Witam
Mam 19 lat, posiadam prawo jazdy kat.CE, kurs na przewóz rzeczy (KW 280h), badanie lekarskie i psychotechniczne.
Napisałem ten temat, ponieważ mam pewne wątpliwości odnośnie wieku jaki jest wymagany do pracy jako zawodowy kierowca. Czytałem i słyszałem już wiele opinii na ten temat. I trzymam się tej: mając 18 lat, prawo jazdy kat. CE, kartę kierowcy, kurs na przewóz rzeczy (chodzi mi o kwalifikację wstępną pełną 280h, bo taką ukończyłem) mogę pracować jako kierowca zawodowy jeżdżąc "zestawem dmc 40t", bez żadnych ograniczeń "tonażowych"
Dzisiaj rozmawiałem z wujkiem na ten temat. I powiedział mi, że muszę mieć ukończone 21 lat i wtedy mogę pracować jako kierowca. Innej opcji nie ma.
Nawet pokazywał mi takie Zaświadczenie:
Jest to zaświadczenie poświadczające zatrudnienie kierowcy oraz spełnianie przez niego wymagań określonych ustawą z dnia 6 września 2001r. o transporcie drogowym.
I podobno to zaświadczenie musi wypełnić przedsiębiorca przed przyjęciem kierowcy. Jeżeli nie ma się ukończonych 21 lat to pracodawca nie przyjmie takiego kierowcy. I ten dokument trzeba wozić ze sobą bo jest potrzebny przy kontroli.
A jeszcze jedno. Podobno żeby wyrobić sobie kartę kierowcy też trzeba mieć ukończone 21 lat...
Bardzo się zdziwiłem gdy to usłyszałem i zobaczyłem, bo trzymałem się swojego zdania, które napisałem wyżej i dalej tak myślę.
Co o tym myślicie? Z góry bardzo dziękuję za porady i wyjaśnienie tej "sprawy".
Pozdrawiam