Cytuj:
O to:
Cytuj:
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
Tutaj nie powinno być problemu, gdyż punkty te jasno się odnoszą do osób wykonujących pracę na stanowisku kierowcy, a ja na takim stanowisku nie jestem zatrudniony...
to mnie rozbawiło, bo jeżeli do samochodu ciężarowego wsiądze fryzjer, hydraulik bądź kelner, to oczywiście w dalszym ciągu wykonuje zawód fryzjera, hydraulika czy kelnera i ustawa o transporcie drogowym już go nie obejmuje?
ja bym poszedł dalej, jeżeli prowadzisz ciężarówkę bez prawa jazdy, to żadne przepisy nie powinny Cię dotyczyć, równie zasady ruchu drogowego.
Cytuj:
...Taki przejazd nie podchodzi również pod transport drogowy, ponieważ samochód nie przewozi żadnego ładunku...
transport drogowy to nie jest to co Tobie się wydaje lub to co chcesz aby było, ale to co określa ustawa, czyli: jazda ... z ładunkiem lub bez.
natomiast mógłbyś uciec w "niezarobkowy transport drogowy", ale tu może kierować właściciel lub jego pracownik, pojazd musi być własnością przedsiębiorcy, a transport nie jest pomocniczy w stosunku do właściwej działalności, która nie jest transportem.
co będzeisz polegał na moim zdaniu, weź Ustawę o Transporcie Drgowym i wtedy to co o tym sądziesz nie będzie wróżeniem z fusów, ale faktycznym stanem prawnym.
dodam jeszcze, abyś przeczytał 561/2006 dotyczące czasu pracy kierowców, aby wiedzieć, czy musisz dokumentować czas pracy czy nie.