Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2841894
Samochód: Opel Omega 2.5TD

Proste pytanie.

Jeśli jeżdże samochodem z tacho cyfrowym i po przerwie weekendowej czy też przerwie spowodowanej np. brakiem trasy zrobię wpis manualny na cały okres w którym karta była nieużywana(i faktyznie nie prowadziłem pojazdu) i oznaczę ten okres jako odpoczynek (łóżko) to czy pracodawca musi wystawić zaświadczenie ??

Pozdrawiam

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Proste pytanie.

Jeśli jeżdże samochodem z tacho cyfrowym i po przerwie weekendowej czy też przerwie spowodowanej np. brakiem trasy zrobię wpis manualny na cały okres w którym karta była nieużywana(i faktyznie nie prowadziłem pojazdu) i oznaczę ten okres jako odpoczynek (łóżko) to czy pracodawca musi wystawić zaświadczenie ??

Pozdrawiam
nie musi.
są na to przepisy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2841894
Samochód: Opel Omega 2.5TD

czyli to że na takiej pauzie nie ma karty w tacho (bo nie mam pewności czy szef auta gdzieś nie ruszy-a nóż zapomni zmienić kartę w tacho no przypadki chodzą po ludziach) nie robi problemu bo po prostu wbijam wpis manualny z łóżkiem i to wystarcza ? Jeżdżę po kraju.... to tak gwoli ścisłości
:]
Dziękuję za już udzielone odpowiedzi i z góry dziękuję za te które padną ! :)

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
czyli to że na takiej pauzie nie ma karty w tacho (bo nie mam pewności czy szef auta gdzieś nie ruszy-a nóż zapomni zmienić kartę w tacho no przypadki chodzą po ludziach) nie robi problemu bo po prostu wbijam wpis manualny z łóżkiem i to wystarcza ? Jeżdżę po kraju.... to tak gwoli ścisłości
:]
Dziękuję za już udzielone odpowiedzi i z góry dziękuję za te które padną ! :)
http://tachospeed.pl/pliki/Decyzja_Komi ... 230_WE.pdf

za www.tachospeed.pl

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
Proste pytanie.

Jeśli jeżdże samochodem z tacho cyfrowym i po przerwie weekendowej czy też przerwie spowodowanej np. brakiem trasy zrobię wpis manualny na cały okres w którym karta była nieużywana(i faktyznie nie prowadziłem pojazdu) i oznaczę ten okres jako odpoczynek (łóżko) (...)
Uważaj tylko na jedno: jeśli przerwa jest dłuższa niż dwa dni, tachograf może nie przypisać czynności do nieudokumentowanych, pełnych dób.

Jeśli w mojej karty nie używam na przykład 3 dni, to mój tachograf, po wpisie manualnym, dokumentuje czas od wyjęcia karty do północy oraz czas od północy dnia włożenia karty do chwili wykonania tej czynności. Doby pomiędzy tymi dniami pozostają nieudokumentowane.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: mercedes 124 200D

Na wydruku dobowym masz od 0:00 tak jak mówisz, tacho też nie pozwoli Ci zrobić wydruku z dnia, w którym przez pełne 24h nie było karty, ale po sczytaniu jest pauza jak najbardziej.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Mój ojciec miał ostatnio kontrolę. Inspektor powiedział, że jeśli przedsiębiorca robi szczytywanie tacho a kierowca po odpoczynku robi wpis manualny nie musi mieć zaświadczenia bo wszystko jest na tacho i na kartach.

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Mój ojciec miał ostatnio kontrolę. Inspektor powiedział, że jeśli przedsiębiorca robi szczytywanie tacho a kierowca po odpoczynku robi wpis manualny nie musi mieć zaświadczenia bo wszystko jest na tacho i na kartach.
ja dla mnie to kiepska teoria :lol: bo
- praca kierowcy to nie tylko jazda autem z cyfrowym tacho (żeby wszystko było na karcie)
-nie tylko jazda
wiec powiedz to podczas kontroli za granicą do inspektora że ma wszystko na karcie :mrgreen:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie wiem. Tak twierdził nasz polski tutaj rodzony i szkolny inspektor. Nie jest to mój wymysł tylko przekazuje to co powiedział. Druga sprawa to to, że papier przyjmie wszytko więc takie zaświadczenie to dla mnie pic na wodę bo kto mi udowodni, że pracowałem albo nie?

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
- praca kierowcy to nie tylko jazda autem z cyfrowym tacho (żeby wszystko było na karcie)
Nawet jeśli masz kartę a jedziesz autem na tarcze, to musisz mieć tą kartę ze sobą.

