Witam
Czy załadowany powinienem ruszać z manuala czy automatu nie uszkodze czegoś jeśli automat rusza odrazu z trójki i czy moge cofajac stawać i ruszać
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Pierwszy kurs dziś robiłem a wcześniej nie miałem styczności
Samochód: orange i grafitowy
automat sam dobiera biegi w zależności od obciążenia, układu terenu itd....no chyba że chcesz sie pobawić.
mnie odkąd jeżdżę automatem, ogarnęło błogie lenistwo ograniczające się do wciśnięcia guzika i pchnięcia dźwigni.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
bo właśnie na patelce będę takim jeździł na kopalni kamienia po załadunku ruszył z 3 a ten kierowca co ze mną jechał nic się nie odzywał i nie wiem czy było dobrze czy on miał to gdzieś co robię
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
As tronic standardowo rusza z trzeciego biegu czy to na automacie czy manualu.
Jak masz potrzebę np do powołanych manewrów to możesz mu włączyć nawet pierwszy bieg
jak z ładunkiem z tej trójki ruszę to nie będę sprzęgła nadpalał ani auta nadwyrężał sory trochę za upierdliwość ale wolę dokładnie wiedzieć co robić niż potem płakać
Co zrobisz jak ci as tronic zacznie ruszać z piątego biegu?
Jak widzisz że jest trudny teren lub ostro pod górę to mu zmień bieg na niższy.
W innym przypadku ruszaj z trzeciego biegu tak jak automat bieg wybiera
Jeszcze jedno małe pytanie żeby nie zaśmiecać forum ile taka skrzynia wytrzymuje przebiegu jak jadę to słyszę szum przy wyższych obrotach czy to normalne?
Auto 11 letnie i ma niby 570k przejechane biegi zmienia normalnie ale niepokoi mnie ten szum podobny jakby osobowka na wstecznym jechała
Równie dobrze to opony mogą szumieć.
Retarder masz w tej skrzyni biegów?
Jak normalny kierowca tym jeździ to wytrzymuje więcej niż manualna skrzynia biegów.
To samo z sprzęgłem które bez problemu wytrzymuje milion kilometrów przy trasach długo dystansowych.
Jakby np skrzynia padala to jakie moglyby być objawy auto sprowadzone z francji chce mniej więcej wiedzieć ponieważ sam sobie mam dbać o dopilnowanie biezacych napraw itp
Dziś przez swoje gapiostwo rozmawiając przez telefon podczas dojeżdżania do świateł miałem włączony manual na 10 i zgaslo mi auto nie chciałem blokować ruchu na skrzyżowaniu z górki potoczyłem się kilkanaście metrów na pozycji drive potem stanąłem i odpaliłem auto wszystko było ok mogło się cos uszkodzić? Wiem głupie pytanie
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 3 gości