Gdy w 2014 podjąłem decyzję o zakupie "dużego" auta odpuściłem sobie naszych
handlarzy - cwaniaków. Obsługa ma dla mnie duże znaczenie i nie wyobrażam sobie
słuchać tych wszystkich cwaniackich tekstów handlarzy, którzy wiedzą co jest dla mnie
lepsze itd. Zresztą każdy kto w życiu kupił już kilka samochodów wie o czym mówię
bo na pewno się z tym spotkał.
Z czystej ciekawości jadąc oglądać auto do Truck Store'a zajechałem po drodze do Gniezna.
Miałem obejrzeć tam dwa czarne Actrosy, okazało się na samym końcu, że jest jeden.
Oczywiście sprzedany był ten którym byłem zainteresowany. O dziwo auto sprzedało się "samo"
bez wiedzy właściciela, który zresztą nie pojawił się na placu. <ooo>
Oczywiście pracownik szefa nie odstępuje nas na krok przy oglądaniu, na bieżąco prostując
nasze uwagi co do auta. W Truck Store nie am czegoś takiego, jest czysta intymność
z potencjalnym zakupem.
Truck Store wybrałem dlatego, że jest to oficjalny dealer używanych Mercedesów.
Auta w zdecydowanej większości pochodzą z flot i są po kontraktach serwisowych.
Przed wystawieniem samochody są standardowo myte i czyszczone a przede wszystkim
są sprawdzane pod kątem stanu technicznego, tak więc nie kupimy tam auta
w którym po 20 km coś się urwie. Nawet opony mają odpowiednią wysokość bieżnika.
W moim ostatnim ciągniku udało się, że właśnie tak było - na napędzie były 90-95% Michałki
a na prowadzącej nówki Hankooki.
Kręcenie przebiegów, nie wchodzi w grę - w końcu na fakturze sprzedającym jest Mercedes-Benz Polska.
Tak więc mamy pewność, że nie kupimy jakiegoś sztrucla z niewiadomego pochodzenia.
Negocjacje ceny są symboliczne ale można (też lub i) wynegocjować serwis - tak jak było w moim przypadku.
Obniżki cen aut są odgórne z centrali w De. Oni decydują o ile dana partia aut będzie przeceniona.
Minusem może być to jedynie, gdy kupisz już jakieś auto będzie przypisany do Ciebie dany sprzedawcy.
Dla przykładu niech będzie to Pan Mareczek z Poznania.Gdy za jakiś czas będziesz zainteresowany kolejnym
autem dajmy na to z Warszawy. To Pan Mareczek będzie z Tobą rozmawiał na temat tego auta mimo, że go nie widział na oczy.
Tak więc tak to wygląda z mojej perspektywy.
Wesołych !