Cytuj:
Sam właśnie się przymierzam i wstępnie rozmawiałem z kimś z UTA i DKV, ale nic nie wspominali o możliwych rabatach. Na co można liczyć? Niestety startuję z jednym autem, a zainteresowałem się tym przede wszystkim z powodu możliwości rozliczenia vatu za paliwo kupione za granicą (inaczej się chyba nie da?). Uta nie podesłała informacji na temat procedury zwrotu vatu więc jeśli ktoś ma informację to proszę się podzielić.
Z UTA nie mam żadnych doświadczeń, ale jeśli chodzi o DKV to parę rzeczy mogę powiedzieć.
1. Z jednym autem nie masz co liczyć na rabaty. Dokładnie dopytaj za to, jaką marżę będą pobierali i za co. Jak wiesz DKV-ką można płacić za wiele rzeczy: od paliwa, przez akcesoria, oleje, myjnie, płyny, pomoc serwisową aż do mandatów. Ale czasami konieczność zapłacenia tej marży sprawia, że cała transakcja jest nieopłacalna. Tak więc dość ważne jest, żeby dokładnie wiedzieć za co, ile i gdzie sobie doliczą. Bo wystąpią sytuacje, że na fakturze za tankowania w tym samym kraju na sieci A będziesz miał cenę ze słupka, a z sieci B cena ze słupka będzie powiększona o marżę. Wynika to z umów, jakie z sieciami podpisuje DKV. I może sie okazać, że na odcinku 1 km (wybierając taką a nie inną stację) można zaoszczędzić (lub nie) np 3% kwoty za tankowanie.
2. Będą wymagali zabezpieczenia. Może to byc gwarancja bankowa lub ubezpieczeniowa lub wadium w gotówce. Musisz się liczyć z kwotą pokrywającą Twoje miesięczne przewidywane zakupy.
3. Zwrot zagranicznego VAT-u. DKV robi to bardzo sprawnie, ale jest drogie. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz tańszego pośrednika. Jeśli jesteś zarejestrowany jako podatnik UE, to sam możesz odzyskiwać VAT zagraniczny. Z tym, że procedura jest dość skomplikowana i czasochłonna. Jeśli jednocześnie jesteś kierowcą tego jednego zestawu, to stanowczo taką drogę odradzam.
4. Z DKV dobrze się współpracuje tak długo, jak jest dobrze. Jeśli będziesz się spóźniał z płatnościami (nawet o 1 dzień), to automatycznie naliczą Ci odsetki, a jeśli opóźnienia będą duże, to zablokują karty. I nie ma zmiłuj. Tym rządzi ich system i nawet najżyczliwszy przedstawicel handlowy nic nie poradzi.
5. Będziesz dostawał 2 faktury: jedną za transakcje w kraju, drugą zagraniczną. Faktury są czytelne i przejrzyste.
Jeśli będziesz potrzebował namiaru na konkretnego człowieka z DKV daj znać na PW. Podeślę Ci numer i nazwisko. Współpracuję z nim juz kilka lat i przyznaję, ze człowiek wie o czym mówi i jak dotąd w maliny mnie nie wpuścił.