Łączny przeciętny tygodniowy czas pracy kierowcy wraz z nadgodzinami nie może przekroczyć 48 godzin. W przypadku kierowców występuje jednak także drugie ograniczenie - tygodniowy czas pracy może być przedłużony do 60 godzin, jeżeli średni tygodniowy czas pracy nie przekroczy 48 godzin w przyjętym okresie rozliczeniowym nieprzekraczającym 4 miesięcy. Oznacza to, że 60 godzin to maksymalny czas pracy (i to łącznie z nadgodzinami) w konkretnym tygodniu. Pracodawca nie ma możliwości zlecania dłuższej pracy kierowcy.
Samochód: orange i grafitowy
i teraz pytający adam..... ma ból jak to liczyć i przestrzegać przepisów bo tak "na chłopski rozum" nie da rady zmieścić się w tym zapisie o 48 godzinach tygodniowo.
nawet gdyby policzył samą jazdę przez 5 dni w tygodniu w układzie 3x9+2x10 to wyjdzie 47 godzin no i zostaje średnio 1 godzina na tydzień na "wszystkie inne czynności"....
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
Jesteś kierowca w polskiej firmie obowiązuje Cię nie tylko 561
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Ktoś coś mi zrobi w związku z tym?
Bo jak przegnę tacho pod 561/2006 to wiadomo, że ITD może mnie dojechać.
Wot taka ciekawostka. Nowe tachografy Stoneridge (jeszcze nie te inteligentne z gps'em) odliczają 60h tygodniowego czasu pracy. Wiem, bo ostatnio nie dojechałem tam gdzie miałem i zmiennik więcej musiał lecieć
Samochód: MAN
Koledzy mam pytanie czy jak robicie tą pauze 3+9 to jak zaczynacie 3 h to konczycie na tacho kraj zakonczenia? Czy poprost na moim przykladzie jade na rozladunek do firmy ogarniam awizacje i Pani mówi proszę czekac, stoje tak 4h bez konczenia na tacho. Czy te 4 h zaliczy mi sie do pauzy 3+9 czy nie? Proszę o odpowiedź dopiero zaczynam jazdę?
witam , nie jestem tak wytrawnym trakerem jak większość z was i w związku z tym mam pytanie odnośnie pauzyu tygodniowej na takim to przykładzie : zacząłem pracę w piątek o 6:00 i na ten tydzień w sobotę zakończyłem o 11:30 , rozpocznę o 6:00 w poniedziałek wyjdzie mi jakieś 42,30 godz pauzy jak traktować następne tygodniówki czy można znowu skrócić pauzę w sobotę do np.24 h a pózniej wyrównać godz. z poprzednich dwoch skrótów?
Najlepiej byłoby poczekać te 2,5h to pełnej pauzy weekendowej i mieć problem z głowy. Jeżeli jednak nie możesz to te 2,5h o które skróciłeś możesz oddać do pauzy dobowej ciągiem lub do pauzy weekendowej. Masz na to czas do 3 tyg po którym nastąpiło skrócenie. Następną pauza weekendowa musi być regularna.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 6 gości