Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 kwie 2015, 21:45

Użytkownik

Użytkownik

Witam,
Mam do was kilka pytań:

1. Czy mogę kupić na siebie samochód ciężarowy DMC12 nie będąc przedsiębiorcą i użyczyć go Ojcu który prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą(umowa najmu)?

2. Czy Ojciec musi mieć kurs na przewóz rzeczy żeby prowadzić ten samochód- samochód będzie tylko woził nasz towar potrzebny do produkcji i do naszych klientów? Nie będzie świadczył usług transportowych.

3. Czy mogę nie mając zarejestrowanej narazie firmy poruszać się tym samochodem który będzie na mnie zarejestrowany? i czy muszę mieć kurs na przewóz rzeczy?

Post Wysłano: 04 kwie 2015, 23:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 35025070
Samochód: S-U-P-E-R

Cytuj:
1. Czy mogę kupić na siebie samochód ciężarowy DMC12 nie będąc przedsiębiorcą i użyczyć go Ojcu który prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą(umowa najmu)?
To chyba nie przejdzie. Poza tym jak chcesz od niego odliczyć podatek VAT?
Cytuj:
2. Czy Ojciec musi mieć kurs na przewóz rzeczy żeby prowadzić ten samochód- samochód będzie tylko woził nasz towar potrzebny do produkcji i do naszych klientów? Nie będzie świadczył usług transportowych.
Tak musi mieć. Bez tego może sobie śmigać na pusto.
Cytuj:
3. Czy mogę nie mając zarejestrowanej narazie firmy poruszać się tym samochodem który będzie na mnie zarejestrowany? i czy muszę mieć kurs na przewóz rzeczy?
No jak to widzisz? Chcesz nim jeździć do sklepu po bułki? Żeby jeździć samochodem ciężarowym powyżej 3.5t musisz mieć ViaToll'a. Nie wiem czy na osobę prywatną jest możliwość go kupić dla samochodu powyżej 3.5t. A co do kursu to tak jak wyżej napisałem na pusto możesz śmigać.

Post Wysłano: 05 kwie 2015, 8:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Cytuj:
Cytuj:
To chyba nie przejdzie. Poza tym jak chcesz od niego odliczyć podatek VAT?
.
Dlaczego nie?
Odliczanie VATu to obowiązek?

/mobil

Post Wysłano: 05 kwie 2015, 9:42

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

W sumie nie.

Ale wiesz, że kiedy skarbowy zwraca Ci nadpłacony podatek to nie masz obowiązku go przyjmować? Iść po wypłatę 10tego też nie ma obowiązku, a jakoś idziesz.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 05 kwie 2015, 10:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Pytanie było proste; "Czy może użyczyć pojazdu?"; a wyskakujecie z VATem i moją wypłatą :mrgreen:
Coś tu chyba jest nie halo, albo za długo jestem trzeźwy :lol:

Post Wysłano: 05 kwie 2015, 11:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Pytanie było czy może kupić jako osoba fizyczna i go wynająć. Według mnie tak sie nie da, żeby było 100% legalnie. Skarbówka może się przyczepić. Jest jeszcze problem licencji na transport na potrzeby własne, nie wiem jak by się to dało rozwiązać. Licencje dostaje się na firmę i trzeba tam podać dane pojazdu.

Post Wysłano: 05 kwie 2015, 11:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Użyczenie a najem to 2 rożne kwestie.
Nawiasu nie doczytałem.
W takim razie pytanie do śmieci bo jest merytorycznie sprzeczne :P

Post Wysłano: 05 kwie 2015, 12:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Pytanie było czy może kupić jako osoba fizyczna i go wynająć. Według mnie tak sie nie da, żeby było 100% legalnie. Skarbówka może się przyczepić. Jest jeszcze problem licencji na transport na potrzeby własne, nie wiem jak by się to dało rozwiązać. Licencje dostaje się na firmę i trzeba tam podać dane pojazdu.
Można wszystko. Pod wniosek podczepiasz umowę użyczenia pojazdu w tym wypadku cywilną między przedsiębiorcą a właścicielem który w tym wypadku doprowadzi ryczałt od zarobionych pieniędzy. Moja mama tak wynajmuje lokal najemcom i wszystko jest prawnie. Jak leasingujesz pojazd to też pod licencję podkladasz umowę na leasing. Jako osoba nie posiadająca działalności wynajmujesz i odprowadasz ryczałt i tyle.

