Cytuj:
A ktoś wie jakie byłyby koszty przejazdu autostradami przez Serbie?
Do Belgradu masz 2 bramki na autostradzie, za Belgradem bierzesz bilet i płacisz na zjazdach z autostrady. Ja jechałem do Kragujevac i 50EUR (około 5800 dinarów) wystarczyło w obie strony
autokarem (w jedną stronę 990, 740 i niecałe 1100 dinarów), więc osobówką spokojnie przelecisz przez całą Serbię i z powrotem i pewnie jeszcze Ci zostanie. Na bramkach chcą dinarów, więc po przejechaniu przez granicę są chyba 2, albo 3 stacje, na nich wymienisz euro. Na granicy chyba też są kantory.
Na trasie masz też znaki o boxach i elektronicznym pay-tollu, ale się tym nie sugeruj, jeszcze to nie działa, choć znaki są.
Cytuj:
Ja będę wjeżdżał do Serbii w niedziele około południa 12-13...Czy w tym czasie mogę się spodziewać dłuższego oczekiwania?
Zdecydowanie tak. Jak zajmie Ci to mniej, niż 2 godziny, to możesz czuć się zwycięzcą.
Kibel na granicy kosztuje 1EUR, lub około 130 dinarów. Mowa oczywiście o Szeged-Roszke.
Jak Ci nie zależy, to nie jedź po navi przez Belgrad, tylko obwodnicą (kierunek Niś). Z obwodnicy fajnie widać Belgrad, a jechać przez miasto tranzytem to raczej bez sensu.
Staraj się też nie tankować na Węgrzech. Mnie gdzieś pod Budapesztem skasowali 1,76EUR za litr ropy, złodzieje. W Serbii litr to w przeliczeniu około 5,20zł.