Witam,
W związku z tym, że
Cytuj:
Osoby posiadające prawo jazdy:
a) kategorii D1, D1+E, D, D+ E, wydane do dnia 10 września 2008 r.,
b) kategorii C1, C1+E, C, C+E, wydane do dnia 10 września 2009 r.
muszą co 5 lat odbywać szkolenie okresowe.
Termin, w którym kierowcy będą musieli odbyć pierwsze szkolenie okresowe jest uzależniony od daty uzyskania przez nich prawa jazdy odpowiedniej kategorii. Kierowca wykonujący przewóz drogowy jest obowiązany odbyć szkolenie okresowe i uzyskać wymagany wpis w 12 kolumnie prawa jazdy (kod 95) w terminie określonym w przepisach.
Cytuj:
Kategoria „ C”
- do 10 września 2010 r. – w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kategorii C1 lub C do dnia 31 grudnia 1980 r.
- do10 września 2011 roku ( wydane w okresie 1981-1995)
- do10 września 2012 roku ( wydane w okresie 1996 – 2000)
- do 10 września 2013 roku ( wydane w okresie 2001 – 2005)
- do 10 września 2014 roku ( wydane w okresie 2006 – do 10.09.2009)
Łapię się na ten ostatni termin liczę na Waszą biegłość w przepisach\
1. Jeśli aktualnie nie jeżdżę, a nie dotrzymam tego terminu, to mój kurs na przewóz rzeczy przestaje być ważny i nie mam prawa jeździć ze "starym prawem jazdy?"
2. Jeśli nie dotrzymam terminu, bo aktualnie nie jeżdżę, to tracę bezpowrotnie szansę na wbicie kodu 95 robiąc jedynie szkolenie okresowe, czy będę mógł je zrobić w dowolnym terminie?
3. Czy 10 września jest dniem, kiedy najpóźniej muszę ukończyć kurs?
4. Jakie są wasze doświadczenia z tymi szkoleniami okresowymi, gdzie to najlepiej zrobić? Da się w całości e-learningowo? Jakie są aktualne koszty?
5. Wiem, że trzeba wymienić prawo jazdy, ale czy trzeba robić "swieże" psychotesty i badania lekarskie, jak stare są ważne?
Pewnie trzeba, bo docelowo terminy szkoleń okresowych mają się zgrywać z terminami badań? To szykuje się niezła imprezka..... Fakt, trochę przespałem sprawę
Dzięki