Cytuj:
Cytuj:
Orientuje się ktoś może ja sie taki nip wyrabia jeśli się nigdzie nie pracowało i nie pracuje ????
W urzędzie skarbowym. Nie ma znaczenia czy już pracowałeś, czy jeszcze nie.
Cytuj:
bo w pracy to chyba pracodawca załatwia te papiery, a indywidualnie ????
To Ty musisz sobie to załatwić.
Cytuj:
Wchodzisz, składasz wniosek i wychodzisz czy mogą robić jakieś problemy.
Najlepiej wybrać sobie odpowiedni wniosek, wypełnić prawidłowo w domu i złożyć. Problemy mogą być jedynie jak coś wypełnisz źle, bo będzie pewnie musiał od nowa wypełniać. Nie jest to jakoś specjalnie skomplikowane.
To nie jest takie proste, jak to sobie piszesz.
Mam pytanie do kolegów, którzy załatwili sobie NIP, a wcześniej nie pracowali: do pani z okienka lepiej przyjść z kwiatami, czy bombonierą, bo dzisiaj byłem na pusto i zostałem w tak dyplomatycznie piękny sposób stamtąd wyp********* na pysk, że do tej pory nie mogę wyjść z podziwu.
Czytałem w necie, że jak się nie ma "rekomendacji" od pracodawcy, to robią problemy, ale do kobiet nie trafiała żadna argumentacja. Zapytałem się, że niby jak mam zostać podatnikiem, skoro bez karty mnie "nikt" nie przyjmie, a do niej potrzeba NIPu, to mi powiedziała, że "nie wiem" i pogadali.
Od biedy się dowiedziałem, żebym sobie spróbował konto założyć, to "może wtedy".
Jak składaliście te wnioski, to mieliście konta, czy nie? Myślicie, że to coś da? Ewentualnie znacie jakąś dobrą markę czekoladek, żeby to można było obejść inaczej?
*
Wniosek [NIP-3] był chyba dobrze wypełniony, bo go przewracała po parę razy wte i wewte i do niczego się nie doczepiła, ino do tego, że "se przyszedłem tak sam z siebie, a nie pracuję".