Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 gru 2014, 1:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Witam,
Mam taką sytuację drogową jak na zdjęciu:
Obrazek
Srebny samochód chce zawrócić na ulicy wasilkowskiej (miał zielone światło S1), chciałbym się upewnić, że ma on pierwszeństwo przed skręcającym w prawo z ulicy Traugutta (raczej na pewno wówczas on ma strzałkę warunkową). Pytam ponieważ baardzo często spotykam się z sytuacją kiedy to wyjeżdżający z Traugutta patrzą tylko w jedną stronę (na jadących prosto) nie zwracając uwagi na tych co zawracają.
Link do mapki:
Kod:
https://www.google.pl/maps/@53.1439202,23.1786682,3a,75y,278.93h,54.81t/data=!3m4!1e1!3m2!1siguWtFLPsCRhSX0ZJJNCSg!2e0

Post Wysłano: 05 gru 2014, 2:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dla mnie pierwszeństwo ma auto zawracające. Jeżeli ten skręcający w prawo ma strzałkę warunkową, to musi spełnić określone w ustawie warunki aby ten manewr wykonać. Przecież jedzie ten, co ma zielone - a ten zawracający jedzie cały czas na zielonym i 'tak jakby' na wprost.

Post Wysłano: 05 gru 2014, 7:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...raczej na pewno wówczas on ma strzałkę warunkową...
więc raczej, czy na pewno, bo to spora różnica.
gdy jest włączona sygnalizacja świetlna i jest to na pewno nie raczej, to kolega wcześniej wyjaśnił, ale gdy sygnalizacja nie działa zawracający jest na drodze z pierwszeństwem przejazdu, a skręcający na drodze podporządkowanej i to zawracający ma pierwszeństwo.
spotykam się często z cytowanym przepisem, że zawracający musi ustąpić wszystkim, który o dziwo przytaczają osoby bardzo młode. był taki przepis, ale został on zniesiony, chyba gdzieś na początku lat '80-tych, więc nie mam pojęcia skąd te młode osoby mogą to pamiętać.

Post Wysłano: 05 gru 2014, 7:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Cytuj:
ale został on zniesiony, chyba gdzieś na początku lat '80-tych, więc nie mam pojęcia skąd te młode osoby mogą to pamiętać.
Z przekazu ustnego od ojców, dziadków, stryjów itp. Niczym legenda o Warsie i Sawie.

Post Wysłano: 05 gru 2014, 22:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czyli tak jak myślałem. Dzięki

Post Wysłano: 06 gru 2014, 16:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: MB Atego

Pod nosem mam to skrzyżowanie i często przychodzi mi tam robić taki bandycki numer, ale od jakiegoś czasu w dzień odpuszczam temat :) Za duży ruch aut jadących od strony Sienkiewicza i można czekać w nieskończoność, zawijam więc między blokami, wyjeżdżam do obwodnicy i tam na górze obwodówki (Wasilkowska x Andersa) sobie spokojnie jadę w którą stronę mi się podoba :D

Mowa jest srebrem, a milczenie złotem...

Post Wysłano: 08 gru 2014, 2:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Za dużo roboty żeby taką zawijkę robić już lepiej skręcić w prawo, a potem w lewo. Ruch nie jest taki duży :) i normalnie można zawrócić. Wasilkowska andersa ? Czy chodzi Ci o wasilkowska x Mierosławskiego (obok sklepu u Andrzeja)? Bo np. jadąc od Ragginisa do Topolanki/Tesco to jechać między bloki (np. obok forte) to ciężko i dużo czasu/

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]