Witam,
To chyba mój pierwszy post na tym forum (nie licząc tematu gdzie się witamy i tego z osobówkami). Ogólnie to więcej czytam niż piszę.
Aktualnie jestem w trakcie zdobywania papierów, praktycznie na końcu tej długiej drogi. I z tej okazji mam pare wątpliwości, pewnie zaraz dostane "opr" za nie używanie szukaczki forumowej:P Bo to o co pytam już napewno było, baa sam to tutaj czytałem ale dawno temu i porozwalane po wielu tematach...
Mam już wyrobione PJ kat. "c" ostatnio zdałem "c+e" ale za radą wyczytaną tutaj złożyłem podanie o wstrzymanie wyrabiania dokumentu do momentu uzyskania KWP co by prawka 100 razy nie wymieniać
I pytanie brzmi następująco, czy mogę/jest sens wyrabiać Kartę kierowcy zanim będę miał Pełne prawko (c,c+e, kod 95) w łapie? Z tego co kiedyś tu wyczytałem to tak, bo karta jest przypisana do numeru, a nie do kategorii PJ a ja nie mam zamiaru się przeprowadzać w ciągu 12 miesięcy
Ale że czytałem to na dłuuugo zanim zabrałem się za "c" to szczerze mówiąc nie jestem pewien czy czegoś nie pokręciłem... jeśli jest sens i można to jakie kategorie wpisać w druku (b,c które mam twarde w łapie czy c+e które mam zaliczone ale nie mam dokumentu) ?
Czy jak wyrobię już pełne prawko (c, c+e, kod 95) to z automatu będe mieć kat "b+e" w PJ? A jeśli nie, to co muszę zrobić żeby mieć to "b+e" wbite w PJ i na jak długo będzie ważne (5 czy 15 lat)? Z tego co wiem zaliczając kat "c+e" automatycznie zdobywamy kat "b+e", co jest logiczne ale pewien tego nie jestem.
Kolejna sprawa, będę za jakiś czas robić kat "A" i tu nasuwają się kolejne wątpliwości, zadbałem żeby mieć kat "b" na 15 lat, a tylko zawodowe na 5. I czy nie będzie "jaj" przy kolejnej wymianie PJ? W sensie czy nie skrócą mi z automatu "b" do 5 lat? Czy trzeba będzie przy kat "a" dodawać jakieś specjalne badania/zaświadczenia odn kat "b" żeby pozostało na 15 wiosen?
I na koniec, jutro mam zamiar zapisać się na KWP. Jestem z Dąbrowy Górniczej, wybrałem LOK (kwestia ceny - 2300 za KWP, robiłem tam wszystkie kategorie pj) czy znacie może jakiś konkurencyjny ośrodek (cena/szybkość)? Może da się to gdzieś indziej szybciej z domu przeklikać? Tu mi koło miesiąca mówią że to trwa - ale trzeba do nich na komp biegać.
Pozdrowionka,
Juby