Witam, posiadam Scanię R560 V8 z 2008 r. euro 4, przyprowadzona ze Szwecji (6x4 z HDSem) lekko kopcila na czarno i olej leciał z każdej możliwej dziury, więc postanowiliśmy wymienić uszczelki pod glowicami, głowice do planowania, wtryski do sprawdzenia, po drodze skrzynia biegów do remontu i jak już wszystko zrobiliśmy nadszedł czas na jazdę próbną, sama solówka bez obciążania na zimnym silniku delikatny niebieski dym, po kilku kilometrach wszystko dobrze i nagle chmura białego dymu za autem nic nie widać i po kilku kilometrach znowu normalnie, i tak cały czas raz kopci raz nie. Czy ktoś się orientuje co to może być? Turbina odpada bo by kopcila cały czas, nie ma żadnych błędów, chodzi równo nic nie puka, pali na dotyk, brak pomysłów proszę o pomoc.
Bo w sumie nie mam pewności czy to jest euro 4. Czytałem ostatnio o aktualizacji oprogramowania w którym jest coś takiego jak PHCE i z tego co wyczytałem chodzi o zwiększenie temperatury spalin żeby dopalic węglowodory czy ktoś o tym wie więcej i czy to może być to?
Ja znam 3 rodzaje kolorów wychodzących z rury: czarny to za dużo paliwa, niebieski za dużo oleju, biały za dużo wody. Adblue to roztwór wodny.
Volvo i Renault czasem tak mają, że jak odpalisz auto to lecą kłęby białego dymu z rury. Po zbadaniu tematu okazuje się, że to normalne bo silnik przy rozruchu aby zachować normy ekologiczne daje więcej reduktora w celu zbicia tlenków azotu.
Zresztą cały ten ekologiczny cyrk jest ciekawie pokazany w 1 odcinku serialu dokumentalnego na netfliksie, "Brudna forsa".
W Scanii musi być 200 stopni w katalizatorze i 60 w układzie żeby Adblue się uruchomiło i ten dym nie leci przy zimnym silniku tylko podczas jazdy i przez jakiś czas leci potem przestaje i znowu leci jakby to była np turbina to cały czas by kopcila a tak nie jest
Okazało się że w Scanii poprzedni właściciel postanowił pozbyć się katalizatora, czy to może być przyczyną kopcenia i jakie są objawy jeżeli Adblue jest wtryskiwane ale nie ma katalizatora?
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 5 gości