Cytuj:
Cytuj:
Dlaczego chcesz przerabiać.W Scanii opticruise ze sprzęgłem działa co najwyżej średnio. Jak jeździsz bez naczepy samym ciągnikiem to szarpie
nieznośnie na niskich biegach. W Scanii twierdzą że ten typ tak ma. Dopiero z naczepa jazda zaczyna być akceptowalna. Zaś opti bez sprzęgła działa fantastycznie. Ale cały układ siłownika jest porażka tak że lepiej go omijac.Z tych dwu mimo wszystko wolał bym że sprzęgłem. A manual jest przyjemny
Robimy dużo kilometrów i wajchowanie 15 godzin dziennie mnie nie bawi. Auta będzie dopiero jeździć dopiero za 1.5 msc zobaczę jak będzie wyglądała jazda jak będzie duzo wajchowania to pierw podciągnę moc na 620 koni i 3000nm a ostatecznie pomyśle nad tym opticrusem.
W sumie to 3000Nm to trzeba pakować się w sprzegło i most od V8, tak są wersje przeznaczone na takie momenty ale koszt *3.
Odnośnie opti to lepszy bez sprzęgła, wymieniać olej i filtr, nie przerzucać za szybko z D na R, tylko D-N-R i bedzie chodzić. Pilnować wybieraka i uszczelnień, no i nie lać kawy po manetce.