Witam Panowie!
Ten sam problem. Otóż sprawa wygląda tak:
kat.C zdana w styczniu 2009 r. + zrobiony dawny kurs na przewóz rzeczy.
kat.D zdana w czerwcu 2012 r. + zrobiona kwalifikacja wstępna
I gdy otrzymałem plastik przy kat.C nie było kodu 95, zaś przy kat.D był kod 95.
Teraz w marcu robiłem szkolenie okresowe, a z racji, iż jeżdżę zawodowo autokarem w ośrodku zrobiłem blok programowy dla kat.D,D+E. Szkolenie okresowe, ukończyłem. Przed rozpoczęciem szkolenia okresowego, zrobiłem badania i w orzeczeniu lekarskim tym do rozpoczęcia kursu ze szkolenia okresowego poprosiłem, aby Pani Doktor wpisała mi, kat.C,D. Otrzymałem nowe prawo jazdy kat.C kod 95. i oczywiście kat.D kod 95. Wszystko pięknie ładnie.
Jednak jakoś w połowie marca, z racji posiadania zaległego urlopu wybrałem się na zrobienie kat.C+E, tak aby mieć wszystko między innymi też D+E. Egzamin zdałem w zeszły poniedziałek.
Wczoraj otrzymałem telefon ze swojego wydziału komunikacji, iż moje prawo jazdy zostało zamówienie, lecz nie otrzymam kodu 95. przy kategorii C,C+E tylko i wyłącznie przy kat.D oraz D+E.
Powód jaki podała Pani z urzędu jest taki, iż kategorie D uzyskałem na nowych zasadach, zrobiłem KW, a teraz Szkolenie Okresowe, zaś C zrobiłem na starych zasadach i zrobiłem Kurs na Przewóz Rzeczy. Teraz, aby otrzymać wpis przy kat.C,C+E muszę odbyć szkolenie okresowe przeznaczone dla bloku C,C+E, następnie udać się na badania, później na psychologa i ponownie wymienić swoje prawo jazdy.
Powiem, wam, że to jakieś trochę dziwne w OSK powiedzieli, że Szkolenie Okresowo samoczynnie przechodzi na kategorie D,C, (tak było w pierwszej wersji), a nie tylko na jedną kategorię. Czy jest jakaś podstawa prawna, która pozwoli mi uniknąć wydawania kolejny raz na pusto 750zł (szkolenie, badania + wymiana) i otrzymam prawko ze wszystkimi wpisami