryt jechał przez parking i brakło 1m i musiałeś się przestawić albo coś w tym stylu sensownego.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]