Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Witam, chciałem zapytać o możliwość wymiany Polskiego Prawa Jazdy i Karty Kierowcy po przyjeździe do Wielkiej Brytanii. Z tego co wyczytałem tamtejsi pracodawcy i agencje pracy nie chcą zatrudniać na Polskie Prawo Jazdy. Powodem ma być ponoć wpis w ubezpieczeniu, że kierowca ma mieć prawo jazdy Brytyjskie (tak czytałem na forach) lub wkładka żeby punkty mógł zbierać za wykroczenia. Natomiast ten druk Counterpart tez nie jest za bardzo dla nich wiarygodny.

Czy ktoś z Was wymieniał w ostatnim czasie prawo jazdy tam bez problemow niedługo po przybycie? Pytam bo w druku wymiany jest wzmianka o minimum 185 dniach pobytu - czyli to problem dla ludzi którzy jada tam pirewszy raz. Czy ewentualnie jakies pismo dołączyć, że potrzeba mi prawo jazdy bo inaczej pracy nie dostanę. Wybieram się niedługo i chce być pewien aby na lodzie nie zostać. Proszę o odpowiedzi.

Wymieniałem około dwóch lat temu. Idziesz do urzędu, którego nazwy nie pamiętam, ale na pewno ktoś Ci powie. Składasz wypełniony wniosek, płacisz pieniążki (wtedy to było 50 funtów) i czekasz 3-4 tygodnie. Niestety mi przysłali prawko, ale nie przysłali karty CPC (u nas masz wpis 95 w prawku, a tam dodatkową kartę).

Co do zatrudniania na polskim prawku, to jest prawda, że nie chcą za bardzo, ale mi np. się udało, ale chcieli żeby jak najszybciej jednak wymienić to prawko.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1234861
Samochód: Iveco

Przyjechałem do Uk 2 tygodnie temu, zarejestrowałem prawo jazdy i od środy zacząłem pracę przez agencje. Byłem w kilku różnych agencjach i w niektórych polskie prawo jazdy z kodem 95 oraz Counterpart jest ok, a w innych chcą tylko brytyjskie prawo jazdy. Też miałem wysłac do wymiany, ale pisałem do DSA czy mogę jeździć w po wysłaniu prawa jazdy do wymiany, bo nie miałbym wtedy żadnego dokumentu na posiadane uprawnienia, ale odpisali mi tylko, że jakbym wysłał do wymiany to żebym zrobił kopię prawa jazdy i counterpart, ale nie są pewni czy to wystarczy w razie kontroli. Na razie pracuję i się nie upominają o wymianę prawa jazdy, więc nie będę wysyłał. Prawo jazdy możesz wymienić tylko poprzez wysyłkę pocztą, nie ma innej możliwości.
Nie wiem gdzie jesteś w UK, ale w Glasgow nie robili problemu z zarejestrowanym polskim prawem jazdy w Manpower i w Driver Hire.

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuje za odpowiedzi, trochę mnie to zdziwiło, że sa takie problemy z Polskim Prawem Jazdy. Z tego co wiem to juz tylko listownie mozna załatwić prawo jazdy w DVLA ponoć polikwidowali wszystkie oddziały i jest tylko w Swansea główna siedziba ale i tak listownie trzeba wysłać :)

Tu mam ułatwienie fajne dla wymieniejących prawko w UK, znalazłem jakby kogoś interesowało, druk i jak najedziecie na dane pozycje to po Polsku wyjasnienie: http://www.emano.co.uk/upload/pliki/for ... 2/d21.html

wolfzan a dlaczego nie przysłali Ci karty CPC? nie miałes kodu 95 czy coś zaniedbali?

Cytuj:
wolfzan a dlaczego nie przysłali Ci karty CPC? nie miałes kodu 95 czy coś zaniedbali?

Kat. C mam jeszcze na "starych" zasadach, czyli kurs na przewóz rzeczy bez wpisu 95 w prawku natomiast kat. D mam już z kwalifikacją wstępną i wpis 95. Podejrzewam, że po prostu nie skumali o co chodzi i nie przysłali dlatego. Na szczęście nie muszę się już tym w ogóle przejmować.

