Cytuj:
Kolego Cyryl...
szczerze mówiąc nie mam pojęcia o co chodzi w tej wypowiedzi zaadresowanej do mnie.
Cytuj:
...takie malutkie zestawy...
wielkość pojazdu (DMC) określana jest w tonach, natomiast z pojęciem "malutki" ostatni raz spotkałem się w bajce o krasnoludkach.
Cytuj:
...Wersja Iveco Daily 3,5 tony tworzą zestawy członowe...
nie ma czegoś takiego jak zestawy członowe. są określenia:
1. zespół pojazdów - pojazdy ząłczone ze sobą w celu poruszania siępo drodze jako całość...
2. pojazd członowy - zespół pojazdów składający sięz pojazdu silnikowego złączonego z naczepą.
chyba, że znowu chodzi o radosne tworzenie pojęć "by Ciężarówka".
Cytuj:
...cięższe pojazdy dostawcze pewnie są dużo cięższe...
dziękuję za uświadomienie mi tej fundamentalnej prawdy o pojazdach dostawczych, bo pewnie cięższe samochody osobowe nie są dużo cięższe, a bywają lżejsze.
Cytuj:
...i dętego mają 100m3 objętości przesączeni ładunkowej.
ja rozumiem, że w niedzielę o gdzinie 20:39 możemy być nieco
przesączeni alkoholem i nie bardzo wychodzi nam pisanie, jednak siadając do pisania postu po dmuchnięciu w alkomat i kiedy na skali będzie poniżej jednego promila, należy sobie zadać pierwsze pytanie: co chcemy napisać? bo trudno znaleźć tu odpowiedź na nie. druga sprawa, trzeba napisać tak, aby co najmniej jeszcze jedna osoba oprócz nas domyśliła się co chcemy przekazać i w końcu napisać to w miarę zrozumiale. po czym zaś przeczytać po napisaniu minimum dwa razy i jeżeli nie spadniemy z krzesła po takie dawce abstrakcji, poprawić wszystkie błędy jakie dla nas są błędami.
takie uwagi przekazała mi pani od języka polskiego w V klasie szkoły podstawowej i muszę powiedzieć, że mniej zwracała uwagę na błędy ortograficzne, a więcej na wypowiedź i jeżeli nie była dla niej zrozumiała podkreślała całe fragmenty na czerwono i dodawała słowo "sens" ze znakiem zapytania. więc bardzo stosowne są tu słowa standardu Erica Burtona :"Oh God Don't Let Me Be Misunderstood" (Boże spraw bym nie był niezrozumiały).
co do meritum sprawy.
jak napisałem wielkości pojazdów są ograniczane dwoma rzeczami przepisami i wymogami klienta. więc wśród tych mniejszych pojazdów użytkowych mamy stopnie jakie stawiają nam przepisy:
1. do 3,5T DMC ograniczenia poruszania się w centrach miast i wspomniany zakaz w Szwajcarii,
2. do 6T DMC (w Polsce) mała koncesja, jednak to już zanika bo obecnie licencje są wydawane na firmę nie na konkretne auto,
3. do 7,5T DMC zakaz poruszania się w czasie świąt w Niemczech i paru jeszcze krajach europejskich,
4. do 12T DMC opłata MAUT w Niemczech i zakazy w Polsce.
jeżeli więc pojazd przekroczy 12T DMC to jedynym ograniczeniem jest wymóg klienta, czyli przeznaczenie pojazdu pod konkretną robotę.