Cytuj:
Kwas solny zmieszać 1:2 z wodą i dużym pędzlem do malowania przejechać po szybie. Tylko radzę zakryć ramiona wycieraczek i wszystkie plastiki szmatkami, bo wypali do białego. Ale szyba będzie jak nowa.
PS. oczywiście trzeba to solidnie spłukać wodą
Kolego
Mr.X, myślałem i o takim rozwiązaniu z zastosowaniem bardziej agresywnych środków jednak raczej w ostateczności właśnie ze względu na ryzyko uszkodzenia wycieraczek, lakieru czy uszczelek i gdyby już nic innego by nie pomogło...
Jeśli jednak polecasz tę metodę jako sprawdzoną to nie omieszkam wypróbować jak wrócę z trasy.
Cytuj:
może będę złośliwy, ale na każdym opakowaniu "chemii" do samochodów jest adnotacje by nie dopuścic do wyschnięcia preparatu - może trzeba tym samym spróbować tylko "od razu" zmyć wodą?
Kolego
zzx, raczej każdy wie, że należy unikać zaschnięcia, jednak takie sytuacje się zdarzają, co potwierdzają wpisy w tym wątku
Nie wiem czy zastosowanie tego samego specyfiku ( nie wiem co to było ani w jakich proporcjach rozrobione) i szybkie spłukanie by pomogło, ponieważ byłem już na myjce, aby właśnie spróbować samą szybę domyć, jednak bez rezultatu
W moim przypadku, kolega z firmy, który pryskał auto trochę się pospieszył, bo myjka ciśnieniowa nie była jeszcze do końca rozwinięta i uruchomiona przez co czas leciał i wyschło... a że lato mamy wzorowe to długo to nie trwało...
Jak ktoś ma jeszcze jakieś sprawdzone pomysły to piszcie, a jak nic nowego nie będzie to pod koniec tygodnia dam znać czy szyba przeżyła spotkanie z kwasem.
Pozdro