Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 paź 2008, 20:07

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MAN

Witam wszystkich.
Jestem co prawda doswiadczonym szoferem ale z tachografem cyfrowym mam do czynienia od niedawna i w zwiazku z tym mam pytanie. Zgodnie z przepisami powinienem udostepnic kontroli wydruki z dnia biezacego + 28 dni wstecz. Moze ja robie cos zle ale moj tachograf nie chce wydrukowac wiecej niz 8 ostatnich dni. Moj szef powiedzial, zeby robic wydruk tylko wtedy, gdy wymaga on opisania. Czy organa kontrolne maja jakies urzadzenia, ktore spowoduja, ze moj tachograf zrobi wydruki z 28 dni? I nie chodzi tutaj o zczytanie karty lub samego tachografu lecz sporzadzenie wydruku. Pytam, bo nie chce wyjsc na durnia kiedy przykladowo policjant zarzada odemnie takiej ich ilosci a ja odpowiem, ze jest to niemozliwe, albo ze nie potrafie tego zrobic. Czy ktos moglby mi odpowidziec? Z gory dziekuje i pozdrawiam. Acha i sorry ale nie moge wlaczyc polskiego alfabetu.

Post Wysłano: 11 paź 2008, 20:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1695456

rób tak jak mówi pracodawca - drukuj tylko wtedy jeśli trzeba coś opisać

reszte sobie kontrolujący bezpośrednio z twojej karty odczyta za pomoca swojego komputera... na karcie wchodzi więcej niż 28 dni i nie jest tak że dane starsze sie automatycznie kasują, są nadpisywane dopiero jak sie miejsce na karcie skończy. Wiec jest 'techniczna' możliwość przeprowadzenia kontroli, to tak jak bys dał kontrolującemu pudełko ze wszystkimi tarczami za ostatnie np. pół roku ;) teoretycznie na pozostałe nie powinien patrzeć, ale czasem rzuci okiem ;)

ps. łącznie ze wszyskimi przekroczeniami prędkości bodajże ponad 93-94kmh jechane przez > 30 sekund, siakoś tak to było.

Post Wysłano: 11 paź 2008, 20:21

Otóż Kolego:
na własnej skórze doświadczyłem kontroli w Niemczech i we Francji jadąc samochodem wyposażonym w tachograf cyfrowy. Nie będę generalizował opisując 2 zdarzenia, że skoro mi się przytrafiło to wszyscy kontrolujący robią to samo.
Pierwszą kontrolę miałem w Niemczech. BAG-owiec po ogólnych oględzinach pojazdu zażądał dokumentów (licencja, dowody itp.) a następnie pytając o rodzaj tachografu włożył kartę kontrolną w 2 szczelinę i sporządził 3 wydruki. Kontrolę miałem we wtorek, toteż wydrukował poniedziałek, niedzielę i piątek. Zapytał tylko o miejsce postoju pojazdu i gdzie ja się znajdowałem i na tym kontrola się zakończyła.
We Francji zaś "pani garmażerka" poprosiła o wyjęcie karty z tachografu i zabrała ją do busa gdzie sczytała całą jej zawartość (podejrzewam, że było to tylko 28 dni wstecz, jako, że miałem przeciągnięcie czasu jazdy jakieś półtora miesiąca wcześniej).

Osobiście nie raz mi się zdarzało "sięgać pamięcią do karty" i robić wydruki sprzed roku, czy też 9-ciu miesięcy. Ale były to pojedyncze dni a nie ciągiem.

Pytanie też w Twoim przypadku pojawia się od jak dawna korzystasz z K-K i ile jest na niej dni zapisanych.

A co do prędkości to miałem tak ustawiony tachograf, że jadąc z prędkością 91 km/h i większą przez okres dłuższy jak 1 minutę tachograf wtedy rejestrował przekroczenie prędkości.

A tak na zakończenie. Z własnego doświadczenia wiem, że karta pamięta baaaaaaaaardzo długo. A jest to rok a i czasem dłużej...

Post Wysłano: 11 paź 2008, 20:59

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MAN

Dzieki za odpowiedzi. Jeszcze nie mialem kontroli na cyfrowce i dlatego pytalem. a co do predkosci to moj tachograf robi tak samo -ponad 90 przez minute i pokazuje przekroczenie. Nie przeimuje sie za bardzo bo po UK moge jechac do 96 co zdaza mi sie tylko z gorki. Pamietam jak pewnego razu w Hiszpanii podczas kontroli (Magnum z tacho analogowym) muchomor zapytal mnie jak to mozliwe, ze przez 9 godz przejechalem 800 km. Zapoznalem go wiec (oczywiscie bardzo grzecznie), jaka jest max dozwolona predkosc dla ciezarowek na wyspach. Usmiechnal sie pokrecil glowa i kazal jechac. Jeszcze raz dzieki i szerokosci. Pozdrawiam.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]