Samochód: DAF XF 105 410
Witam!!!
mAM mały defekt problem a mianowicie ja nacisne hamulec mocno to lewy zacisk hamulcowy mi zostaje nie odbija od razu lecz po około dwóch sekundach, jak wyciągnełem bolec i zawleczke od siłownika to siłownik też nie wraca od razu lecz po chwili a jest prawie że nowy, gdzie przyczyna problemu proszę o pomoc , z góry dziekuje !!!
_________________ TIR-SERWIS SOCHACZEW
Naprawa samochodów ciężarowych wszystkich marek Masz problem Renault lub Volvem z którym nie radzi sobie ASO. Zapraszam!! Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!! tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456https://www.facebook.com/LKWSERWIS
A wiec tak modulator ok nie jest uszkodzony
Jak przytrzymam pedał hamulca to na początku trzyma mocno a później lekko zluzuje i bardzo powoli odbija do punktu zero
O co kaman
tak ramie chodzi wporządku, a jak odłącze ramie od siłownika ta sam siłownik też zostaje który jest nowy, modulator sprawdzony był zalożony nowy i było to samo nawet zamiast niego założyliśmy mufke czyli omineliśmy modulator i to samo siłownik zostaje cofa sie po około 3 sekundach. Jeszcze jest zawór rozdzielaący na koło prawe i tylne db2246 knorr może to on leci w kulki dodam jeszcze że koła przednie nie hamują zbyt równo.
witam
Skoro doszedłeś do zaworu o którym piszesz a cała reszta po nim w układzie jest według ciebie OK to odkręć od niego przewód na stronę z problemem daj lewe powietrze z zewnątrz np kompresora i zobacz cz układ działa prawidłowo .podając powietrze to tak jak byś hamował przez co masz możliwość sprawdzenia poprawności działania odcinka układu który sprawdzasz a wtedy będziesz wiedział w którym kierunku szukać problemu.
zatem musisz szukać problemu od miejsca w którym podałeś powietrze tyle że nie w kierumku zacisku lecz reszty układu.Analogicznie odkręcaj przewody które są odpowiedzialne za działanie zacisku podając w nie powietrze az dotrzesz do miejsca "zaworu" który powoduje problem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 1 gość