Gorzej było po powrocie kiedy chciałem wymienić prawo jazdy na polskie: dokument leżał w urzędzie, gdzie po prostu mogłem go z powrotem wziąć i wymienić prawo jazdy. Niestety trzeba było wyrobić nowy dokument, ale wcześniej urząd wysłał list do UK (PO POLSKU!) z zapytaniem, czy ja rzeczywiście posiadam takie prawo jazdy gdzie mój dokument leżał u nich na półce.... Walczyłem z nimi z trzy albo cztery miesiące zanim otrzymałem z powrotem polskie prawo jazdy. W tym czasie jeździłem na angielskim dokumencie.

Użytkownik

Użytkownik

Ja mam prawo jazdy irlandzkie i na nim jeżdżę. Jak mnie policja zatrzymała kiedy jechalem na moto, to powiedzieli, że mam wymienić. Póki co, nic nie wymieniam i jeżdżę na takim jakie mam.
A hak mam kartę Cpc i jednak naszło by mnie na wymianę, to wpisza mi automatycznie kod 95 czy na jakiś kurs muszę iść w Polsce żeby mieć zaświadczenie.

Użytkownik

Użytkownik

Od środy jestem w UK w Leeds. Sam nie wiem co robić - byłem dopiero na jednym spotkanie w sprawie pracy w Carlsbergu - ale nie mam 6 miesiecy doswiadczenia po UK i slaby język, rozumiem wszystko ale słownictwo ubogie, brakuje mi słów do wyrażenia wszystkiego o czym chcę powiedzieć. Byłem w agencji Driver Hire - chcą tylko pełne prawko UK - chodzi o ubezpieczenie chyba. Jutro idę do kolejnych agencji, zobacze moze narazie sam couterpart by wystarczył to wtedy wyślę prawo jazdy a jak nie to wymiana całości - tylko czy mi wymienią? To jest pytanie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: DAF 105XF

Cytuj:
tylko czy mi wymienią? To jest pytanie.
Wymienią. Oczywiście tylko wtedy, jeśli prawidłowo wypełnisz wniosek ;)

PS. Uprzedzam pytanie - nie musisz być w UK powyżej pół roku. Wpisz datę faktycznego przyjazdu, nawet sprzed kilku dni. Nie kombinuj.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

otóż weszły zmiany w ustawie o kierujących pojazdami i możemy tam przeczytać:
"Osoba, która zamieszkuje lub przebywa przez 185 dni na terytorium RP ze względów uprawniających do uzyskania prawa jazdy, może także ubiegać się w Polsce o wymianę prawa jazdy, którego termin ważności upłynął, a które wydane zostało za granicą w jednym z państw członkowskich Unii Europejskiej, Konfederacji Szwajcarskiej lub państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stronie umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym. Umożliwiają to nowe przepisy art. 14 ust. 2a-2d. Warunkiem wydania polskiego prawa jazdy w miejsce nieważnego zagranicznego dokumentu jest potwierdzenie danych i wymiana odpowiednich informacji z zagranicznymi organami właściwymi w tych sprawach, a także (co jest oczywiste) spełnienie odpowiednich wymagań związanych z przedłużeniem ważności prawa jazdy. Potwierdzenie danych i wymiana informacji prowadzona ma być za pomocą Europejskiej Sieci Praw Jazdy, w takim zakresie, w jakim będzie to aktualnie możliwe."

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Hej wszystkim. Mam pytanie do osób, które wypełniały formularz D9, odnośnie "counterpartu". Jest tam zapis odnośnie popełnionych wykroczeń i miejsce na ich wpisanie (przy ubieganiu się na prawko C/D). I moje pytanie brzmi - czy w przypadku ciężarówek należy tam wpisać przewinienia tylko te, związane z ciężarówkami (we formularzu wspomniano o wykroczeniach z czasem pracy, przeładowaniem itp) czy też może wszystkie swoje "grzechy", za które dostałem mandat, również na osobówkach?

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]