Ja też jak tata Jabsona miałem kontrolę ostatnio, pierwsze pytanie było czy wyciagam kartę na weekend, kiedy powiedziałem że nie, to mieli nie brać weekendówek (choć wzięli, a czy je kontrolowali nie wiem).

Kania to ch uuu j!!! 8)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Nawet jeśli masz kartę a jedziesz autem na tarcze, to musisz mieć tą kartę ze sobą.
to to ja wiem,a uwaga dotyczyła że nie będzie tej jazdy zapisanej na karcie

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

No nie będzie bo i jak. Będzie na tarczce.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
którą mogę mieć ze sobą a nie muszę :D i stąd mam wątpliwości czy sama karta jest wystarczająca przy kontroli? pewnie że papier przyjmie wszystko,no ale tak zakładając to karta przyjmie to na co jej pozwolimy :lol:

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
którą mogę mieć ze sobą a nie muszę :D i stąd mam wątpliwości czy sama karta jest wystarczająca przy kontroli? pewnie że papier przyjmie wszystko,no ale tak zakładając to karta przyjmie to na co jej pozwolimy :lol:
coś przegapiłem?
nie trzeba mieć ze sobą tarczek ( z 28 dni wstecz jeżeli są) używając karty?
zawsze wydawało mi się że trzeba było mieć.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
coś przegapiłem?
nie trzeba mieć ze sobą tarczek ( z 28 dni wstecz jeżeli są) używając karty?
zawsze wydawało mi się że trzeba było mieć.
trzeba :D ale nikt nie jest w stanie ci udowodnić przy kontroli że takie były :lol:

Użytkownik

Użytkownik

mało wiem ale:
kierowca ma udokumentować całą swoją aktywność.
czyli ma mieć tarczki i/lub kartę kierowcy i/lub zaświadczenie z 28 ośmiu dni wstecz + dzień bieżący.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
mało wiem ale:
czyli ma mieć tarczki i/lub kartę kierowcy i/lub zaświadczenie z 28 ośmiu dni wstecz + dzień bieżący.
no idąc dotychczasowym tokiem tego tematu,jeżeli na karcie dokonam wpisu manualnego za okresy kiedy była poza pojazdem (odpoczynek ) to nikt mnie nie spyta o tarczki :)
celowo poddaje pod kontrowersje swoje wpisy,żeby ukazać że jednak zaświadczenie ma znaczenie oprócz posiadania karty

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
mało wiem ale:
no idąc dotychczasowym tokiem tego tematu,jeżeli na karcie dokonam wpisu manualnego za okresy kiedy była poza pojazdem (odpoczynek ) to nikt mnie nie spyta o tarczki :)
celowo poddaje pod kontrowersje swoje wpisy,żeby ukazać że jednak zaświadczenie ma znaczenie oprócz posiadania karty
drzwi są otwarte nie ma potrzeby ich wyważać wystarczy nacisnąć klamkę.
4. W art. 15 wprowadza się następujące zmiany:

– w ust. 2 akapit drugi otrzymuje następujące brzmienie:
"Jeżeli w wyniku oddalenia się od pojazdu kierowca nie jest w stanie używać urządzeń
zainstalowanych w pojeździe, to okresy, o których mowa w ust. 3 tiret drugie lit. b), c) i d):
a) jeśli pojazd wyposażony jest w urządzenie rejestrujące zgodnie z załącznikiem I,
wprowadza się na wykresówkę, ręcznie, w drodze automatycznej rejestracji lub innym
sposobem, czytelnie i nie brudząc karty; lub
b) jeśli pojazd wyposażony jest w urządzenie rejestrujące zgodnie z załącznikiem IB,
wprowadza się na kartę kierowcy przy użyciu urządzenia do ręcznego wprowadzania
danych, w jakie wyposażone jest urządzenie rejestrujące.

jeżeli chcesz naginać przepisy do swoich potrzeb o twoja sprawa jest jednak małe "ale" - dobrze jest dopóki się nic nie stanie - przykład z ostatnich dni z A 4 - właścicielowi autobusu gdzieś się zgubili kierowcy którzy przejechali ok.500 tys. km.(Alwin za to zapewniał że to świetna firma bo mało mandatów).

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ja akurat jest przeciwnikiem kombinacji i nie mam żadnej motywacji ku temu bo każda moja gotowość do pracy z przestojem wekendowym włącznie jest ujęta w składnikach wynagrodzenia,wiec tylko idiota w takiej sytuacji by kombinował (jak bardzo chce do domu to porzucam auto :lol: )