Witam panowie jakie macie opinie na temat volvo fh4 planuje zakup ale nie wiem w jakich rocznikach szukac slyszalem ze z poczatku produkcji cos bylo nie tak z nimi
Sam jestem ciekaw jak to jest z tymi Volvami, bo słyszy się skrajne opinie. Jedni twierdzą że wodotryski i najwygodniejsze auto, a drudzy że co miesiąc się pije kawę na serwisie...
Problem z tym że w większości są to opinie kierowców, natomiast właścicieli spotyka się mało.
FH4 to porażka jeżeli chodzi o spalanie. Komfort jazdy lepszy, awaryjność na poziomie Dafa. To już nie jest to samo Volvo. EEV to ostatnie prawdziwe Volvo FH.
Nie polecam. Palą dużo, tj. Ciezko zejsc ponizej 29litrow. Kabina ciasna, moze i wygodna ale ciasna. Jakość wykonania słabizna. Zdecydowanie lepiej dołożyć do Scani lub rozważyć Dafa.
To kup sobie takie e2 lub e3. Przecież to są wozy po 15kzł.
Pojeździj trochę, i zobacz jak to bez większych problemów lata się wozem z 2mln km w kołach.
Przecież te wozy to niekończąca się opowieść. Zawsze coś: zacisk, zawór, wiązka, światła, wycieki, stuka, puka, poci się, nie odbija. Pierdoły, które bardzo skutecznie zniechęcają do jazdy tymi wozami.
Kolega jeździ FH4 z gazem, ponoć fajny wóz tylko....ostatnio w serwisie zostało 14 tysiaków, żadna wielka awaria jedynie jakiś rozszerzony przegląd oleje skrzynia/dyfer. Tanie to auto w eksploatacji napewno nie jest.
A ja mam kolegę, który ma kolegę, który jeździ Fh4 i ono trochę krzywo stało.
Po którejś tam wizycie, stwierdzili że rama jest krzywa, i nie wiele myśląc napisali w Szwecji specjalny program, który w jedną poduszkę bije trochę więcej wiatru niż w inne, i już wóz prosto stoi...
Mam też innego, który ma najoszczędniejszy wóz ze wszystkich fh4 500km, a to dlatego że wszystkie są 13litrowe, a jego jest 16litrow.
No problem tylko taki, że w fh4 nie było silnika 16 litrowego o mocy 500km.
Tak, że wiesz, te opowieści kierowców to ja bym Ci radził traktować z dystansem, bo już samo powtarzanie tych głupot naraża na śmieszność.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 31 gości