Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Witam,
jestem nową osobą na tym forum i chciałbym się czegoś dowiedzieć. W przyszłości prawdopodobnie chciałbym usiąść na "tira". ( pierwsze pytanie) Robiąc prawo jazdy kategorii C ile muszę czekać żeby zrobić prawo jazdy kategorii C+E?
(drugie pytanie) czy żeby usiąść w przyszłości na "tira" to muszę mieć zapewne jakieś doświadczenie bo pewnie ono jest wymagane przez pracodawce i stąd moje pytanie, czy jak nie będę jeździł przez np parę lat zwykłą ciężarówką to jest możliwość abym został zatrudniony jako kierowca tira?

Pozdrawiam

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

1. Nic nie musisz czekać, jeśli tylko masz kase to od razu możesz robić C+E.
2. Jeśli masz znajomego, który ma firmę transportową to przeszkód nie będzie :D

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Szukaj na portalach typu anonse, gumtree itp. Tam bywają ogłoszenia, w których nie ma nic wspomnianego o doświadczeniu. To w nie celuj najpierw :) Znalezienie pracy bez doświadczenia w ten sposób jest realne - znam z można by powiedzieć własnego przykładu ;)

Nie bardzo tylko wiem co masz na myśli, pisząc "Zwykła ciężarówka"?

PS Nie zapomnij, że do bycia kierowcą zawodowym potrzebujesz też kwalifikacji wstępnej (z tego co widzę po nicku, to jeszcze obowiązuje Cię KW pełna żeby móc prowadzić bez ograniczeń tonażowych), badaniach lekarskich (inne niż te do PJ) i psychotestach ;)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1204719
Samochód: VW POLO

Cytuj:
(drugie pytanie) czy żeby usiąść w przyszłości na "tira" to muszę mieć zapewne jakieś doświadczenie bo pewnie ono jest wymagane przez pracodawce i stąd moje pytanie, czy jak nie będę jeździł przez np parę lat zwykłą ciężarówką to jest możliwość abym został zatrudniony jako kierowca tira?

Pozdrawiam

Kolego jestem akurat w takiej sytuacji, ciężko z pracą bez doświadczenia ale są takie firmy które przyjmą bądź też nawet chcą młodych bez doświadczenia, bez nawyków z innych firm, mi zaoferowali takie szkolenie podstawowe, bez żadnego robienia z pracownika niewolnika, mogę w każdej chwili zrezygnować. Także ciężko ale są takie możliwości.

Użytkownik

Użytkownik

no okej dzięki za informacje :)
o właśnie ktoś tu wspomniał o jakimś KW mógłbyś mi powiedzieć co to takiego jest? oraz w jaki sposób wyglądały by te badania lekarskie?

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: brak

Aby pracować jako kierowca, prócz prawa jazdy jest jeszcze potrzebna KW - Kwalifikacja Wstępna,
Robisz Kwalifikację wstępna przyspieszoną jeżeli masz ukończone 21 lat, koszt ok. 2800zł w zależności od regionu.
A jak masz mniej niż 21 lat to musisz robić kwalifikację wstępną pełną, koszt. ok. 5500zł w zależności od regionu lub możesz chyba zrobić KW przyspieszoną, ale z ograniczeniami wagowymi.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Aby pracować jako kierowca, prócz prawa jazdy jest jeszcze potrzebna KW - Kwalifikacja Wstępna,
Robisz Kwalifikację wstępna przyspieszoną jeżeli masz ukończone 21 lat, koszt ok. 2800zł w zależności od regionu.
A jak masz mniej niż 21 lat to musisz robić kwalifikację wstępną pełną, koszt. ok. 5500zł w zależności od regionu lub możesz chyba zrobić KW przyspieszoną, ale z ograniczeniami wagowymi.
nie tylko CHYBA, ale NA PEWNO :) tak jak napisałeś - z ograniczeniami wagowymi, jakbyś miał kat C1/C1E

Użytkownik

Użytkownik

aha czyli najlepiej by było gdybym robił KW jakbym skończył 21 lat, dobrze rozumiem? i moje pytanie brzmi, co daje mi ta kwalifikacja wstępna? na czym to polega?

Użytkownik

Użytkownik

powtórze jak już pisali :-)

najlepiej było by jakbyś miał skończone 21lat wtedy robisz kwalifikacje wstępną przyspieszoną która kosztuje ok 3tys. ale jeśli chciałbyś robić przed skończeniem 21 to musisz robić kwalifikacje wtępną pełną która kosztuje ok 5tys :-)

Kwalifikacja wstępna to szkolenie kierowców przygotowujące do pracy w tym zawodzie, które kończy się egzaminem państwowym. Przebieg szkolenia zależy od szkoły jaką wybierzesz. Ja zdałem w ciągu 1,5 miesiąca. Są to zajęcia teorytyczne i praktyczne. Mam nadzieje że rozjaśniłem troche ;-)

Kw jest
KK jest

Użytkownik

Użytkownik

sorki że się powtarzam ale no chciałem to dobrze zrozumieć :)
carpezo czyli Ty już jeździsz jako kierowca "tira" ?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

tak się zastanawiam, czy na forum nie powinno być coś w stylu FAQ odnośnie KW i ogólnie wszystko po kolei żeby zdobyć uprawnienia, wielu ludziom by to chyba zaoszczędziło czasu i nerwó, bo co drugie pytanie to "co to KW i do czego mi to?" :)

Użytkownik

Użytkownik

nie, jeszcze nie jezdze ponieważ mam samo C narazie i bede robił jeszcze w tym roku C+E bo na samo C ciezko znalezc dobrą prace

Kw jest
KK jest

Użytkownik

Użytkownik

Orientuje się ktoś czy Kwp można zacząć wcześniej a egzamin mieć dzień po ukończeniu 21 lat ??