Post Wysłano: 05 kwie 2015, 17:23

Użytkownik

Użytkownik

A czy Ojciec napewno musi mieć kurs na przewóz rzeczy skoro będzie woził swój towar lub materiał do swojej firmy, czy wystarczy zaświadczenie o przewozie drogowym na potrzeby własne?

Post Wysłano: 05 kwie 2015, 19:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A czy Ojciec napewno musi mieć kurs na przewóz rzeczy skoro będzie woził swój towar lub materiał do swojej firmy, czy wystarczy zaświadczenie o przewozie drogowym na potrzeby własne?
czytając tą wypowiedź wygląda na to, że trzeba będzie Ci tłumaczyć pojęcia podstawowe jakie są na wstępie Ustawy o Transporcie Drogowym, bo mylisz licencję z wymogami kierowcy.

czy nie mógłbyś sam przeczytać tej ustawy, a jak czegoś nie zrozumiesz to dopiero wtedy pytaj. bo w tej chwili nie ma nawet jakiegoś punku zaczepienia do dyskusji. to tak jakbym próbował tłumaczyć taktykę w meczu piłki nożnej, a Ty pytasz dlaczego nie można piłki rzucać ręką?

Post Wysłano: 05 kwie 2015, 21:35

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
to tak jakbym próbował tłumaczyć taktykę w meczu piłki nożnej, a Ty pytasz dlaczego nie można piłki rzucać ręką?
a bramkarz nie zagrywa ręką?
może przez to wszystko co dzieje sie w Polskiej piłce zmieniły się zasady i taktyka zagrania.

Post Wysłano: 05 kwie 2015, 23:14

Użytkownik

Użytkownik

Pytam dlatego bo ja i ojciec mamy tylko prawo jazdy kat C, do tej pory wystarczały nam samochody do 3,5t, ale coraz więcej roboty jest i potrzeba jest mieć jeden większy samochód.

Post Wysłano: 06 kwie 2015, 5:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
to tak jakbym próbował tłumaczyć taktykę w meczu piłki nożnej, a Ty pytasz dlaczego nie można piłki rzucać ręką?
a bramkarz nie zagrywa ręką?
może przez to wszystko co dzieje sie w Polskiej piłce zmieniły się zasady i taktyka zagrania.
no faktycznie, nie wziąłem tego pod uwagę, że ten przykład może być za trudny.
może zdanie: "dlaczego tylko dwóch zawodników może dotykać ręką?" będzie wystarczające do zrozumienia tego przykładu.
Cytuj:
Pytam dlatego bo ja i ojciec mamy tylko prawo jazdy kat C, do tej pory wystarczały nam samochody do 3,5t, ale coraz więcej roboty jest i potrzeba jest mieć jeden większy samochód.
wchodzisz na teren innych przepisów prawnych i warto byłby się z nimi zapoznać.
oprócz tego jest inna strona tej sprawy: forum jest w dużym stopniu anonimowe i porady w sprawie transportu, gdzie brak pewnych wymogów może skutkować karami do 15 000zł, mogą nie być wystarczająco wiarygodne.
jeżeli nawet ktoś udzieli Ci jakieś odpowiedzi, a Ty postąpisz tak co okaże się niewłaściwe, to odpowiedzialność spadnie na Ciebie, więc czyż nie warto przeczytać dokładnie przepisy?

Post Wysłano: 06 kwie 2015, 15:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
KAŻDY kierowca jadąc z towarem samochodem ciężarowym powyżej 3.5 t. MUSI mieć KURS na PRZEWÓZ RZECZY lub KWALIFIKACJE WSTĘPNĄ. Nie ważne czy to jest właściciel firmy, kierowca, pracowanik sprzątaczka czy ksiądz, Każdego obowiązują takie same przepisy.

