Cytuj:
Panowie głupie pytanko mam troszkę dostałem robotę na ciężarowym samochodzie jest to stare volvo fl6 i ma tachograf jeszcze w prędkościomierzu i są młoteczki koperta i łużko jak zaczynam dzień pracy wkładam tarczkę i na czym muszę mieć ustawione ten selektor na młoteczkach czy kopercie ??
Poszukaj sobie co oznacza każdy symbol selektora. Jest na pewno o tym na forum. Powinieneś wiedzieć to jest przerwa, odpoczynek, inna praca, dyspozycyjność/dyżur.
Cytuj:
i gdy robię pauzę czy musze zmieniać na łużko ??
http://tachospeed.pl/pliki/Rozporzadzenie_561_2006.pdf
Poszukaj co to jest przerwa i co to jest odpoczynek. Przerwę można kręcić na łóżku (nie łużku) lub na kopercie, natomiast odpoczynek tylko na łóżku.
Cytuj:
i jak jest gdy kończę prace czy tarczkę muszę wyciągać czy mogę ją wyciągnąć na drugi dzień gdy zaczynam nowy dzień pracy ??
Jeśli wiesz, że będziesz przed upływem 24h w aucie, to możesz zostawić, przełączyć selektor na łóżeczko i wyrysuje Ci się odpoczynek. Jeśli nie, to wyjmujesz tarczkę i do godz. 24 rysujesz na odwrocie odpoczynek od momentu kiedy zakończyłeś pracę (np. 18-24). Przychodząc następnego dnia do pracy przed włożeniem tarczki rysujesz odpoczynek od północy do np. 6 rano (załóżmy, że o tej zaczynasz pracę), potem tarczka do tacho.