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Przyspieszoną można zacząć nie mając 21 lat. Można ją też skończyć, nie mając tych 21 lat, więc rozpoczęcie szkolenia to akurat nie będzie problemem. Najlepiej w jakimś OSK zapytać, czy da się tak zrobić, żeby mieć szybciej, taniej i bez ograniczeń :) Chociaż myślę, że tak. W końcu jak zrobi się KWP i egzamin przed 21 r.ż, to automatycznie po 21 r.ż. mijają te ograniczenia.
Na moje oko powinno się raczej dać ;)

Użytkownik

Użytkownik

Ok już rozumiem, dziękuje bardzo za odp. :D

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5459900

Witam mam 24 lata, w listopadzie zdałem prawko na kat C za 1 razem, egzamin oraz kurs kosztował mnie 2 tys, dowiedziałem się oraz że jeśli zrobie kat C+E nic mi to nie da i tak nie będę mógł jezdzić z ładunkiem :/ niestety kurs ten kosztuje 3800 zł, oraz dodatkowo C+E 2 tys, nie miałem kasiory ale wpadłem na pomysł że sprzedam auto, i jak postanowiłem tak zrobiłem, po sprzedaniu auta poszukałem na necie gdzie zaczyna się kurs na przewóz rzeczy i znalazłem w Kulce w Lublinie, po przyjsciu na zapis powiedziałem że chce się zapisać na kurs oraz prawko więc miła Pani z 3800 zł + 2000 zł = 5800 zł, zrobiła mi 5 tys :) więc 800 zł do przodu zostanie na egzaminy :P akurat w poniedziałem 28 listopada kącze kurs a 29 mam egzamin na C+E, co mogę powiedzieć o kursie hmmm nie wiem do czego zabardzo mi się on przyda bo niektóre wykłady wyglądały na puszczeniu filmu godzinnego jak się robi akumulatory lub jak wygląda nowe BMW, no ale mniejsza z tym :D, co do kat C+E dowiedziałem się żę word w Lublinie właśnie wymienił sworzeń i ciężko jest się spiąć :/ Może ktoś to potwierdzić, lub opisac jak wyglądał egzamin napewno mi się to przyda. Pozdro

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

To zdawaj w Chełmie, w MANie jest zgięty bolec i też ciężko spiąć ale miasto łatwiejsze ;)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To trzymam kciuki, żeby z tych 800zł jak najmniej poszło na egzaminy :wink:
Zdecydowanie całe KW jak za taką cenę to po prostu śmiech na sali -w dodatku robione przez internet na jednym z portali zarówno KW jak i KWP wygląda dokładnie tak samo... ;)
Coś z tymi cenami w kraju musi być, skoro mi się udało za pełną KW z 5800 utargować na 3500 :P

Użytkownik

Użytkownik

no właśnie też jestem z Lublina ;p
czyli jak zrobisz już ten kurs na przewóz rzeczy i zdasz egzamin C+E to będziesz już mógł jeździć jako kierowca tira? dobrze to rozumiem?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5459900

Cytuj:
no właśnie też jestem z Lublina ;p
czyli jak zrobisz już ten kurs na przewóz rzeczy i zdasz egzamin C+E to będziesz już mógł jeździć jako kierowca tira? dobrze to rozumiem?
Dokładnie tak, chyba że będziesz chciał jeszcze zrobić ADR, bo np cysterną jezdzić nie będziesz mogł tylko z plandeka lub chłodnią :)

Ja już wywaliłem 2 tys na C, 3 tys na kurs, 2 tys na C+E, dodatkowo badania psychologiczne 100 zł, egzamin na C 180 zł, egzamin na C+E 197 zł, więc na start trzeba mieć 8 tys :), odezwij się na gg 5459900.
Cytuj:
To zdawaj w Chełmie, w MANie jest zgięty bolec i też ciężko spiąć ale miasto łatwiejsze ;)
Już mam zapłacony egzamin :) i jednak co swoje miasto to swoje :) mam nadzieję że się zapne jak nie to kicha :/
Cytuj:
To trzymam kciuki, żeby z tych 800zł jak najmniej poszło na egzaminy :wink:
Zdecydowanie całe KW jak za taką cenę to po prostu śmiech na sali -w dodatku robione przez internet na jednym z portali zarówno KW jak i KWP wygląda dokładnie tak samo... ;)
Coś z tymi cenami w kraju musi być, skoro mi się udało za pełną KW z 5800 utargować na 3500 :P
800 już sie rozeszło na badania, bilet żeby dojeżdzać na jazdy no i egzamin, a te kwoty za te kursy to poprostu śmiech na sali, do tego takie głupoty gadają że głowa mała, tylko co się dowiedziałem to czas pracy i to też nie do końca :P