Post Wysłano: 06 kwie 2015, 17:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
KAŻDY kierowca jadąc z towarem samochodem ciężarowym powyżej 3.5 t. MUSI mieć KURS na PRZEWÓZ RZECZY lub KWALIFIKACJE WSTĘPNĄ. Nie ważne czy to jest właściciel firmy, kierowca, pracowanik sprzątaczka czy ksiądz, Każdego obowiązują takie same przepisy.
właśnie chodzi o to, że nie każdy.
wystarczy przeczytać Ustawę o Transporcie Drogowym jeden Art. 39a i jeden ustęp 3, który mówi kogo nie dotyczą wymagania w zakresie:
- wieku 21,
- kwalifikacji wstępnej,
- kwalifikacji okresowej.

Panowie, nim zaczniecie pisać przeczytajcie dotyczący tego akt prawny.

Post Wysłano: 06 kwie 2015, 17:39

Użytkownik

Użytkownik

to może zacytuję będzie prościej:
Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta ukończyła:
a) 18 lat – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
– C lub C+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
– C1 lub C1+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
b) 21 lat – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
– C lub C+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
– D lub D+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
– D1 lub D1+E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
c) 23 lata – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D lub D+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami, z zastrzeżeniem ust. 1a;
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
5) uzyskała kwalifikację wstępną lub kwalifikację wstępną przyśpieszoną, zwane dalej „kwalifikacją”;
6) ukończyła szkolenie okresowe.
1a. Kierowca posiadający prawo jazdy kategorii D albo D+E do ukończenia 23. roku życia może być zatrudniony wyłącznie przy wykonywaniu regularnych przewozów osób na liniach komunikacyjnych na trasie nieprzekraczającej 50 km.
2. (uchylony).
3. Wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 5 i 6, nie stosuje się do kierowcy pojazdu:
1) do kierowania którego wymagane jest prawo jazdy kategorii A1, A, B1, B lub B+E;
2) którego konstrukcja ogranicza prędkość do 45 km/h;
3) wykorzystywanego przez siły zbrojne;
4) obrony cywilnej, jednostek ochrony przeciwpożarowej lub jednostek odpowiedzialnych za utrzymanie bezpieczeństwa lub porządku publicznego;
5) poddawanego testom drogowym do celów rozwoju technicznego przez producentów, jednostki badawczo-rozwojowe lub szkoły wyższe;
6) odbywającego przejazd bez osób lub ładunku:
a) w celu dokonania jego naprawy lub konserwacji,
b) z miejsca zakupu lub odbioru;
7) używanego w sytuacjach zagrożenia lub przeznaczonego do akcji ratunkowych;
8) wykorzystywanego do:
a) nauki jazdy osób ubiegających się o prawo jazdy,
b) szkolenia osób posiadających prawo jazdy,
c) przeprowadzania państwowego egzaminu osób ubiegających się o prawo jazdy;
9) wykorzystywanego do użytku osobistego w przewozie drogowym osób lub rzeczy;
10) wykorzystywanego do przewozu materiałów lub urządzeń niezbędnych kierowcy do jego pracy, pod warunkiem że prowadzenie pojazdu nie jest jego podstawowym zajęciem.

Post Wysłano: 06 kwie 2015, 17:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
to może zacytuję będzie prościej:...
może będzie prościej, ale właśnie kolegom odebrałeś motywację do zajrzenia do tej ustawy.

nie twórzmy kierowców specjalnej troski nie potrafiących wpisać w google "ustawa o transporcie drogowym".

Post Wysłano: 06 kwie 2015, 18:47

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
to może zacytuję będzie prościej:...
może będzie prościej, ale właśnie kolegom odebrałeś motywację do zajrzenia do tej ustawy.

nie twórzmy kierowców specjalnej troski nie potrafiących wpisać w google "ustawa o transporcie drogowym".
znasz moje zdanie w tej materii.
szkoda miejsca na serwerze na pisanie dla samego pisania.
liczę, że zainteresowani przeczytają chociaż ten wycinek i zrozumieją
(a może nie) o czym rzecz traktuje.

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]