Witam. Jestem nowy na tym forum i mam problem z przeglądem. W listopadzie ojciec na własne potrzeby kupił Opla movano z 2003r samochód był wyposażony w tachograf. W styczniu kończy się przegląd na busa. Zajechaliśmy do stacji, a tam diagnostyka mówi że nie jest wyświetlany przebieg na zegarach. Mówię mu że na tachografie jest wyświetlany i niech spisze a on na to że jego tachograf nie obchodzi przebieg ma być wyświetlany na desce rozdzielczej i mam go tam włączyć bo będzie koniec przeglądu. W internecie znalazłem że w tych samochodach z tachografem nie jest wyświetlany przebieg na desce jedynie przebieg dzienny. Co z tym mam zrobić czy to prawda że przebieg z tachografu nie jest uwzględniane na przeglądzie? Proszę o odpowiedź bo nie wiem co mam myśleć.
Dobra mogę jechać na drugą stacje, ale czy to nie skończy się tak samo? Pytałem się czy diagnosta musi spisać przebieg z licznika czy może z tachografu jeśli nie jest wyświetlany przebieg na zegarach.
To dość dziwne, że nie jest wyświetlany przebieg na "desce", bo nawet w ciężarówce jest to wyświetlane, ale co zrobisz. Też bym jechał na inną stację.
Są rozporządzenia co ma zrobić diagnosta na przeglądzie (cała tabela na kilkanaście stron i wypisane rzeczy, których w życiu nie widziałeś, żeby diagnosta robił), sprawdź jak jest sformułowana kwestia przebiegu. Jeśli ma "spisać przebieg pojazdu", to nie jest wskazane skąd i może cię cmoknąć. Jeśli ma "spisać stan licznika", to większy problem, ale pewnie inny diagnosta nie będzie tego tak dosłownie traktował.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 3 gości