Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 sty 2015, 10:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam!
Panowie szybkie pytanie i liczę na szybką odpowiedź, bo nie wiem jak ugryźć sprawę...
Jednostka samorządowa ma własną szambiarkę jak i oczyszczalnię i w jaki sposób kierowcy powinny rejestrować swoje aktywności ? ( Auto z tacho cyfrowym).

Post Wysłano: 23 sty 2015, 20:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Tak jak 99% innych kierowców ciężarówek.

Post Wysłano: 23 sty 2015, 20:22

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
ten brakujący 1% to właśnie jest ten wyjątek o którym jest temat.
rozp.561 art 13 pkt. h

Post Wysłano: 23 sty 2015, 20:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W zasadzie sprawa już rozwiązana, nie wiem jak zostało to wyjaśnione, ale kierowca dzwonił do ITD po info.

Ja oczywiście chciałbym tu dla własnego zaspokojenia ciekawości pociągnąć ten wątek...

Hm, a czy to nie jest pojazd specjalny ? Tak jak pługi, solarki, dźwigi czy pojazdy utrzymania dróg itp.
Dodatkowo, jakby nie było jazda nie jest GŁÓWNYM zajęciem kierowcy... Jakoś nielogiczne jest dla mnie, żeby szambiarka stawała w środku miasta na pauzę 45 min z 'szambem'...
Może jakoś podciągnąć to pod przewóz na potrzeby własne ? :D
Jestem na świeżo z przepisami, ale w tym wypadku nie potrafię określić jednoznacznej odpowiedzi, bo widzę zbyt dużo sprzeczności...

Kierowcy powinni używać karty i wozić ze sobą zaświadczenie o działalności, że prowadzili pojazd niepodlegający rozporządzeniu ? Wątpię, ba, nawet jestem przekonany w 99% że ten pojazd jak i kierowcy mieliby być w ogóle kiedykolwiek kontrolowani...

Oczywiście pomijamy wyjazdy za granicę tych kierowców (hipotetycznie podważenie takich zaświadczeń przez zachodnie służby) bo takiej opcji nie ma :).

E: Bardzo Ci dziękuje, zzx. Nie ukrywam, że na taką odpowiedź liczyłem :). Szukałem tego sam, ale musiało mi umknąć... Jednakże mam jeszcze pytanie dla ścisłości: Kierowcy powinni jeździć z włożona kartą ?

Post Wysłano: 23 sty 2015, 23:43

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Karta służy także do rozliczenia czasu pracy więc jest jak najbardziej wskazana.

Post Wysłano: 24 sty 2015, 10:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
ten brakujący 1% to właśnie jest ten wyjątek o którym jest temat.
rozp.561 art 13 pkt. h

Masz 100% racji - mój błąd. Czytałem nie raz to rozporządzenie - jednak na pamięć nie ma co liczyć tylko trzeba czytać,czytać i czytać :)
W końcu jakąś zmiane powinni zobić w punkcie b - w naszej okolicy jest bardzo to naginane i ni jak konkurować z kimś kto nie płaci zus'u, podatku od środków transportu i jeździ ile mu się podoba ...

Post Wysłano: 24 sty 2015, 10:50

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
W końcu jakąś zmiane powinni zobić w punkcie b - w naszej okolicy jest bardzo to naginane i ni jak konkurować z kimś kto nie płaci zus'u, podatku od środków transportu i jeździ ile mu się podoba ...
Zacząć można: albo od zlikwidowania podatku od środków transportowych, albo obciążenia nim wszystkich. Samochód to samochód, bez znaczenia na jakiej zasadach przewozi ładunek.

Post Wysłano: 24 sty 2015, 11:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Zacząć można: albo od zlikwidowania podatku od środków transportowych, albo obciążenia nim wszystkich. Samochód to samochód, bez znaczenia na jakiej zasadach przewozi ładunek.
Jestem za opłatami dla wszystkich i zus'em dla rolników :twisted: :lol:

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]