Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 paź 2011, 23:29

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6006830
Samochód: Citroen Jumper

Witam
Prosze o podpowiedź w kwestii uzytkowania lawety 3 tonowej ciągniętej autolawetą o DMC 3,5T
Mam dylemat stoję przed zakupem lawety a chciałbym wybrać dobrze docelowo do transportu samochodów o masie ok 2,3 T , głównie zależy mi na bezpieczęństwie i komforcie dla kierowcy w ciągnięciu jej.

1. Zakup lawety z obrotnicą dwie osie z przodu 3 oś na dyszlu z obrotnicą . Najwygodniejsze ciągnięcie , najmniej obciąża samochód ciągnący ale odpada bo po załadowaniu rozładowaniu konieczność cofnięcia z zakrętem na 90stopni ok 50 metrów wąską uliczką , niepotrzebne późneij problemy

2. Laweta na 2 osiach : ciagałem do 2 T dobre rozwiązanie ale nei wiem jak będzie sie zachowywała przy zaladowanym na nią ciązkim BUSIE , szczególnie że może sie zdarzyć że samochód ciągnący nei bedzie załadowany .

3. Laweta z 3 osiami obok siebie . Wydaje mi sie najkorzystniejsze rozwiazanie . Niobciązone opony, stabilna. Pytanie tylko jak z taką sie skręca (osie stałe) czy cofając i łamiąc ja na 90 stopni nie dochodzi do łamania kół lawety trochę ich za dużo .
Prosze o info szczególnie jak jest z jazdą 3 osiową lawetą

Pozdrawiam

Post Wysłano: 05 gru 2011, 1:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 636485
Samochód: FH12

Ja ostatnio tez myslalem nad zakupem lawetki na 2 auta i jak bede brac to zdecyduje sie na 3osiową, bo jednak 2 auta to nie jedno i troche to bedzie ważyc a i nie raz na pewno bedzie te 400kg wiecej bo zazwyczaj woze samochody po ok 1700kg, a i z 3 osiami na pewno duzo lepiej bedzie trzymac sie drogi. Lawete z obrotnicą skreślam bo nie chce robic sobie problemów, nigdy nie wiadomo gdzie przyjdzie cofac ;)

Post Wysłano: 08 gru 2011, 22:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: mercedes 124 200D

myślę że od biedy taką lawetę po w miare równym terenie sam popchniesz

Post Wysłano: 09 gru 2011, 9:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
myślę że od biedy taką lawetę po w miare równym terenie sam popchniesz

No bez jaj. :roll:

Kilka razy spróbuje i będzie cofał jak tandemem :wink:

Post Wysłano: 11 gru 2011, 16:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Koledzy moze wiecie jakie są kary za przeładowanie ? Mój sprinter 311 cdi na haku moze miec 3.5t to po odliczeniu masy lawety moge załadować 2,8 t, a woże samochody o wadze srednio 1550kg jak załaduje 2 takie auta wychodzi 3100 i przekraczam o 300kg jaki mandat jest za takie przeładowanie i czy są punkty karne ?

Swoją droga zastanawiam sie czy sprinter da rade z podwójną zaladowaną lawetą, moze ktos juz podobnym zestawem latał ? Mam blaszaka i zawsze jezdzi pusty jak gonie z lawetą.

Post Wysłano: 11 gru 2011, 22:50

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: mercedes 124 200D

Taki zestaw nie może się legalnie poruszać po drogach publicznych. Na pewno nie puszczą Cię w dalszą drogę.

Post Wysłano: 12 gru 2011, 16:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Taki zestaw nie może się legalnie poruszać po drogach publicznych. Na pewno nie puszczą Cię w dalszą drogę.
To ze legalnie nie moge sie poruszac to wiem. Ponad rok temu zatrzymali mnie jak osobówka ciągnełem lawete z drugim takim samym samochodem i miałem na haku jakies 500kg za duzo. Dostalem 100zł i chcieli puscic dalej, tylko potem zobaczyli ze nie mam E to pozwolili jechac do najblizszego parkingu. Wiec sam nie wiem jak to dokladnie jest

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]